Help, ik blijf maar uitstellen!

“Ik doe dat morgen wel”, “Het is er nu de moment niet voor”… Herken je jezelf hierin? Of is het zo’n alledaags gebeuren dat je het bijna uitschreeuwt: “‘Help, I’m a real procrastinator!” Hoewel uitstelgedrag niet iets is wat smelt als ijs voor de zon, kan je er wel actief aan werken. In deze blogpost geef ik je enkele handige tips & tricks mee om dat te doen.

Uitstellen geeft zelden een voldaan gevoel. Er is altijd wel iets van spijt achteraf. Want uiteindelijk moet je je er ooit aan zetten. Jouw taken, plichten en verantwoordelijkheden – of je nu ondernemer bent of niet – gaan niet lopen.

Je wilt weg van dat wrang gevoel.
Dat gevoel van ‘ik heb mijn werk maar half gedaan’, ‘er ligt nog iets te wachten op mij’.
Je voelt m.a.w. de nood om komaf te maken met jouw uitstelgedrag.
Je wil de zaken onderhanden nemen.
Hier en nu.

Wel, dan ben je aan het juiste adres! Samen met jou overloop ik aan de hand van een stappenplan hoe jij kan werken aan jouw uitstelgedrag.

Stap 1: Wat?

“Ja duh, Hannelore, ik weet toch wel wat ik uitstel en wat niet?”

Op het eerste zicht lijkt dat misschien zo, maar je zou ervan verschieten. Sta daarom even heel goed stil bij jezelf en vraag je af: Waar krijg ik stress van? Waar loop ik tegenaan? Wat stel ik écht uit?
Want door aan goede zelfreflectie te doen, ontdek je misschien nog uitgestelde zaken waar je zelf nog niet eens bewust over was.

Stap 2: Waarom?

Vraag je daarna af waarom je bepaalde zaken uitstelde. Was dat omdat je het niet graag doet? Was dat omdat je er niet toekomt? Voel je je er niet geschikt voor? Of heb je het gevoel niet over de juiste kennis te beschikken?

Pak dan een vel papier en een pen en maak een lijstje van 10 zaken die je vermijdt. Kijk ernaar en vraag jezelf af: hoe lang doe je nu over die taken en hoe lang zou je erover doen als je echt gefocust bent?

Ik geef je even bedenktijd…

Zo. Oef. Ik hoop dat dit niet te veel gepieker en gepeins was, beste ondernemer. Maar gelukkig zijn we al een heel eind verder in your battle against procrastination. Want geloof me, bewustwording van al wat jij uitstelt is de eerste grote stap richting jouw succes.

Blog 2023 01 03 extras A

Stap 3: Aan de slag

Na de zelfreflectie kunnen we overschakelen op een concreet plan van aanpak. Een hele goede en effectieve manier is om jouw agenda in blokken te verdelen waar je mee kan schuiven. Maak daarbij een onderscheid tussen werk dat je niet graag doet en werk dat je wel graag doet en wissel daartussen af.

Jij bent bijvoorbeeld net zoals ik een business coach en je werkt veel liever aan creatieve zaken (layout van je website, podcasts…) en customer relations (e-mails, DM’s…) dan aan administratie (facturen, statistieken…)? Zorg er dan voor dat ‘stom’ zich steeds afwisselt met ‘leuk’: eerst werk je aan de website, dan aan jouw facturen en om de dag te eindigen stuur je e-mails uit.

So, just to sum up for you: batch jouw taken en werk die af met focus!

Tips against procrastination

  • Begin de dag met een taak waar je tegenop ziet. Zo voel je je de rest van de dag voldaan!
  • Een techniek die veel ondernemers toepassen heet de Pomodoro-techniek: je knalt 25 minuten door, waarna je 5 minuten adempauze hebt.
  • Maak een tijdlijn waarop je duidelijk aanduidt welke taak wanneer klaar moet zijn.
  • Zoek een omgeving op waarin jij jou 100% op je gemak voelt om de taken uit te voeren die je hebt uitgesteld.
  • Plan jouw e-mailverkeer in op een vast moment in de week en wees er niet de hele dag door mee bezig. Zo zal je zien dat je veel minder tijd verliest en veel meer focus hebt!

Alle stappen doorlopen? Alle tips toegepast?

Proficiat, beste ondernemer! Je bent officieel verklaard al minder een uitsteller nu!

Blog 2023 01 03 extras B

Maar zoals ik al zei, uitstelgedrag is een ongoing process en je zal zien dat je jezelf af en toe zal moeten terugroepen om te herbeginnen bij stap 1. Dus blijf eraan werken, blijf jezelf bewust! En dan zal je – geloof me – toch heel snel het verschil voelen!

Merk je zelf toch niet echt op wat je uitstelt? Of heb je graag een coach die je af en toe herinnert aan je uitstelgedrag? Dat kan! In het Boost My Business traject krijg je mij, Hannelore, of mijn top support coach Elize aan je zij om jou bij te staan in al wat je onderneemt. Schrijf je snel in!

Honger naar meer?
Dit zou je ook kunnen interesseren!

Word lid van
de Boostways
community.

Jouw bedrijf boosten met handige tips & tricks, stoere content & de nieuwste trends? We got you. Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf helemaal up-to-date. En neen, we gaan je niet wekelijks spammen, no worries.

Boostways community