Die stemmetjes in je hoofd

“Ja, maar…”, “Wat als…?” Iedereen heeft het: die stemmetjes in je hoofd die je doen twijfelen en tegenhouden in wat je doet. Heel vervelend, heel ambetant. Zeker voor ons als ondernemers. Wij die zoveel willen verwezenlijken. Maar wat als je nu eens zou weten waar die stemmetjes vandaan komen en vooral ook: wat je eraan kan doen? Wel, dat is precies waar ik het met jou in aflevering 18 van de ‘Boost My Life’-podcast over ga hebben.

“Waarom zou iemand van jou kopen?”, “Wat als die lancering niet lukt?”… Niet alleen in de ondernemerscontext, maar in om het even welke situatie kunnen die stemmetjes in je hoofd oprukken. Als je begint met sporten bijvoorbeeld en minder wil snoepen: “Ja maar, ik heb al een koekje gegeten. Een tweede kan dan toch geen kwaad meer…”

Ik wil maar zeggen die stemmetjes in ons hoofd zijn er nu eenmaal. Daar kan jij en eigenlijk niemand iets aan doen. In periodes van schaarste, angst of overwhelm – periodes waarin je niet 100% lekker in je vel zit – zijn ze zelfs nog extra aanwezig. Je weet helemaal niet meer waar, wanneer en hoe aan iets te beginnen. Of anders gezegd, je zit compleet met je handen in je haar.

Vanwaar komen die stemmetjes nu?

Heel simpel, die stemmetjes komen voort uit ons reptielenbrein.

“Ons reptielenbrein, Hannelore, wat zeg je nu? Wat is dat?”

Het reptielenbrein is het kleinste en oudste deel in je hersenen, meer bepaald in onze hippothalamus, dat doorheen de evolutie heel stabiel is gebleven. Het reptielenbrein heeft maar één doel en dat is ‘overleven’, waardoor het onze dierlijke instincten aandrijft.

Bevind je je bijvoorbeeld in een gevaarlijke situatie: er is brand, je wordt overvallen…? Dan zijn er drie mogelijke manieren waarop ons reptielenbrein meestal reageert: flight, fight of freeze. We hebben dat stukje brein dus echt nodig om in bepaalde situaties te kunnen overleven.

Alleen komt het soms ook op in situaties waar we niet moeten overleven, bv. in onze ondernemerscontext. Omdat het reptielenbrein ervoor wil zorgen dat we overleven en dus gevaar omzeilen, is het zo dat het niet houdt van ‘nieuw’ en ‘anders’. Ons reptielenbrein laat ons met andere woorden liefst zo weinig mogelijk buiten onze comfortzone doen.

Elke keer als jij dus een nieuwe, spannende beslissing wil maken voor jouw onderneming, is jouw reptielenbrein weer daar met de stemmetje in je hoofd die zeggen: “Hey jij, zou je dat wel doen? Is dat niet te gewaagd? Kan je zo nog overleven?”

Ik vergelijk het reptielenbrein altijd graag met de molletjes op de kermis. Er gaan altijd situaties zijn waarin jouw reptielenbrein de kop opsteekt (‘de molletjes’). Hetgeen dat jij vervolgens kan doen, is ervoor zorgen dat je de tools (‘de hamer’) in handen hebt om het de kop in te drukken.

Blog podcast 18 A

Wat kan je nu doen aan die stemmetjes?

Er zijn vier manieren waarop jij jouw reptielenbrein de kop in kan drukken.

1. Word je er bewust van.

In de Hands-on Academy, mijn andere onderneming, zeggen we heel vaak: once it has been seen, it can never be unseen. Of ook: als je eenmaal tot een besef bent gekomen, kan je er nooit meer naast kijken.

Als je dus heel bewust weet dat de stemmetjes in je hoofd afkomstig zijn van je reptielenbrein en dat het reptielenbrein je liefst zo veel mogelijk in je comfortzone wil houden, dan ga je er veel beter mee om kunnen gaan. Je gaat er actief tegen in kunnen gaan, wat nodig is om grote stappen vooruit te zetten.

 

2. Bouw nieuwe patronen / gewoontes op.

Het reptielenbrein houdt van al wat gekend, veilig, rustig, stressloos… is. Kortom, een situatie waarin je zeker zal overleven. Maar wil je die stemmetjes in je hoofd tegengaan? Dan is het net nodig om jouw reptielenbrein uit te dagen en nieuwe dingen te proberen die vervolgens ook nieuwe gewoontes kunnen worden.

Iedereen weet bijvoorbeeld dat beginnen sporten best moeilijk kan zijn. Maar zet je door, dan is dat na een paar weken alweer een nieuwe gewoonte. Er is dan geen stemmetje meer in je hoofd dat zegt: “Ik wil alleen mijn zetel, een dekentje en Netflix.”

 

3. Zet in op creativiteit

Jouw reptielenbrein houdt ook niet van creativiteit omdat het jou dingen laat doen die out of the box liggen. De boodschap? Zet hier dus wel op in! Ga op zoek naar nieuwe oplossingen! Brainstorm erop los met anderen! Doe dingen die je energie geven!

 

4. Omring je met een goed netwerk

Ook andere mensen hebben een reptielenbrein en dus stemmetjes in hun hoofd die zowel henzelf als jou kunnen tegenhouden. Laat je hier dus niet in meegaan en ga heel bewust voor wat jij zelf wilt.

Daarnaast kan je je best ook laten omringen door een groep van mensen, een netwerk, die jou positief stimuleren, ‘upliften’ – no matter what! Wanneer je het zelf even niet meer lukt om dat reptielenbrein van jou de kop in te drukken, heb je altijd anderen die dat wel voor jou kunnen doen.

In de Hands-on Academy hechten we dan ook heel veel waarde aan onze tribe van gelijkgezinde ambitieuze ondernemers. Tijdens onze retreats en workshopdagen proberen we telkens opnieuw het beste in elkaar naar boven te halen.

 

Mijn opdracht nu voor jou is om je in eerste instantie bewust te worden van je reptielenbrein. Vraag jezelf af: who is speaking? Ikzelf of dat krokodilletje in mijn brein? Eenmaal je dat dan uitgeklaard hebt, kan je eraan beginnen om met de vier bovenstaande manieren jouw reptielenbrein te counteren.

Zo zal het leven voordat je het weet, ineens een pak gemakkelijker worden voor jou! Alsook zal je zien dat je dan pas écht gaat groeien!

Geen stemmetjes in je hoofd meer die je tegenspreken!

Succes!

Boost my life podcast Boostways

Vond je het interessant? Luister dan ook andere afleveringen van de Boost My Life Podcast:

Honger naar meer?
Dit zou je ook kunnen interesseren!

Word lid van
de Boostways
community.

Jouw bedrijf boosten met handige tips & tricks, stoere content & de nieuwste trends? We got you. Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf helemaal up-to-date. En neen, we gaan je niet wekelijks spammen, no worries.

Boostways community