Waarom je omgeving er niet toe doet

Heb je het ook al meegemaakt dat familie of vrienden je vragen: “Zou je die beslissing wel maken? Zou je die investering wel doen?” Of anders gezegd, ben je het beu die uitspraken waardoor je je als ondernemer niet ondersteunt voelt? Laat je daar dan zeker niet door doen! In aflevering 3 van de ‘Boost My Life’-podcast vertel ik je waarom jij je als ondernemer eigenlijk niets moet aantrekken van jouw omgeving.

Tot voor kort was dit nieuw voor mij. Ik heb zelf altijd een heel stimulerende omgeving gehad, met vrienden en familie die me no matter what bleven steunen. Het was dus vooral bij andere ondernemers dat ik merkte dat mensen uit de omgeving vaak afkwamen met vragen in de trant van “Ja, maar? Wat dan? Zou je niet beter?” 

 

Eerst kon ik dit dan ook niet goed plaatsen: waarom zouden mensen die jou liefhebben jou willen tegenwerken? Maar nu snap ik heel goed waarom. Ze leven namelijk op een andere level of awareness

 

Vooraleer ik meer uitleg geef over dit model van Bob Proctor, wil ik je op het hart drukken dat jouw geliefden jou niet willen tegenwerken, hoe hard dat ook mag lijken soms. Neen, integendeel! Ze hebben het allerbeste beste met je voor. Ze snappen gewoon niet met wat jij bezig bent omdat – en hier heb je het weer – ze op een andere level of awareness zitten. 

 

Ik stel je voor aan dit model omdat het er op gericht is meer begrip voor reacties van anderen op te brengen, alsook meer kwaliteit in je leven te brengen. En dat is uiteindelijk toch wat je wil? Want hoe minder jij je frustreert, hoe meer focus jij hebt voor jouw onderneming en hoe meer vrijheid en succes jij bijgevolg ook zal ervaren. 

 

 

7 levels of awareness 

 

In totaal zijn er 7 levels waarbij elk level staat voor een bepaald bewustzijnsniveau waarin je je als mens kan bevinden. Elk niveau gaat gepaard met bepaalde gewoontes en denkpatronen, en hoe meer naar boven je je begeeft, hoe bewuster je wordt van bepaalde zaken. 

 

 

 

 

Het hangt af van jou als individu op welk level je zit. Maar weet dat ondernemers zich vaak op de 4de of 5de trede bevinden. En weet ook dat er geen goed of slecht niveau is. Elk individu mag er zijn op zijn eigen authentieke manier.

Blog podcast 3 A
  1. Animaal niveau 

Heel weinig mensen bevinden zich op dit niveau. En beter eigenlijk, want het is zoals de naam het al doet vermoeden heel primitief, heel ‘dierlijk’. 

 

Je reageert zoals een dier doet, wat vaak overeenstemt met either you fight, either you flight. Alles draait om overleving. Er is geen ruimte voor andere gedachten, groei en bewustzijn. 

 

  1. Niveau van de massa 

97 % procent van de bevolking bevindt zich op dit niveau. Het is de massa die vooral doet wat past binnen de contouren van de maatschappij. Want wat als je dat niet doet? Wat zullen anderen dan van je denken? 

 

Het is dus maar beter om op veilig te spelen en te voldoen aan de verwachtingen; om niet te veel veranderingen te brengen en vast te houden aan bepaald patronen. 

 

  1. Aspirerend niveau  

Dit zijn de aspiranten, of de mensen die denken: “ik wil weg uit de massa, ik wil meer, ik wil het anders doen”. Aspiranten hebben een bepaald besef, maar ze zijn er nog niet. Ze zijn m.a.w zoekende. 

 

Neem bijvoorbeeld iemand die beslist dat die wil ondernemen, maar nog niet alle stappen durft te nemen. Hij of zij zet alvast de eerste stappen en volgt wat opleidingen, volgt podcasts… 

 

  1. Individuele niveau

Dit niveau zijn die mensen die durven anders zijn, die durven dromen, en dat ook durven uitspreken: “Ik wil meer en focus daarbij op mijn passie, mijn uniekheid… Ik ben de baas over mijn leven. Ik volg mijn eigen pad”.

 

Een ‘individuele’ ondernemer is bijvoorbeeld die persoon die nog meer opleidingen volgt en nog meer actie onderneemt om het leven na te streven dat hij of zij echt wil leiden. 

