Help, hoe bepaal ik de juiste prijs?

Jij vindt het niet gemakkelijk om de juiste prijs voor je producten of diensten te bepalen? Met te weinig kom je niet toe, maar teveel vragen voelt op een manier ook als jezelf ‘over’-schatten? Geen zorgen, je bent hier niet alleen in. De perfecte prijs bepalen is een kunst op zich, maar met een beetje inzicht en wat rekenwerk is het gemakkelijker dan je denkt. Laten we samen ontdekken hoe je dat doet.

Stap 1: Krijg een helder beeld van je kosten

Ik zeg altijd: controle hebben over je cijfers is een absolute must! En ook hier is dat niet anders. Want de eerste stap in jouw prijsbepalingsproces is een duidelijk overzicht krijgen van je kosten.

Date your data mockup2

Graag serieus op date met jouw cijfers? Echt ontdekken hoe jouw bedrijf financieel ineen zit? Dan is ons GRATIS e-book ‘Date your data’ wat jij nodig hebt!

Neem dus genoeg tijd om al jouw uitgaven eens op te lijsten. En daarmee bedoel ik echt AL jouw uitgaven: voor de hand liggende kosten, zoals arbeid en huur, maar ook verborgen kosten zoals marketing, administratie én zelfs de koffie die je koopt voor op kantoor. Zorg ervoor dat je niets over het hoofd ziet.

Dit is echt waar jouw juiste prijs begint; een prijs die winstgevend is op lange termijn.

Stap 2: Bereken je gewenste inkomsten

Nu je een goed overzicht hebt over je kosten, is het tijd om je gewenste inkomsten te bepalen. Daarvoor moet je nadenken over twee zaken:

  1. Bedenk hoeveel winst jij zelf wil halen, en
  2. hoeveel je moet verdienen om je bedrijf te laten groeien.

Grijp je kans! Dit is hét moment om ambitieus te zijn. Maar wees toch ook realistisch genoeg. Stel haalbare doelen voor jezelf.

Stap 3: Bereken je uurtarief

We gaan nog een stapje verder. Denk goed na over de volgende vraag: hoeveel uur besteed je gemiddeld aan het leveren van je producten of diensten? Vervolgens deel je je gewenste inkomsten door het aantal uren dat je wilt werken, en voilà, je hebt een basisuurtarief.

Stap 4: Pas het uurtarief toe op je producten / diensten

Nu je je uurtarief hebt, kan je dit toepassen op je producten / diensten. Bepaal hoeveel tijd het kost om een product te maken of een dienst te leveren, en vermenigvuldig dit met je uurtarief.
Voeg dit bedrag toe aan je kosten om je verkoopprijs te berekenen.

Blog 2024 04 23 Extras A

BELANGRIJKE TIP
Vergeet niet om marktonderzoek te doen, te overwegen wat je concurrenten vragen en wat klanten bereid zijn te betalen. Je uurtarief biedt een stevige basis, jazeker! Maar het is ook belangrijk om flexibel te blijven en je prijsstrategie aan te passen aan de marktomstandigheden en klantvoorkeuren.

Stap 5: Monitor en leer

Als je eenmaal je prijzen hebt vastgesteld, houd dan a.u.b. ook de resultaten in de gaten. Bekijk of je je gewenste inkomsten behaalt en of klanten positief reageren op je prijsstelling. Zoals ik in de tips ook al zei: wees niet bang om aanpassingen te doen als dat nodig is.

Dus, ondernemer, je staat er niet alleen voor in je zoektocht naar de juiste prijs. Je kan dit stappenplan er altijd bij pakken en ook altijd contact met me zoeken mocht je nog meer hulp willen! I know, het kan een uitdagend proces zijn, maar met een goed begrip van je kosten, inkomsten en een beetje creativiteit, kan je de perfecte prijs voor je producten en diensten vinden.

Ipad table mockup

Hunker je naar meer? Download ons GRATIS e-book ‘Bereken je omzetcijfer en uurtarief’ nu! Dit is jouw kans om die diepe duik in de wereld van cijfers te nemen, met ons als je gids.

‘Bereken je omzetcijfer en uurtarief’

Honger naar meer?
Dit zou je ook kunnen interesseren!

Word lid van
de Boostways
community.

Jouw bedrijf boosten met handige tips & tricks, stoere content & de nieuwste trends? We got you. Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf helemaal up-to-date. En neen, we gaan je niet wekelijks spammen, no worries.

Boostways community