Actief en passief inkomen: waarom je nu moet starten met inzetten van passieve inkomstenstromen

Actief en passief inkomen: waarom je nu moet starten met inzetten van passieve inkomstenstromen

Actief en passief. Dat zijn de twee verschillende soorten inkomstenstromen die je kan differentiëren. Maar wat is nu juist het verschil tussen beide én waarom is het zo belangrijk om ze allebei te gebruiken in jouw onderneming? Ik leg het je allemaal uit in deze blogpost. 
Vooraleer we dieper ingaan op de inkomstenstromen, wil je misschien graag nog even alle finance basics opfrissen. Dat kan met de blogpost die ik eerder schreef.

Actief & Passief 

Het is heel belangrijk voor jou als ondernemer om een goede balans te vinden tussen jouw verschillende inkomstenstromen. Hiervoor raad ik mijn coachees altijd aan een onderscheid te maken tussen een passieve en een actieve inkomstenstroom. Maar wat houdt dat nu juist in? 

Een actief inkomen vraag jouw volledige individuele aandacht, zowel qua effort als qua salesproces. Jij bent dus zelf nodig om het aanbod aan jouw klant te kunnen bieden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan coachingsessies die je zelf ‘aanwezig’ en ‘actief’ geeft. 
Een passief inkomen gaat eerder automatisch, zou je kunnen zeggen. Je moet er veel minder van jouw individuele aandacht aan geven omdat je niet actief met een klant gaat werken. Denk bijvoorbeeld aan een online cursus waarbij je eenmaal deze opgebouwd is en online staat, jijzelf een stuk minder actief bezig bent met dit aanbod. Natuurlijk ben jij nog altijd ergens nodig in het proces. Een passief inkomen is dus nooit 100% passief, maar het is niet volledig afhankelijk van jouw kostbaarste bezit: jouw tijd.

Zet ook in op jouw passief inkomen! 

Een actief inkomen is vaak al aanwezig bij ondernemers. Het is het luik waar vaak als eerste stap wordt op ingezet. Dat is goed, maar vergeet ook zeker het passieve luik niet! Want een groot deel van het passieve inkomen kan via funnels gebeuren, wat er ook voor zorgt dat het makkelijker schaalbaar is. En net doordat het heel schaalbaar is, is het slim om dit verder uit te bouwen! 

Als je namelijk kan ontdekken wat werkt om je passieve producten te verkopen, dan kan je daar meer op inzetten en meer gaan verkopen zonder dat je echt veel meer tijd nodig hebt. Want voor een ondernemer geldt cliché maar heel waar: time is money! 

Ik geef je alvast enkele ideeën die je zou kunnen uitwerken om je passief inkomen te boosten:

  • E-book 
  • Webinar 
  • Cursus
  • Templates
  • Masterclass 
  • … 

Maar er zijn er zeker en vast nog heel veel meer. Dus brainstormen zelf maar even over wat jij kan uitbouwen als passief inkomen!

Goede balans 

Zoek dus een goede balans tussen de twee inkomstenstromen actief en passief. Op die manier behoud je een goed overzicht op jouw inkomsten én tegelijkertijd kan je er zo gericht aan werken om jouw onderneming te boosten on its road to success


Voel je je toch nog niet helemaal master van het passieve inkomen? No prob! Voor meer informatie en uitleg in levende lijve zet je je best op de wachtlijst van de Boostways Winter Academy. In de  live Finance workshop overlopen we kort nog eens de finance basics waarna we ons verder verdiepen in o.a. het actieve en passieve inkomen. Come & join, zou ik dus zeggen!

Honger naar meer?
Dit zou je ook kunnen interesseren!

Word lid van
de Boostways
community.

Jouw bedrijf boosten met handige tips & tricks, stoere content & de nieuwste trends? We got you. Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf helemaal up-to-date. En neen, we gaan je niet wekelijks spammen, no worries.

Boostways community