 

  1. Gedisciplineerd niveau 

Volg je je eigen pad en blijf je consistent acties daarvoor ondernemen, dan kom je op het gedisciplineerde niveau. 

 

Je maakt commitments met jezelf en houd je daaraan waardoor je nieuwe gewoontes krijgt. Zo beslis je bijvoorbeeld om bepaalde dagen helemaal niet meer te werken, start je elke dag met een yogasessie… 

 

  1. Ervaren niveau 

Je bent jouw gedisciplineerde leven zo gewoon geworden dat het het ‘nieuwe normaal’ voor je is geworden. Je bent m.a.w. een ervaren rots geworden! 

 

Jouw geluk hangt in deze fase niet meer af van anderen en je alles wat je doet omdat jij het zelf wilt. Dit is jouw manier van in het leven staan en je houdt daar ook aan vast op een consistente manier. 

 

  1. Mastering niveau

Je bent niet – lees: nooit – meer afgeleid door anderen of door je omgeving. Je bevindt je in de hoogste staat van geluk met een permanent kalme mindset. 

 

Dit niveau vergelijk je het beste met het leven van een monnik en slechts slechts een klein percentage van de bevolking op dit niveau geraakt. 

 

En je hoeft eigenlijk ook niet op de hoogste niveaus te geraken. Want elk individu mag er zijn en elk individu is er op zijn eigen authentieke manier. Zo weet ik bijvoorbeeld heel goed voor mezelf dat ik niveau 7 niet wil bereiken omdat ik af en toe graag laat afleiden door ‘wereldse’ zaken. 

 

Ondernemersniveau 


Ik wil je maar zeggen: deze 7 niveaus tonen aan dat mensen anders kijken naar bepaalde dingen omdat ze nu eenmaal een andere manier van denken én leven hebben. 

 

En dat moet je als ondernemer heel goed beseffen. Want wil jij bijvoorbeeld een investering maken? Dan bekijk jij dat natuurlijk vanuit jouw ondernemend perspectief. Een familielid of vriend daarentegen begrijpt jouw investering waarschijnlijk niet omdat die persoon op een ander niveau zit: “Waarom wil je per se nog groter worden?”” Moet dat altijd maar meer zijn?”… 

 

Maar weet dat de uitspraken van jouw omgeving niet slecht bedoeld zijn. Ze zeggen dit uit bezorgdheid en liefde voor jou. 

 

“Ja maar, Hannelore. Dat kan best zijn, maar verdorie soms is het toch wel lastig om daar mee om te gaan.” 

 

En dat begrijp ik heel goed. Het kan heel veel energie van je vragen om je zelf steeds te moeten verdedigen als ondernemer, en dat ook nog eens in je naaste kringen. Daarom dat ik je 2 tips geef om hier mee om te gaan. 

Blog podcast 3 B

1. Kill with love, of geef veel liefde terug

Reageer steeds heel liefdevol, maar ga de discussie niet aan want ze zullen jouw ondernemersperspectief toch niet snappen.

“Ik apprecieer je mening, maar vandaag heb ik geen zin om het over het werk te hebben. Ik wil het liever over [vul in: iets leuks] met je hebben…”

En je zal zien: mensen zullen meegaan in jouw wending omdat je net met zo veel liefde terug reageert.

2. Vind een netwerk dat jou uplift

Vind jezelf een netwerk van gelijkgezinde ondernemers, op hetzelfde niveau, die je 100 % begrijpen en stimuleren in wat je doet.

Betekent dat dan dat je jouw familie en vrienden moet laten zitten? Nee, absoluut niet. Maak gewoon goed uit voor jezelf wat je wel en niet met hen deelt.

Voilà, we zijn aan het einde beland van deze blogpost, en ondertussen heb je waarschijnlijk wel door dat jij als ondernemer geen rekening moet houden met dat wat je omgeving zegt.

Wil je hier graag meer over weten? Dan kan je best naar de website van Hands On Academy surfen, mijn andere ondernemerskindje waarin mindset x business is waar we samen aan werken.

Boost my life podcast Boostways

Vond je het interessant? Luister dan ook andere afleveringen van de Boost My Life Podcast:

Honger naar meer?
Dit zou je ook kunnen interesseren!

Word lid van
de Boostways
community.

Jouw bedrijf boosten met handige tips & tricks, stoere content & de nieuwste trends? We got you. Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf helemaal up-to-date. En neen, we gaan je niet wekelijks spammen, no worries.

Boostways community