Verschoten na de BTW-aangifte? 3 tips om verrassingen in de toekomst te vermijden.

“Oh nee, néééééé? Dat kan toch niet? Moet ik zoveel bijbetalen?” Heel hard verschoten na het indienen van je BTW-aangifte? Had je dit cijfer niet verwacht? Wel, niemand wil voor dergelijke verrassingen komen te staan. Daarom geef ik je 3 tips mee om ze in de toekomst te vermijden.

Quick reminder

Naast sociale bijdragen en belastingen, behoort ook BTW tot de drie zaken die je als onderneming moet betalen.

Belasting toegevoegde waarde is een soort belasting die je betaalt en elk kwartaal wordt er een BTW-afrekening gemaakt.

  1. Behoud het overzicht van je kosten en inkomsten.

    Voordat ik hier dieper op inga, zet ik deze twee begrippen nog eens kort op een rijtje voor jou:

    Jouw kosten zijn jouw uitgaven of het geld dat je uitgeeft met jouw onderneming. Denk bijvoorbeeld aan de personeelskosten die je hebt.

    Het totaal van alle inkomsten die je als ondernemer binnenkrijgt is jouw omzet. Belangrijk om te onthouden: dit is niet de winst of dat wat op jouw bankrekening verschijnt.

    Zowel jouw kosten als jouw inkomsten zijn exclusief BTW gerekend, of je nu BTW-plichtig bent of niet. Het is dus heel belangrijk om steeds in je achterhoofd te houden dat je hierop nog BTW zal moeten betalen. Houd daarom altijd een goed overzicht bij en vermijd onaangename verrassingen achteraf.

  2. Zet BTW op een aparte rekening.

    Een hele belangrijke – essentiële! – om bij BTW te onthouden is dat BTW nooit van jou is. Ik herhaal: NOOIT! Je moet jezelf eerder beschouwen als een soort ‘doorgeefluik’ ervan.

    Ik raad je dan ook aan het bedrag op een aparte rekening te bewaren en er niet – weeral: NOOIT! – aan te komen.

  3. Act like a CEO

    Elke succesvolle CEO heeft een goed zicht en een goede grip op zijn cijfers. Denk maar aan een Jeff Bezos of een Mark Zuckerberg: zij bekijken elke dag wat er binnenkomt en buitengaat.

    Als dé CEO van jouw eigen bedrijf zou je dit dus ook moeten doen: houd controle over jouw cijfers, maak een cashflow planning en bereken op voorhand én op tijd welke belastingen jij gaat moeten betalen. Zo blijven verrassingen uit!

Als je deze drie tips opvolgt, dan zou het moeten lukken om alle verrassingen omtrent jouw BTW-aangifte uit te sluiten volgende keer. Want dankzij deze drie manieren houd je perfect bij welk geld er van jou is en welk niet – ik hamer er nogmaals op: BTW IS NOOIT VAN JOU!

We herhalen het allemaal samen in koor: BTW IS NOOIT VAN MIJ!

(Als dat nu voor de rest van de dag door je hoofd blijft spoken, dan weet ik alvast dat deze blogpost geslaagd is!)

P.S. Op het eerste gezicht denk je misschien dat jouw cijfers bijhouden een heel klus is, maar eigenlijk hoeft dat zo moeilijk niet te zijn. In de module Plan Your Data reik ik je enkele handige gebruiksvriendelijke templates hiervoor aan en als je dat wil, geef ik je er zelfs de nodige (video)begeleiding bij.

Kom hier  meer te weten over de Plan Your Data cursus.

Honger naar meer?
Dit zou je ook kunnen interesseren!

Word lid van
de Boostways
community.

Jouw bedrijf boosten met handige tips & tricks, stoere content & de nieuwste trends? We got you. Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf helemaal up-to-date. En neen, we gaan je niet wekelijks spammen, no worries.

Boostways community