5 lessen na 2 jaar in business

Hiep hiep hoera! Want Boostways bestaat ongeveer 2,5 jaar en ik ben al een goede 2 jaar bezig als zelfstandige in hoofdberoep. Wat ik in deze periode geleerd heb? Heel veel. Té veel eigenlijk op om te noemen. Toch probeer ik het zo goed en zo compact mogelijk samen te vatten voor jou: in 5 grote lessen. So enjoy my ride & than… Try to figure out yours!

What a ride it has been

Na meer dan 10 jaar in het bedrijfsleven maakte ik in 2021 de overschakeling naar volledig zelfstandige zijn. En oh my, what a ride it has been die afgelopen 2 jaar. Mijn leven, mijn omgeving, mijn manier van werken … zijn allemaal zo ongelooflijk anders dan voorheen.

Wat het allergrootste verschil maakt voor mij? Dat ik vandaag de dag impact maak op het leven van andere mensen en mijn leven in vrijheid leef – it’s my life & niet dat van een ander!

Omdat ik aan jou, aan al mijn coachees zoveel mogelijk wil doorgeven van mijn kennis en ervaring, geef ik je in deze blogpost 5 lessen die ik getrokken heb uit mijn tweejarig ondernemersbestaan.

1. Belang van mindset

Deze is zo een eye opener geweest voor mij. In het ‘gewone’ werknemersleven was ik totaal niet bezig met mindset. Het deed er toen gewoon ook minder toe.

Hoezo veranderde dat dan? Ondernemen brengt nu eenmaal meer risico’s met zich mee. Je bent ineens verantwoordelijk voor je eigen portemonnee wat onvermijdelijk gepaard gaat met van alle soort belemmerende gedachten (“Ja maar, ben ik hier wel de geschikte persoon voor?” “Wat ben ik eigenlijk aan het doen?” “Och god, ga ik ooit goed kunnen verdienen?”…).

Laat ik even eerlijk zijn: in het begin van mijn ondernemersbestaan heb ik de kracht van mindset serieus onderschat. Het was me dan ook een heuse bumpy ride aan allerlei ups en downs, veerkracht trainen, tegenslagen, stress, overwhelm…

Soit, ondernemen is een rollercoaster, maar naar mijn ervaring is één van de beste manier om je daar tegen te wapenen:

Een sterke mindset.

Daarnaast is het ook heel belangrijk dat je genoeg aan selfcare te doet: jij leidt jouw eigen leven en mag je dus niet te veel aantrekken van wat anderen over je denken en zeggen.

Zo heeft twee jaar ondernemen mij geleerd wie mijn echte vrienden zijn, op wie ik kan rekenen, met wie ik over wat kan praten enzoverder, enzovoort. Was dit soms confronterend? Jazeker! Maar vooral ook een hele waardevolle les! Jezelf omringen met een sterk netwerk is zeker voor ons, ondernemers, een must (meer daarover in aflevering 3 & aflevering 20)

Blog podcast 27 extra A 1

2. Belang van cijfers en boekhouding

Vandaag de dag kan ik uit volle overtuiging zeggen: (1) elke ondernemer moet grip hebben op z’n cijfers en (2) je moet je laten bijstaan door een goede boekhouder.

(1) Your business is your money. Dus jij bent daar ook verantwoordelijk voor. Jij moet jouw cijfers kennen. Jij moet op basis daarvan de beslissingen maken.
(2) Daarnaast is een goede boekhouder aan je zij is een echte must. Kost dat wat? Ja! Maar deze investering werpt uiteindelijk echt zijn vruchten af: goede financiële adviezen, kleine lettertjes die jij zelf niet kan lezen etc.

Ik heb zelf de gewoonte om dagelijks mijn cijfers te bekijken. Het geeft me grip op de realiteit. Daardoor geeft het mij ook rust in momenten van stress. “Dit zijn mijn cijfers. Dit is mijn plan. It will all be okay. It will all be alright.”

Een to do for you? Maak hier ook een (dagelijkse) gewoonte van zodat het je na een tijdje geen energie meer kost om je cijfers te analyseren.

3. Belang van een visie

Met cijfers alleen ben je er natuurlijk nog niet. Je hebt ook nood aan een visie om mee te ondernemen, een richting om te volgen en een focus om mee te werken.

