De ongelooflijke kracht van systeemopstellingen

Soms heb je van die momenten waarop alles wat je dacht te weten, volledig op z’n kop wordt gezet. Zo voel ik me elke keer als ik met Katelijne Vermeulen, mijn mentor in systeemopstellingen, praat. Wat zij me leert? Mindblowing. Echt, mijn mond valt open elke sessie opnieuw. Omdat ik dit met jou wil delen, vroeg ik haar samen een podcast op te nemen. Omdat ik geloof dat Katelijne en haar systeemopstellingen jouw leven zo kunnen veranderen net zoals het dat bij mij heeft gedaan.

De definitie

Oké, laten we eerst een stap terugnemen. Wat zijn systeemopstellingen nu eigenlijk? 
Katelijne legt het zelf heel mooi uit:

“Wij zijn allemaal onderdeel van een systeem. Denk aan je lichaam, je familie, of zelfs de dynamiek tussen jou en je klanten. Overal waar je in contact komt met mensen, werk je binnen een systeem. Dat systeem bepaalt je patronen en hoe je reageert, vaak zonder dat je het door hebt.”

Anders gezegd is systematisch werk een methode waarmee je kan ontdekken hoe je onbewust verbonden bent met deze systemen waarvan je deel uitmaakt. Het legt de onzichtbare dynamieken bloot die ons gedrag sturen en onze keuzes beïnvloeden waardoor je er op een bewuste manier mee aan de slag kan om ze te doorbreken. 

Een voorbeeld: stel, je voelt altijd dat je te veel geeft aan je klanten, maar dat je daar te weinig voor terugkrijgt. Dit is een typisch patroon dat voortkomt uit je systeem van herkomst. Misschien heb je vroeger geleerd om altijd voor anderen te zorgen zonder iets terug te vragen. Dit soort patronen blijven onbewust aanwezig en kunnen je groei als ondernemer beperken.

ARTIKEL Quote

“Veel ondernemers geven te veel, maar als het gaat om ontvangen, lopen ze vast. Dat komt omdat ze onbewust patronen uit hun verleden herhalen”

Je innerlijke rijkdom ontdekken

Wat systemisch werk zo krachtig maakt, is dat het focust op wat er al in je zit. “Alles wat je nodig hebt om te slagen, zit al in jou. Het gaat erom dat je die innerlijke rijkdom ontdekt en naar buiten brengt,” legt Katelijne uit. En dat is iets waar ik volledig achter sta. Veel ondernemers zijn constant op zoek naar externe oplossingen, terwijl de antwoorden vaak binnenin onszelf te vinden zijn.

Wie zijn innerlijke rijkdom niet kent, kan nooit echte rijkdom in de buitenwereld creëren.

Dit is een van de kerninzichten van systemisch werk. Als jij jezelf saboteert door onbewuste patronen, zal je altijd het gevoel hebben dat je tegen een muur aanloopt, hoe hard je ook werkt; hoeveel energie, tijd én moeite je er ook insteekt. 

Katelijne benadrukt: “Systemisch werk gaat niet over iets nieuws leren, het gaat over je bewust worden van wat er al is. Zodra je die patronen herkent, kan je ze doorbreken en de ruimte creëren om echt te groeien.”

Blog podcast 110 A

Waarom is systematisch werk echt hét van hét voor ondernemers? 

“Ondernemen is persoonlijke ontwikkeling in de hoogste versnelling. Als ondernemer kan je gewwon niet weglopen voor je angsten en onzekerheden.”

Als ondernemer kan je je nergens achter verschuilen. Alles wat je ooit hebt meegemaakt, alles wat je van je ouders hebt meegekregen, komt vroeg of laat naar boven. En geloof me, dat is allesbehalve makkelijk. Maar het is ook een hele grote kans. 

Door systemisch werk te doen, kan je die diepgewortelde patronen doorbreken en écht succesvol worden.

Dit is geen snelle marketingtruc of een nieuwe strategie. Dit is fundamentele transformatie. En voor iedereen die mij een beetje kent: ik ben normaal niet van de ‘spiriwiri’ kant. Ik ben juist heel rationeel en focus op concrete resultaten. Dus als je het van iemand moet aannemen, dan wel van mij: systemisch werk werkt écht en kan zoveel veranderen.

