Hoe ik op mijn 16 jaar mijn eerste onderneming startte

Ondernemerskriebels. Die heb ik eigenlijk altijd al gehad. So let’s go a little back in time voor aflevering 24 van de ‘Boost My Life’-podcast en let me tell you hoe ik al heel jong begon met ondernemen en wat ik daaruit allemaal geleerd heb.

Toen ik 16 jaar was en naar de universiteit ging, begon ik al met ondernemen. “Hannelore, hoe kan dat nu? Toen was je toch nog piepjong?” Ja, piepjong was ik zeker. Maar ook heel gepassioneerd door paarden. Dat ben ik trouwens nog steeds. De twee paarden die ik nu heb, heten Pepsi en Fynn.

Dat terzijde. Ik vertelde je dus dat ik een grote liefde heb voor paarden. Toen ik 16 was ging ik dan ook regelmatig naar een manege. Hoe leuk ik dat ook vond, ik wist dat er in de manege ook dingen gebeurden waar ik totaal niet achter stond. Zo werden paarden, te oud om op te rijden, naar het slachthuis gebracht om er toch nog iets aan te kunnen verdienen.

Daar wrong bij mij het schoentje. Ik zag paarden waar ik zelf op had gereden vertrekken, al wetende dat hen de dood te wachten stond. Samen met drie andere ambitieuze meiden besloot ik daarom een opvang voor oude zieke manegepaarden op te richten. Vzw Horsetopia werd geboren en zo eigenlijk ook de het prille begin van mijn ondernemersleven.

Als ondervoorzitter van de vzw nam ik de marketing en de fondsenwerving op mij. Ik dacht na over hoe een goede cashflow krijgen, ik onderhandelde met sponsors en leveranciers… Eigenlijk hield ik me bezig met een goed ‘businessplan’ uit te stippelen, ook al noemde ik het toen nog niet bij die naam.

Want wil je een paard opvangen, dan komt daar veel bij kijken: waar ga opvangen? Hoe ga je opvangen? Wie gaat er voor het paard zorgen? Waar vind je fondsen voor alle kosten (voedsel, dierenarts…)? etc. Er waren heel veel zaken waar we over moesten nadenken die hetzelfde zijn als je start met je eigen onderneming.

Kortom, vzw Horsetopia zorgde ervoor dat ik een eerste keer kon proeven van het ondernemersleven. Ik heb er zoveel uit geleerd.

Waarom deel ik nu deze ervaring met jou?

De boodschap die ik je hier wil meegeven, is dat je niet per se de grootste onderneming moet hebben om daar enorm veel uit te leren. Integendeel. Het kan heel klein beginnen – zie vwz Horsetopia – en van daaruit kan je eigenlijk al heel veel kennis en ervaring opdoen.

Elke stap die je neemt, daar leer je uit.
Is het oké om dan af en toe tegen de muur te knallen?
Jazeker!
Want ondernemen is een leerproces.

Neem dus jouw tijd. Ik zeg altijd tegen mijn coachees: het pad van groei is het mooiste pad dat er is. Hoewel het niet altijd effen is – het komt met de nodige ups & downs – leer je er enorm veel uit. Het leerproces is eigenlijk net zo mooi als het succes.

Blog podcast 24 A

Mijn uitdaging is dus nu voor jou: durf stappen zetten en probeer vooral heel veel uit! Daarbij geldt ook: wat je niet hebt, kan je niet verliezen!

Wees een spons en neem alle informatie, ervaringen, prikkels… in je op. Zo zal jij jouw pad leggen richting groei! Believe me! Want ook ik maak nog elke dag ‘fouten’, al noem ik ze liever niet zo. Ik probeer ze te zien als ‘groeikansen’, als zaken waar ik echt uit leer.

So, you are ready to dare? Ready to learn? Ready to grow?
Than let’s go!

Honger naar meer?
Dit zou je ook kunnen interesseren!

Word lid van
de Boostways
community.

Jouw bedrijf boosten met handige tips & tricks, stoere content & de nieuwste trends? We got you. Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf helemaal up-to-date. En neen, we gaan je niet wekelijks spammen, no worries.

Boostways community