Stressmanagement

De tweede aflevering van onze podcastmarathon. Met vandaag als topic op de agenda : stressmanagement. Want jij denkt nu misschien: “amai, die Hannelore, wat doet ze haar eigen nu weer aan? Gedurende twee weken elke dag een podcast opnemen, dat moet toch wel stress geven?” Awel, dit is hoe ik het doe, dit zijn mijn tips tegen stress.

Stressy side note

Voordat we dieper ingaan op stressmanagement, is het toch echt nodig om dit met je te delen: hoewel het vaak die connotatie met zich meedraagt, hoeft stress niet per se iets negatiefs te zijn.

Stress is eigenlijk gewoon een natuurlijke reactie van ons lichaam wanneer we voor nieuwe uitdagingen of situaties staan. We hebben deze spanning nodig om oplossingen te vinden en het zorgt er vaak ook voor dat we de juiste beslissingen nemen. Neem nu bijvoorbeeld het stomme voorbeeld: jij wordt aangevallen door een beer? Het is mede dankzij stress dat jij in flight-fight-of-freeze-reactie schiet.

Stress wordt enkel en alleen een probleem wanneer het zich ophoopt en te overweldigend wordt. Het groeit je boven de oren!

Dus ik denk dat het belangrijk is om in eerste instantie in te schatten met welk soort stress jij te maken hebt. Wat mij daar altijd bij helpt, is om de oorzaken van stress te definiëren: wat is het dat mij stress veroorzaakt? In welke mate heb ik zelf een impact? Heeft het te maken met overwhelm, to-do’s en planning? …

Op die manier probeer ik zoveel mogelijk helderheid te krijgen in mijn stress om er vervolgens ook een oplossing voor te vinden, of course.

Blog podcast 54 A

De oplossing: mijn anti-stress tips

Nu je weet dat stress niet altijd negatief hoeft te zijn, wil ik graag enkele van mijn anti-stresstips met je delen. Houd daarbij wel in het achterhoofd dat remedies tegen stress heel persoonlijk zijn. Het is voor iedereen anders! Belangrijk is dus om voor jezelf te ontdekken welke technieken wel of niet werken.

Ik raad je aan om dat ook echt eens op te schrijven. Pak een blad papier, verdeel dat in twee kolommen en schrijf in de linkerkolom wat werkt en in de rechterkolom wat niet werkt. Laat het vervolgens rusten en werk het blad bij tijd en stond nog eens bij. Want doorheen de tijd ga je misschien nog dingen ontdekken die wel of niet voor jou werken.


1. Lichaamswerk

Mijn eerste geheime wapen tegen stress is lichaamswerk. Daarmee bedoel ik echt allerlei soorten vorm van lichaamsbeweging: gaande van joggen, fietsen en fitness tot ook rustigere activiteiten, zoals wandelen en yin yoga. Voor mij draait het om de juiste balans vinden tussen actief en meer ontspannend lichaamswerk cruciaal.

Daarbij heeft het mij enorm geholpen om het onderscheid te maken tussen het parasympathische en sympathische zenuwstelsel.

  • Het parasympathisch zenuwstelsel gaat echt over rust nemen, ‘vertragen’: je hartslag die trager wordt en je bloedvaten die wijder worden.
  • Het sympathische zenuwstelsel daarentegen is heel energiek. Het zijn onder andere onze fight-or-flight-reacties die tot dit zenuwstelsel behoren.

Nu is het zo dat bij de meeste mensen het sympathische zenuwstelsel actiever is dan het parasympathische zenuwstelsel. In tijden van stress is het dus geen goed idee om nog meer ‘actievere’ dingen te gaan doen. Want een versnelde ademhaling en een verhoogde hartslag zorgen alleen nog maar voor meer stress.

Wat moest je dus wel doen wanneer je stress hebt? Rust opzoeken! Activiteiten, zoals yin yoga en wandelen, die het parasympathische zenuwstelsel bevorderen.

2. Grip krijgen op de realiteit

In tijden van stress is het des te belangrijk om de werkelijke situatie onder ogen te zien en niet te verdwalen in zelfverzonnen verhalen of problemen groter te maken dan ze zijn. Door grip te krijgen op de realiteit, kan je stress met andere woorden op een effectieve manier gaan verminderen.

Neem nu bijvoorbeeld dat jij financiële stress ervaart? Dan is het belangrijk om jouw cijfers te bekijken en op basis daarvan oplossingen te overwegen.

Blog podcast 54 B

Grip krijgen op jouw cijfers? Onze GRATIS challenge ‘Date Your Data’ is your way to go!

3. Prioriteiten stellen: wat is er echt nodig?

In tijden van stress voelen we ons heel vaak overweldigd omdat we een hele lange to-do lijst voor ons hebben. Ok, dat mag dan realiteit zijn die lijst, maar mag ik je daarbij een vraag stellen: is alles op jouw lijst even belangrijk of dringend? Zijn er eigenlijk ook geen dingen bij die er op dit moment niet echt toe doen?

Mijn advies: pak die lijst van je erbij en beoordeel met een zo objectief mogelijk oog wat er nu echt noodzakelijk is en wat kan wachten. Prioriteiten stellen en strategisch plannen helpen je om stress te verminderen en jouw taken met meer efficiëntie uit te voeren.

Blog podcast 54 B

Jij wil nog beter leren hoe zo efficiënt mogelijk te plannen? Dan raad ik je mijn e-book ‘Succesvol plannen als een CEO’ ten zeerste aan. Helemaal GRATIS en voor niets!

Blog podcast 54 C

Meer algemene anti-stress tips

Hoe je je stress ook aanpakt, één ding is zeker: als je gestrest blijft, zal je productiviteit lijden. En dat wil jij jezelf besparen toch, liefste ondernemer? Het heeft geen zin om jezelf op te sluiten en hard te werken als je niet efficiënt bent. Daarom wil ik ook nog even benadrukken hoe belangrijk het is om tijd voor jezelf en ontspanning te nemen.

Daarvoor nog enkele aanvullende, meer algemene tips die ik je geven wil:

  • Gebruik ademhalingsoefeningen om je hartslag en bloeddruk te verlagen.
  • Probeer zachte yoga- en meditatievormen om je parasympathische zenuwstelsel te activeren.
  • Overweeg aromatherapie, een warm bad, massage of tijd doorbrengen in de natuur voor ontspanning.
  • Plan rustmomenten in je agenda om efficiënter te werken en de negatieve spiraal van zelfkritiek te vermijden.

Stress ervaren we allemaal. Dat is nu eenmaal zo. Maar met de juiste aanpak kan je er wel in slagen het te beheersen en zelfs te gebruiken om jezelf te motiveren – stress met z’n positieve connotatie!

Dus, ga aan de slag, maak een lijst van wat voor jou werkt en wat niet, en begin met het beheersen van die stress. Je zal zelf snel merken dat je én productiever én gelukkiger zal zijn, zelfs in de drukste tijden.

Heel veel succes!

Honger naar meer?
Dit zou je ook kunnen interesseren!

Word lid van
de Boostways
community.

Jouw bedrijf boosten met handige tips & tricks, stoere content & de nieuwste trends? We got you. Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf helemaal up-to-date. En neen, we gaan je niet wekelijks spammen, no worries.

Boostways community