Help, ik weet niet waar eerst beginnen!

Overwhelm, of wanneer je even jouw focus niet meer vindt. Dat is waar ik het met jou over ga hebben in aflevering 37 van de ‘Boost My Life’-podcast. Waarom? Omdat ik bij mijn coachees heel vaak zie dat ze zichzelf op de rem trappen, waardoor ze in een dipje van overwhelm terechtkomen.

Ik begin deze blogpost met een geruststellende en iets minder geruststellende boodschap.

  • Gerustellend: als jij overwhelm ervaart, weet dan dat dit heel normaal is. Elke ondernemer maakt het mee.
  • Minder geruststellend: Weet ook dat het niet bij een keer blijft, maar dat je het nog vaker gaat doormaken.

 

Maar weet vooral ook dat jij, enkel jij, de kracht in handen hebt om er een einde aan te maken. Hoewel de verantwoordelijkheid dus bij jou ligt, ga ik je in deze blogpost toch proberen jou zoveel mogelijk op weg te helpen om jouw overwhelm tegen te gaan.

Blog podcast 37 A

Wat is overwhelm?

Voor we hier dieper op ingaan, is het natuurlijk belangrijk om te weten wat ‘overwhelm’ juist is en waar het vandaan komt.

Overwhelm is wanneer je het gevoel hebt dat je heel veel te doen hebt, je niet weet waar je moet beginnen en toch niets doet. Je stelt uit of je doet niet de juiste dingen. Het zorgt ervoor dat je je heel uitgeput voelt.

De reden? Overwhelm komt voort uit een gevoel van schaarste: een gebrek aan inkomen, te weinig klanten, faalangst… Het kan van alles zijn waarin we schaarste ervaren.

Een kleine reminder

Schaarste komt op zijn beurt voort uit het oudste stukje in ons brein, ons ‘reptielenbrein’, dat houdt van alles wat gewoonte is en alles schuwt wat nieuw en avontuurlijk is (lees meer hierover in aflevering 18). Daardoor remt het ons, ondernemers, heel vaak af als we iets nieuws willen uitproberen. Het zorgt voor stemmetjes in ons hoofd, à la: “Zou je dit wel doen? Ben je daar wel zeker van?”

Wanneer je in overwhelm geraakt, is het zo dat jouw reptielenbrein extra getriggerd wordt om jou tegen te houden. Het voedt zich als het ware met jouw angsten, onzekerheden en twijfels.

Hoe jouw overwhelm te counteren?

TIP 1: Zet in op een positieve mindset. Wat geeft jou energie?

Om uit je overwhelm te geraken, is het allereerst belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw mindset terug positief gevoed wordt. Of anders gezegd: jij wilt dat stukje reptielenbrein de kop in drukken en (terug) focussen op dat wat jou positieve energie geeft.

Een goede oefening is om er een blad papier bij te pakken en twee kolommen te maken.

Blog podcast 37 B

Lijstje gemaakt? Dan daag ik je uit minstens 1 activiteit per dag te doen uit de linkerkolom. Dit klinkt op het eerste zicht misschien wat contra-intuïtief. Ik vraag jou meer tijd te steken in dingen die jou energie geven, terwijl jij denkt: “Ja maar, Hannelore, dat is net de reden dat ik overwhelm ervaar. Ik heb geen ‘extra’ tijd. Ik heb nog zoveel te doen en weet niet waar eerst te beginnen.”

Awel, dergelijke gedachte is een heel goed voorbeeld van het stemmetje in jouw reptielenbrein dat jou toeschreeuwt. Probeer dat gevoel van overwhelm dus heel actief tegen te gaan, terug in de juiste mindset te komen door te focussen op dat wat jou positieve energie geeft.

 

TIP 2: Get your focus back

Wat ik hier mee bedoel, is dat jij heel goed moet uitmaken wat echt jouw prioriteiten zijn. Want in tijden van overwhelm is het heel typisch dat jij alles als prioriteit ervaart. Zelfs het allerkleinste, meest banale ding lijkt dan prioriteit.

