Hoe een bezoekje aan het Antwerpse Modemuseum mijn mind blown inzichten gaf

Onlangs weer een onvergetelijk Mastermind-weekend in Antwerpen, georganiseerd door mijn eigen coach en wondervrouw Simone Levi. Meer dan alleen intensief masterminden met gedreven mede-ondernemers, brachten we ook een bezoek aan het Modemuseum (MoMu) in Antwerpen. Op het eerste gezicht misschien een random keuze, maar wat een schot in de roos ! Deze ervaring was zó verrijkend dat ik niet anders kan dan de opgedane inspiratie met jullie te delen.

Mijn Mastermind: een bron van inspiratie en groei
De kern van het Mastermind weekend was de diepgaande interactie met gelijkgestemde ondernemers. Elk kwartaal komen we samen met elf dames, elk met een omzet van boven de 350.000 euro per jaar, wat zorgt voor een omgeving rijk aan inspiratie en ambitie.

Het thema van onze bijeenkomst was ‘de toekomst’, waarbij we elkaar hielpen blinde vlekken te identificeren en nieuwe mogelijkheden te verkennen. En deze nieuwe input van anderen, deze frisse kijk op jouw onderneming is zoveel zoveel waard. Het geeft jou de boost die jij jezelf (op dat moment) even niet kan geven.

Blog podcast 88 A

Heel concreet begonnen we met een tafelopstelling. Daarbij gebruikten we voorwerpen om onze plannen en potentieel te visualiseren. Waardevolle inzichten die anders verborgen zouden blijven kwamen zo aan het licht. Welke blinde vlekken zien zij voor jou? Welke mogelijkheden zijn er nog volgens hen? Welke dingen zien zij die jij misschien vandaag nog niet ziet in jouw bedrijf?

Tafelopstelling én systeemopstelling, iets waar ik me onlangs ook in heb verdiept. Je leest en/of hoort er alles over in podcastaflevering 80 Hoe ‘systeemopstellingen’ mijn leven veranderde – ik, die normaal heel rationeel ben.

Daarna gingen we aan de slag met ons vijfjarenplan. Daarbij was de grote vraag: waar wil jij binnen vijf jaar staan, zowel zakelijk als privé? Wat loopt er vandaag al goed? Wat loopt er daar nog niet goed? En wat zijn opnieuw mogelijke belemmeringen die jij ziet?

Het is geweldig hoe een frisse blik van anderen zoveel meer potentieel aan het licht kan brengen, waardoor je beseft dat er nog zoveel meer mogelijk is. Dit weekend was een schat aan inspiratie en inzichten, een echte game-changer voor mijn groei.

Modemuseum, meer inspiratie??

De tweede dag van onze retreat gingen we het Modemuseum van Antwerpen, waar we werden uitgedaagd om op een andere manier naar mode en ontwerp te kijken. Ondanks mijn initiële scepcis – “ik wil liever masterminden dan een modemuseum bezoeken” – opende het museum mijn ogen voor de diepe verbondenheid tussen creativiteit in mode en ondernemerschap. Van de legendarische Antwerpse Zes, die een revolutie in de mode teweegbrachten door samenwerking en unieke expressie, tot de impact van de modeacademie die creativiteit boven commercieel succes stelt, overal waren parallellen met ondernemen te vinden.

Blog podcast 88 B
Nr1

Je hoeft het niet alleen te doen

De Antwerpse Zes, of meest bekende alumni van het Modemuseum, laten zien dat samenwerken kracht geeft. Deze mode-iconen bundelden hun krachten en creëerden iets groots dat alleen niet mogelijk was. Ook wij ondernemers kunnen bergen verzetten als we de handen ineenslaan. Samenwerken opent deuren die voor een solo-avonturier gesloten blijven.

