Help, ben ik wel goed genoeg?

Help, ben ik wel goed genoeg. Imposter syndrome.

In de module Boost My Mindset leer ik je dat voor succes, jij je moet gedragen als dé grote CEO van je onderneming. Je moet in jezelf geloven; jezelf op de markt zetten zoals een Jeff Bezos of een Steve Jobs dat doet. Maar uit ervaring weet ik dat veel ondernemers het daar moeilijk mee hebben. Ze hebben last van dat wat ook wel het imposter syndrom wordt genoemd. In deze blogpost meer hierover.

Het ‘imposter syndrom’: wat is dat?

Als (beginnende) ondernemer kan je heel wat gedachten hebben die je beperken in je acties: “Ga ik dit wel kunnen? Wie ben ik om dit te doen? Anderen kunnen dit toch beter dan ik?”… Al deze vragen behoren tot dat wat ook wel the imposter syndrom, of oplichterssyndroom wordt genoemd. Je twijfelt aan jezelf; je voelt jezelf niet goed genoeg, ‘gekwalificeerd’, in dat wat je doet.

Waar komt het toch vandaan?

Er is geen duidelijke vinger te leggen op dé oorsprong van het imposter syndroom. Vaak zijn het eerder een samenloop van omstandigheden die ervoor zorgen dat iemand er mee worstelt.

Gebeurtenissen of ervaringen uit het verleden kunnen bijvoorbeeld een rol spelen. Ze vormen een soort ‘onderhuidse wonden’ waaraan je niet meteen denkt als ‘de oorzaak van’. Je ouders bijvoorbeeld, die jouw schoolresultaten altijd vergeleken met die van anderen. Of je ouders die jou altijd overbeschermd hebben.

Daarnaast kunnen ook persoonlijke karaktertrekken een invloed hebben op iemand die aan het imposter syndrom lijdt. Denk aan perfectionisme, een laag zelfbeeld, licht neurotische trekjes…

Maak er komaf mee!

Om het even vanwaar het imposter syndrom ook komt, het allerbelangrijkste is vooral om er – hier en nu! – komaf mee te maken. Want wil je als ondernemer succesvol zijn, dan moet je nu in actie schieten en dringend van die beperkende gedachte (of: limiting belief) af geraken.

Want het imposter syndrom brengt niets dan slechts met zich mee. Integendeel, het houdt je alleen maar klein als ondernemer. Het beperkt je in jouw groei.

Wat je daarentegen voor ogen moet houden is dat

  1. Elk individu – en dus ook elke ondernemer – uniek is. Dus jij ook! Jij hebt kennis en expertise die alleen jij eigen bent!
  2. De markt groot genoeg is voor iedereen. Er is vraag naar vanalles en nog wat. Jij zal met jouw aanbod dus ook wel ergens een afzetplaatsje vinden.
Blog 2023 01 10 extras A

Om echt komaf te maken met het imposter syndrom; om er echt voor te zorgen dat die groei van jou als ondernemer niet tegengewerkt wordt, geef ik je graag nog enkele concrete tips waarmee je zelf snel aan de slag kan.

Hopelijk heb jij na het lezen van deze blogpost door dat het imposter syndrom echt voor niets nodig is.

Want het zit allemaal in je hoofd, liefste ondernemer!
Jij maakt jezelf wijs dat je niet goed genoeg bent!

Ga dus aan de slag om deze gedachte voor eens en voor altijd uit je hoofd én mindset te zetten.

Want jij bent ondernemer en uniek in wat je doet!
Geloof dat zelf maar gewoon!

In Boost My Business hebben wij de module Boost my Mindset. Daarin gaan we samen aan de slag om die ‘imposter’ in jou voorgoed kwijt te raken.

Klaar voor? 
Schrijf je dan snel in!

Honger naar meer?
Dit zou je ook kunnen interesseren!

Word lid van
de Boostways
community.

Jouw bedrijf boosten met handige tips & tricks, stoere content & de nieuwste trends? We got you. Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf helemaal up-to-date. En neen, we gaan je niet wekelijks spammen, no worries.

Boostways community