Finance basics: zo zit het dus in elkaar!

Finance basics: Zo zit het dus in elkaar

Ik heb al vaak opgemerkt dat veel ondernemers onvoldoende financieel inzicht hebben. Wat is het verschil tussen omzet en cashflow? En wat is btw weeral? … Het zijn allemaal vragen die vaak onbeantwoord blijven wanneer ik ze stel aan (beginnende) ondernemers. In deze blogpost leg ik je dan ook op een eenvoudige manier de key concepts uit van het financiële luik der ondernemer. Want hoe je het ook draait of keert, een goede basiskennis financiën is een must on the road to your success

Omzet = Prijs * verkochte hoeveelheid 

Totaalbedrag van de verkopen van je bedrijf gedurende een bepaalde periode. Dit omvat alles wat je verkocht hebt en staat niet gelijk aan het geld dat binnenstroomt. Opgelet: dit is NIET gelijk aan cashflow of winst! 

Kosten = Uitgaven 

Alles wat je uitgeeft. Bepaalde kosten worden op meerdere jaren afgeschreven waardoor er een verschil kan zijn in werkelijke kost en boekhoudkundige kost. 

Cashflow

Het verschil in geld dat je uitgeeft en binnenhaalt in een bepaalde periode. Het is dus het geld dat je effectief binnenkrijgt en kan uitgeven. Een negatieve cashflow resulteert in schulden. 

Winst

Omzet- kosten = winst. Het verschil tussen omzet en kosten, min alle afschrijvingen. Dit is het hetgene wat je effectief verdient. Door de omzet ten opzichte van de kosten af te zetten, kunnen we de winstmarge berekenen. 

Winstmarge

Winstmarge (%) = winst / omzet. Dit is het % winst gebaseerd op je omzet. Hoe hoger dit cijfer, hoe beter. Houd in rekening dat de winstmarge ook sectorafhankelijk is! 

BTW = belasting toegevoegde waarde

Een soort van belasting die je betaalt en ‘voorschiet’ aan de staat. De btw-percentages die jij moet afstaan zijn afhankelijk van de door jouw geleverde dienst of product (6%, 12% en 21%). BTW mag je NIET beschouwen als een inkomen en zet je best ook meteen op een aparte rekening als het binnenkomt. 

Sociale bijdragen 

Verplichte bijdrage van 20,5% op je netto belastbaar beroepsinkomen. Dit is het inkomen dat je uit je vennootschap of eenmanszaak trekt. Onder bepaalde voorwaarden geniet je van een vrijstelling of terugbetaling. 

(Vennootschaps)belasting 

Belasting wordt betaald op winst. Afhankelijk van je organisatievorm, betaal je andere percentages. In een eenmanszaak betaal je de personenbelasting op je winst – dit percentage varieert tussen 30 en 50%. In een vennootschap betaal je 20 tot 25% vennootschapsbelasting. Wanneer je dus ‘voldoende’ winst hebt, is een vennootschap een betere optie.

Hopelijk heb je nu een beter zicht op de finance basics voor een ondernemer of heb je ze nog eens goed opgefrist! En vervolgens — eenmaal de basiskennis er is — kan er ook overgegaan worden op meer gerichte kennis voor ondernemers. Want hoe run je nu financieel het beste jouw bedrijf?

Heb je er toch nog graag een extra tekeningetje bij — en dat bedoel ik niet spreekwoordelijk, maar echt met schema’s en al? Dan kan je je op de wachtlijst zetten voor de Boostways Winter Academy. In deze knusse en gezellige life workshop gaan we met een kop warme chocomelk in de hand, dieper in op de finances van jou als ondernemer. Zet je hier alvast op de wachtlijst zodat je als eerste op de hoogte bent van de nieuwe workshops. 

Honger naar meer?
Dit zou je ook kunnen interesseren!

Word lid van
de Boostways
community.

Jouw bedrijf boosten met handige tips & tricks, stoere content & de nieuwste trends? We got you. Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf helemaal up-to-date. En neen, we gaan je niet wekelijks spammen, no worries.

Boostways community