Ik zelf ben van nature een ‘serial entrepreneur’. Dat betekent dat ik me snel verveel en altijd heel veel nieuwe ideeën heb waardoor ik heel gemakkelijk mijn focus verlies. Gelukkig heb ik na twee jaar ondernemen geleerd hoe ik wel mijn focus kan behouden en dat het niet nodig is alles tegelijk te willen doen (meer over ‘focus’ in aflevering 13).

4. Belang van een personal brand en storytelling

In het bedrijfsleven is dit allesbehalve een ding. Het enige wat in de buurt komt is de influencermarketing waaraan grote spelers zoals L’Oréal en Proximus doen. Ik heb dus gaandeweg mijn ondernemerspad moeten ontdekken hoe belangrijk dit puntje vier wel niet is.

Ondernemers moeten het marketingspel spelen zoals influencers dat doen: een merk creëren vanuit jezelf, als persoon. En daar ligt ook meteen de kracht in. Want mensen kopen van mensen. Je bent een persoon die ze persoonlijk kunnen benaderen, en geen groot bedrijf waarbij dat niet of moeilijker gaat. En dat is een troef die jij als ondernemer echt moet uitspelen. Hoe? Door in te zetten op zichtbaarheid! Laat jezelf zien op een authentieke manier en vertel jouw verhaal: doe aan storytelling!

Jij weet niet hoe jij jouw personal brand moet uitbouwen en/of ook niet hoe je aan sterke storytelling doet? Dan zijn wij jouw rechterhand. Want dit is exact wat wij in Boost My Business aan onze coachees leren.

5. Je moet niet alles alleen doen

Ik ben zooooo blij dat ik als zelfstandige heel snel beslist heb om me te laten coachen. Oh ja, en dat doe ik trouwens nog steeds: coaching volgen. Het helpt mij ontzettend dat een extern iemand mij af en toe een schot onder de kont geeft, mij wijst op zaken die ik zelf niet meer zie etc. En dat doe ik natuurlijk zelf ook allemaal bij mijn coachees. Het geeft mij altijd zoveel voldoening als ik zie wat ik voor hen allemaal beteken.

Daarnaast weet ik ook dat veel ondernemers zich vaak alleen voelen. Maar dat hoeft niet zo te zijn. De afgelopen twee jaar heb ik geleerd hoe mij te omringen met een sterk netwerk, en dat probeer ik nu ook voor andere ondernemers te faciliteren zowel in Boost My Business als in mijn andere onderneming Hands-On Academy. Je omringt je met een community van gelijkgestemden waar je echt jezelf kan zijn, terecht kan met al je vragen … waardoor je niet – nooit! – meer alleen voelt in het ondernemerschap.

Blog podcast 28 extra B

Voilà, dat waren ze dan.

5 lessen die mij de ondernemer gemaakt hebben die ik nu ben.
5 lessen die ik ook aan jou wil meegeven opdat jij je beste ondernemerzelve kan ontplooien.

Wil ik met deze 5 lessen voorkomen dat jij nooit meer tegen een muur aanloopt? Allesbehalve! Want falen hoort erbij. Het zijn jouw ervaringen waaruit jijzelf jouw lessen kan trekken.

Jij denkt nu: “Please Hannelore, tell me more about it!” Dan zijn daar verschillende manieren voor. Een hele goede en bovendien helemaal gratis is onze Boostways Facebook community. Als lid geniet je elke week van nieuwe filmpjes en extra content die nergens anders kan terugvinden.

Blog podcast 28 extra C

Je kan natuurlijk ook altijd instappen in ons Boost My Business programma dat nu volop in lancering is. Dit is een traject van 6 maanden waarin jij op een heel individuele, persoonlijke manier jouw zaak een boost gaat geven. Naar waar? Richting the top, of course! 

Honger naar meer?
Dit zou je ook kunnen interesseren!

Word lid van
de Boostways
community.

Jouw bedrijf boosten met handige tips & tricks, stoere content & de nieuwste trends? We got you. Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf helemaal up-to-date. En neen, we gaan je niet wekelijks spammen, no worries.

Boostways community