Katelijne geeft een mooi voorbeeld van een ondernemer die altijd succes had, maar op het einde van de rit toch telkens failliet ging. Door systemisch werk ontdekte ze dat haar grootvader tijdens de Tweede Wereldoorlog rijk was geworden door Joodse bezittingen toe te eigenen van mensen die werden weggevoerd; iets wat zij onbewust aan het ‘inlossen’ was door steeds opnieuw te falen. “Zodra dit patroon zichtbaar werd en doorbroken werd, kon ze eindelijk haar succes vasthouden,” legt Katelijne uit.

Blog podcast 110 B

Wat te verwachten tijdens een systemische opstelling? 

Een van de mooiste dingen aan systemisch werk is dat je niet urenlang hoeft te praten of meditatie-oefeningen hoeft te doen. “Een opstelling duurt soms maar 10 minuten, maar het effect werkt jaren door,” zegt Katelijne. Op zo’n korte tijd al kunnen er diepgaande inzichten ontstaan die je leven en je onderneming veranderen. Been there, done that! 

Maar hoe werkt zo’n sessie nu precies? Stel, je worstelt met een terugkerend probleem in je onderneming, zoals moeite met het ontvangen van geld of altijd te veel geven aan klanten. Tijdens een opstelling vraag je representanten te kiezen voor belangrijke elementen, zoals jezelf, je klant, of zelfs een abstract begrip zoals geld. Deze mensen nemen een plek in de ruimte in en vanaf dat moment begint de dynamiek te werken.

Wat er vervolgens gebeurt, is dat de representanten fysieke en emotionele reacties beginnen te vertonen die iets blootleggen over jouw innerlijke systeem. Zonder dat ze het doorhebben, spelen ze vaak precies de blokkades uit die jou onbewust tegenhouden. Deze nieuwe inzichten geven jou een dieper begrip van je patronen en helpen je ze te doorbreken.

De effecten kunnen dus jarenlang doorwerken, omdat ze dieper gaan dan het bewuste niveau. Ze maken iets in je los waardoor je dingen helderder kan zien, waardoor je ontbrekende puzzelstukjes op hun plaats vallen. 

Echt, geloof me, elke sessie met Katelijne opnieuw is voor mij zo’n unieke ervaring dat ik het moeilijk vind om te beschrijven. Het beste is eigenlijk om het zelfs mee te maken…

En dat kan!

Maak systeemwerk zelf mee! 

Tijdens de live-dag op 16 september krijg je de kans om systeemwerk onder begeleiding van powervrouw Katelijne zelf te ervaren. We gaan werken met korte opstellingen, speciaal gericht op ondernemers. 

Voel je dat je altijd te kort komt?
Loop je steeds tegen dezelfde problemen aan in je bedrijf? 

Deze dag is jouw kans om die patronen te doorbreken en ruimte te maken voor echte groei.
Want uiteindelijk wil elke ondernemer vrijheid – en die vrijheid begint met jezelf volledig leren kennen.

Schrijf je in via deze link.

Jouw onderneming groeit als jij groeit 

Eigenlijk heb je alles in huis om succesvol te zijn. Want de antwoorden zijn niet buiten jezelf te vinden, ze zitten ergens in jou. Systemisch werk helpt je om die antwoorden te ontdekken en de blokkades die je tegenhouden te doorbreken. Ondernemen gaat niet alleen over strategie en marketing; het gaat vooral ook over persoonlijke groei en bewustwording.

Zoals Katelijne het mooi zegt: “Je bent al genoeg. Er hoeft niets aan jou veranderd te worden. Het enige wat je nodig hebt, is bewustwording van wat er al in je zit.”

Dus, ben je klaar om de patronen die je vasthouden te doorbreken en eindelijk je volledige potentieel te benutten? 

Schrijf je in voor de LIVEDAG of JAARREEKS met Katelijne via deze link

Honger naar meer?
Dit zou je ook kunnen interesseren!

Word lid van
de Boostways
community.

Jouw bedrijf boosten met handige tips & tricks, stoere content & de nieuwste trends? We got you. Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf helemaal up-to-date. En neen, we gaan je niet wekelijks spammen, no worries.

Boostways community