Nr2

Concurrentie? Daar geloof ik niet in

In de mode, net als in ondernemerschap, draait alles om je eigen stijl en identiteit. Iedere ontwerper, iedere ondernemer heeft iets unieks te bieden. Als we ons concentreren op wat ons uniek maakt in plaats van ons te verliezen in concurrentiestrijd, creëren we een wereld waar iedereen zijn eigen plek kan vinden en bloeien. Dus vergeet de concurrentie, focus op jouw

Nr3

Wees authentiek en creatief

Het bezoek aan het Modemuseum onderstreepte voor mij nogmaals het belang van authenticiteit en creativiteit. Deze twee elementen zijn cruciaal, zowel in de mode als in het bedrijfsleven. Door trouw te blijven aan wie je bent en je creatieve impulsen te volgen, onderscheid je jezelf van de massa. Durf anders te zijn en je ware zelf te tonen; dat is waar echte waarde ligt.

Nr4

Verleg je grenzen

De strenge eisen van de modeacademie, zoals het nauwkeurig recreëren van historische kostuums, leren ons het belang van discipline en het constant streven naar uitmuntendheid. Deze mentaliteit kan ons als ondernemers inspireren om altijd onze grenzen te blijven verleggen. Blijf jezelf uitdagen en blijf groeien.

Nr5

Positionering is alles

De modeacademie in Antwerpen staat bekend om haar strenge selectieproces, wat hun krachtige positionering benadrukt. Ze kiezen kwaliteit boven kwantiteit, wat hun reputatie als topinstelling versterkt. Voor ons als ondernemers onderstreept dit het belang van vasthouden aan onze kernwaarden en onszelf onderscheidend te positioneren, zelfs als dit minder, maar betere, kansen betekent.

Een jurk, more lessons learned?!

Tijdens mijn bezoek aan het Modemuseum in Antwerpen stuitte ik nog op een fascinerende vondst die tot me tot nadenken aanzette. Niet lang geleden ontdekte ze in het archief van het museum een originele Dior-jurk, uniek en beladen met geschiedenis, gemaakt kort na de oorlog met maar liefst 48 meter stof. 

De drie krachtige lessen die ik hieruit trok:

Blog podcast 88 C
 1. Koester verborgen schatten: Deze Dior-jurk was jarenlang verstopt, een vergeten schat. Het herinnerde me eraan dat sommige van onze eigen ideeën of projecten die we hebben opgeborgen—misschien omdat de tijd nog niet rijp was of we de moed niet hadden — het waard zijn om opnieuw bekeken te worden.

   

  Wat heb jij in jouw ‘koelkast’ liggen dat gereed is om herontdekt te worden?

   

 2. Durf tegen de stroom in te zwemmen: Ondanks schaarste en kritiek koos Dior ervoor om een statement te maken met deze extravagante jurk. Dit toont aan dat het soms nodig is om tegen de gevestigde meningen in te gaan om ware innovatie te bereiken.

   

  Laat jij je vandaag misschien soms nog tegenhouden en durf jij voldoende tegen de stroom inzwemmen

3. Exclusiviteit is krachtig: De jurk was zo exclusief dat er maar één per continent was. Dit principe van exclusiviteit kan ook toegepast worden in jouw zakelijke relaties. 

Werk jij samen met klanten die echt bij jou passen, die jouw unieke aanbod waarderen en bijdragen aan jouw groei?

De grootste les van allemaal

Maar de grootste, allerbelangrijkste les die ik meeneem uit de retreat is dat, net als in de mode, kleine imperfecties in het ondernemerschap niet alleen toelaatbaar zijn, maar ook waardevol kunnen zijn. 

Net zoals ontwerpers soms bewust kiezen om draadjes niet af te knippen, kunnen wij leren dat niet alles perfect hoeft te zijn. 

Better done than perfect! 
Be authentic, be yourself! 

Honger naar meer?
Dit zou je ook kunnen interesseren!

Word lid van
de Boostways
community.

Jouw bedrijf boosten met handige tips & tricks, stoere content & de nieuwste trends? We got you. Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf helemaal up-to-date. En neen, we gaan je niet wekelijks spammen, no worries.

Boostways community