Hoe bouw je een team uit en rekruteer je de juiste persoon?

Jij bent stevig aan het groeien en je wil binnenkort de stap zetten om een teamlid aan te nemen. Proficiat, zo tof om andere ondernemers te zien groeien! Het enige wat je nog tegenhoudt is dat je niet goed weet hoe hieraan te beginnen. Maar daarom zijn Elize en ik, Hannelore, hier om jou te helpen. Verder lezen is dus de boodschap!

Achter de schermen bij Boostways zijn we nu met een team van zeven, alsook een heel aantal studenten. We kunnen ondertussen dus zeggen dat we ervaren zijn met hoe een team – of beter: een goed team – te selecteren.

Bij deze willen we een aantal tips met jou delen zodat ook jij de juiste teamleden kan selecteren. Waar moet je op letten tijdens het selectieproces? En hoe verloopt zo’n proces bij Boostways?

Verwachtingen op scherp

Eerst en vooral is het heel belangrijk om voor jezelf uit te maken wat je van een teamlid verwacht. Daarbij hebben we het niet alleen over het takenpakket, maar zeker en vast ook over de persoonlijkheid van jouw toekomstig teamlid. Jijzelf bent bijvoorbeeld heel go with the flow? Dan kan je best iemand zoeken die ook zo is, of op z’n minst iemand die daar mee om kan.

 

Stel jezelf dus de vragen:

  • Waar heb jij nood aan?
  • Wie kan jou ondersteunen?

 

Wij raden je eigenlijk aan om meer op buikgevoel te rekruteren dan op competenties en skills. Want competenties en skills kan je aanleren. The vibe die je met iemand voelt daarentegen niet. Natuurlijk moet je wel het gevoel hebben dat de persoon die je tegenover je hebt het potentieel heeft om bij te leren.

TIP

Houd niet alleen rekening met wat jij nu wil (korte termijn), maar ook met waar jij in de toekomst naar toe wil (lange termijn).

Hoe zie jij jouw bedrijf evolueren? Hoe weerspiegelt zich dat in jouw (toekomstig) team?

Anders gezegd, is het belangrijk dat jij teamleden ook rekruteert op potentieel. Want een functie is meestal niet statisch, maar evolueert mee op het ritme van jouw bedrijf.

Selectieprocedure in stappen

1.Vacature

Het allerbegin van jouw selectieprocedure is natuurlijk jij die een vacature de wereld in stuurt. Daarbij raden we je aan om te schrijven in de stijl die past bij jou en jouw bedrijf. Op die manier straal je echt uit wat je zoekt en verhoog je de kans dat je ‘soortgelijke’ mensen aantrekt.

2.Sollicitatiegesprek

Dé tip die wij hierbij geven: als je het niet voelt, rond dan zo snel mogelijk af – in stijl, of course. Het heeft geen zin om jouw tijd, alsook de tijd van jouw kandidaat te verspillen als je toch weet dat het het niet wordt.

3.Meerdere optionele kandidaten

Voor deze derde stap bestaan er meerdere opties. Eentje waar wij bij Boostways grote fan van zijn is een test die de taken van de functie weerspiegelt. Het helpt om de skills van de kandidaten al eens te meten. Hoewel de test allesbehalve perfect hoeft te zijn, geeft het je wel al een goed beeld of iemand in staat is voor de job die jij te bieden heeft.

TIP

Teken jouw dreamteam eens uit. Hoe wil jij dat jouw team eruit ziet in de toekomst?

Het antwoord op deze vraag zal je helpen om beter te weten wat jij vandaag de dag wilt. Het zal m.a.w. de selectie makkelijker maken!

Jij wil bijvoorbeeld een team van 10 in de toekomst? Dan ga je er nu al rekening mee moeten houden dat de persoon die je aanneemt een teamplayer is.

Wil jij graag samen met ons nadenken over jouw dreamteam? Helemaal gratis en voor niets? Schrijf je dan in voor onze summer challenge! Tijdens ‘Make your summer business proof’ gaan we samen aan de slag om jouw bedrijf te boosten. Van A tot Z. Van team tot het grotere strategische plaatje.

Kom er hier alles over te weten.

Oh, voor mocht je het nog niet weten: de summer challenge heeft ook een VIP versie voor zij die een stapje verder willen gaan. Jij wil bijvoorbeeld jouw team nog verder uitwerken? Jij wil werken met een leerplan? Jij wil KPI’s zetten? Bonussystemen aan vasthangen? Etc. Tijdens deze challenge zorgen we er onder andere voor dat jij als VIP jouw teamstructuren echt op punt zet.

Honger naar meer?
Dit zou je ook kunnen interesseren!

Word lid van
de Boostways
community.

Jouw bedrijf boosten met handige tips & tricks, stoere content & de nieuwste trends? We got you. Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf helemaal up-to-date. En neen, we gaan je niet wekelijks spammen, no worries.

Boostways community