​​Waarom het juiste netwerk oh zo belangrijk is

Aflevering 20 van de ‘Boost My Life’-podcast al, en dat voelt voor mij toch aan als een (mini-)mijlpaal. Voor dit ‘specialleke’ heb ik het dan ook met jou over iets heel belangrijks voor ons als ondernemers: een goed netwerk en waarom dat een echte must have is.

Waarom heb ik het met jou over waarom een juist netwerk hebben zo belangrijk is? Wel, vorige week vrijdag had ik zelf een netwerkevent. Je zou het misschien niet verwachten, maar ik kan je heel eerlijk vertellen dat ik daar heel erg tegenop keek. Meer zelfs, ik vind netwerkevents verschrikkelijk: altijd dezelfde ‘gemaakte’ praatjes, de beste versie van jezelf presenteren etc. Maar ondertussen weet ik dat een goed netwerk hebben oh zo belangrijk. Daarom vermande / vervrouwde ik mezelf en had ik ondanks de tegenzin toch een hele fijne namiddag!

Kijk jij ook vaak op tegen netwerkevents? Of zie je er het nut / de moeite / het ongemak … (nog) niet echt van in? In het vervolg van deze blogpost vertel ik jou wat voor goeds een juist netwerk jou allemaal kan brengen.

Tribe vs netwerk

Voor mij betekent een netwerk in contact komen met andere ondernemers, niet alleen businesswise, maar ook persoonlijk: een omgeving waar je altijd op kan terugvallen voor om het even welke vraag, voor als je het even moeilijk hebt etc.

De term ‘netwerk’, zoals gebruikt in de ‘ondernemers’-volksmond, is voor mij niet allesomvattend genoeg. Daarom maak ik graag het onderscheid tussen enerzijds een netwerk, anderzijds een tribe.

Blog podcast 20 A

Een hechte tribe

Een tribe heeft net dat laagje meer dan een netwerk. Het is de hechte groep aan ondernemersvrienden rondom jou waarin alles kan en vooral ook mag.

Ik kan een tribe niet beter zeggen omschrijven dan met de woorden van een van mijn coachees:

ARTIKEL Quote

“Ik voelde mij als ondernemer vaak heel alleen, niet begrepen door mijn vrienden en familie rondom mij. Daarom ben ik zo blij dat ik dankzij Hannelore nu een tribe heb waarmee ik alles – echt alles! – kan delen. Deze tribe maakt echt hét verschil voor mij!”

Ik ben er dan ook heel erg van overtuigd dat elke ondernemer een tribe zou moeten hebben. Of ook: een kleine hechte groep ‘ondernemers’-vrienden waar je alles aan kwijt kan, gaande van problemen tot successen en zoveel meer! En ja zeker en vast, ook ik heb zo’n tribe rondom mij. Enkele van mijn coachees zijn ondertussen uitgegroeid tot echt hele goede (ondernemers)vrienden waar ik altijd bij terecht kan.

Daarbij is het wel heel belangrijk om te weten dat niet zomaar elke andere ondernemer deel kan uitmaken van jouw tribe. Neen, jij moet ervoor zorgen dat jij je omringd door mensen die jou omhoog trekken, no matter what! Gaat het bijvoorbeeld even minder goed met jou? Dan zoeken zij samen met jou naar manieren om jou er terug bovenop te helpen! Ze brengen jou m.a.w. terug in een opwaartse spiraal!

Volgens motivatiecoach Jim Rohn ben jij de som van de 5 mensen waarmee jij het meeste tijd spendeert. Dat maakt een goede tribe hebben dus des te belangrijker! Ga op zoek en omring je door mensen waar jij naar opkijkt; ondernemersvrienden die jou omhoog trekken!

Blog podcast 20 B

Een juist netwerk

In vergelijking met de ‘persoonlijke’ tribe, is een netwerk voor mij eerder het geheel van relevante ‘business’-connecties waar je op kan terugvallen als je iets nodig hebt als ondernemer. Het is de ‘ons kent ons’-wereld waarin ondernemers elkaar ondersteunen en aanbevelen.

Een juist netwerk hebben is heel erg belangrijk omdat het zorgt voor de sterkste vorm van marketing, nl. mond-aan-mondreclame (worth of mouth). Aanbevelingen van andere personen worden gezien als heel organisch, heel authentiek met heel veel waarde.

Maar o maar, kijk je net als ik altijd zo op tegen netwerken (op netwerkevents)? Dan heb ik twee gouden tips voor jou:

  1. Zorg er net als bij jou tribe voor dat jij een netwerk kiest dat bij jou past en jou versterkt. Er bestaan bijvoorbeeld heel specifieke netwerkomgevingen zoals vrouwennetwerken, lokale netwerkverenigingen etc.
  2. Ga naar netwerkevent met een bevriend collega-ondernemer – jouw tribegenoot! – zodat je iemand hebt in case you need it!

Zo zal je zien – zeker als je je eerste sale binnenhaalt na een netwerkevent – dat je netwerken steeds plezanter en plezanter zal beginnen vinden. Alsook dat je er steeds beter in wordt! Want ook de ervaren netwerkers moesten ooit ergens beginnen. En zoals zo vaak het geval is, ook bij netwerken geldt: oefening baart kunst!

De vraag nu: “Hannelore, wat kan ik best eerst uitbouwen: een tribe of een netwerk?

Ik raad aan: werk eerst aan jouw tribe. Zo heb je in de toekomst altijd mensen om op terug te vallen, zowel privé als professioneel. Daarna kan je verder bouwen aan een goed netwerk.

Alles op z’n tijd! Wij doen het samen stapje per stapje!

‘Samen’, ja! Dat hoor je goed! Want weet je niet goed waar te beginnen? Dan heb ik één antwoord voor jou: mijn andere onderneming Hands-On Academy! Samen met Ellen Persijn van Full Circle Coaching heb ik heel specifieke trajecten ontwerpen waarin echt alles draait om onze, ‘jouw’ tribe! Wij creëren samen dat echte ondernemers-groepsgevoel!

I am so ready for! Are you too?

Honger naar meer?
Dit zou je ook kunnen interesseren!

Word lid van
de Boostways
community.

Jouw bedrijf boosten met handige tips & tricks, stoere content & de nieuwste trends? We got you. Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf helemaal up-to-date. En neen, we gaan je niet wekelijks spammen, no worries.

Boostways community