Om ‘echte’ prioriteiten te onderscheiden van al het andere is het belangrijk je af te vragen: wat wil je nu eigenlijk bereiken? Wat zijn de doelen die je wilt halen? Om hierop een goed antwoord te formuleren is het dus ook belangrijk dat je de oorzaak van je overwhelm kent.

Blog podcast 37 C

Een heel belangrijke om hierbij te vermelden – want het wordt vaak verward – is dat jouw doelen niet gelijk zijn aan jouw to do’s. Neen, jouw doelen zijn jouw overkoepelend geheel, van waaruit je vervolgens jouw actieplan kan opstellen.

En ook jouw actieplan is nog altijd niet gelijk aan jouw ‘to do’-lijst. Neen, jouw actieplan bestaat uit de acties die jij moet ondernemen om jouw doelen te bereiken en die acties baseer je op jouw ervaringen in het verleden. Want je hebt periodes gehad zonder overwhelm, waarin je producten / diensten verkocht hebt en acties hebt ondernomen die jou geholpen hebben in jouw groei.

Ga dus op zoek naar deze acties en beperk jezelf tot maximum 2 à 3 acties. Geef ze ook een nummer van 1 tot 3 en ga er in volgorde mee aan de slag.

Het is pas nu dat jouw to do’s komen piepen in het verhaal. Elke actie deel je op in heel concrete to do’s van maximum 30 à 40 minuten. Ja, het is belangrijk om ze heel beperkt te houden in tijd. Waarom? Omdat het je het gevoel geeft dat je heel snel en efficiënt te werk gaat waardoor je jezelf extra motiveert om uit jouw overwhelm te geraken.

Zorg er ook voor dat je tijdens je to do’s zo weinig mogelijk afleiding hebt. Zet je telefoon op stil, schakel al je meldingen uit. Jouw focus zo groot mogelijk maken is de boodschap!

Jij wil succesvol leren plannen? Than my new e-book ‘Succesvol plannen’ may be of interest to you! Hierin vertel ik je hoe jij strategisch kan plannen richting groei. 

Ik weet dat jij dit kan! Ik weet dat jij het in je hebt om jouw overwhelm de kop in te drukken! Dus neem het heft in handen en ga ermee aan de slag! Ik, Hannelore, kan je hierbij ook zeker vast helpen. Met heel veel plezier zelfs, ben ik de groeiexperte aan je zij die je nodig hebt om jou concrete tips te geven richting groei! Hier kom je te weten wat ik je te bieden heb.

Side note tips

Controleer jouw time management

Vaak is het zo dat we onszelf overschatten in ons werk. We denken dat we de klus(sen) sneller kunnen klaren dan in werkelijkheid zo is. En omdat we niet alles afkrijgen, geraken we in overwhelm…

Daarom is het belangrijk om goed bij te houden hoeveel tijd je steekt in welke taak. Jij trackt jouw taken waardoor je een algemeen beeld krijgt over hoe jij jouw tijd moet indelen. Hoe lang doe jij over jouw mails? Jouw social media? …

Not only in times of overwhelm

Al wat ik hierboven gezegd heb, kan je toepassen in tijden van overwhelm maar ook in het algemeen.

Jij zet jezelf een heel concreet doel voor, waarvoor je een actieplan opstelt dat je vervolgens uitwerkt in heel concrete, dagelijkse to do’s. Als je zo te werk gaat – en niet omgekeerd, wat vaak het geval is – is het veel moeilijker om in overwhelm te geraken. En je weet wat ze zeggen, hé: beter voorkomen dan genezen!

Honger naar meer?
Dit zou je ook kunnen interesseren!

Word lid van
de Boostways
community.

Jouw bedrijf boosten met handige tips & tricks, stoere content & de nieuwste trends? We got you. Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf helemaal up-to-date. En neen, we gaan je niet wekelijks spammen, no worries.

Boostways community