Hannelore’s ongezouten mening: zo gaat het ondernemerslandschap evolueren

Aflevering 61 van onze podcastmarathon! Het is ongelooflijk hoe snel de tijd vliegt, en ik ben super dankbaar dat jullie allemaal meedoen aan deze tocht. Alsook dat jullie allemaal massaal gereageerd hebben op mijn oproep om topics in te sturen. Vandaag heb ik het over een hele interessante vraag die ik kreeg van Andy Nys, een goede vriend en mede-ondernemer: “Hannelore, wat is jouw visie op het ondernemerslandschap?”

Voordat ik mijn visie met jullie deel, wil ik zeggen dat mijn visie niet gestuurd wordt door dat wat er ‘dagelijks’ in de wereld gebeurt. Neen, ik heb een visie die al een tijdje meegaat.

Het is hoe ik, de Hannelore die ik ben, naar ondernemen kijk.

Blog podcast extra A 1

Als we kijken naar de afgelopen, zien we een wereld die drastisch is veranderd, vooral door de covidpandemie. Daardoor is de digitale revolutie in een stroomversnelling geraakt, en zijn heel veel mensen op zoek gegaan naar nieuwe kansen. Met als resultaat dat er ook heel veel nieuwe ondernemingen uit de grond gestampt werden.

Om het even in nummers te gieten: in 2022 alleen al werden er in België maar liefst 122.347 ondernemingen opgericht, het op één na hoogste aantal in een decennium. Een ongekende nieuwe golf aan ondernemerschap, gedreven door reflectie én verandering, waarvan ik denk dat het absoluut een goede zaak is!

Alleen een ‘maar’, of toch een ‘maar’ in mijn opinie: te midden van deze groeiende zee van bedrijven ontstond er ook wildgroei. Daarmee wil ik zeker niet zeggen dat ik me beter voel dan anderen. Ik ben er zeker en vast van overtuigd dat er markt is voor iedereen, maar ik ben er ook wel van overtuigd dat in dat landschap waarin er veel meer ondernemingen zijn, enkel ondernemingen gaan overleven met een duidelijke visie, een duidelijke positionering, een duidelijke branding.


Of anders gezegd, in mijn ogen is de toekomst van het ondernemerslandschap er een van overleven door én met visie. Degenen die strategisch denken en zich positioneren, zullen gedijen in deze zee van mogelijkheden.

Get your basics straight

Ik ben er ook van overtuigd dat de komende jaren het dus echt gaat gaan om hoe sterk de fundamenten van jouw bedrijf staan. Wat is jouw visie? Wat is jouw strategie? Wie is jouw ideale klant? Hoe positioneer jij je? Wat is jouw aanbod? Hoe kan je een bedrijf maken dat schaalbaar is? …

En al deze zaken zijn nu net de zaken waar ik heel veel op werk met mijn coaches, omdat ik gewoon merk dat we daar het verschil gaan maken. Want je maakt niet het verschil door de zoveelste webshop te openen, door de zoveelste kledingwinkel te openen, door te kopiëren wat anderen doen, door met een aanbod te komen dat niet jou voelt. Neen, wél maak je het verschil door iets te verkopen wat jou uniek maakt én waarin jouw unieke visie schuilgaat.

Blog podcast extra B 1

Meer info over onze trajecten vind je hier.

Dus, lieve luisteraars, dat is hoe ik, Hannelore, naar het ondernemerslandschap kijk.

Nog een keer samengevat: vandaag de dag is het er niet eenvoudiger op geworden, maar degenen met een heldere visie, strategie en een onverzettelijke wil om te groeien, zullen beloond worden. De komende jaren zullen we zeker een verschuiving zien: sommigen zullen bloeien, anderen zullen verdwijnen, en dat is prima. Het is een les, een kans om te evolueren en te groeien.

De vraag die ik nu voor jou heb: ben jij klaar voor de toekomst? Durf je te denken in scenario’s, jezelf uit te dagen en een buffer te bouwen voor mindere tijden? Want als je jouw fundamenten legt voor een future-proof onderneming, ben ik ervan overtuigd dat je niet alleen zal overleven, maar ook zal gedijen in het ondernemerslandschap van morgen.

Nogmaals bedankt Andy voor deze geweldige vraag! En aan jou, liefste luisteraar, blijf jouw vragen sturen. Want ik ben ook benieuwd naar jouw eigen unieke kijk op de dingen!

Honger naar meer?
Dit zou je ook kunnen interesseren!

Word lid van
de Boostways
community.

Jouw bedrijf boosten met handige tips & tricks, stoere content & de nieuwste trends? We got you. Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf helemaal up-to-date. En neen, we gaan je niet wekelijks spammen, no worries.

Boostways community