Hoe maak je van je team een succes

In aflevering 3 van de Bali Summer Vibes Podcast hadden we het al met jou over hoe je een teamlid kan aanwerven. Vandaag gaan we een stapje verder en vertellen we hoe jij er nu voor kan zorgen dat jouw team een succes wordt.

Voor we verder gaan eerst een hele belangrijke om in het achterhoofd te houden: geef jezelf en je werknemer de tijd én de ruimte om te groeien. Niet alles hoeft meteen van in het begin van een leien dakje te lopen. Jij kan groeien als teammanager. Jouw teamlid kan groeien als werknemer.

Laat het dus een beetje op je afkomen en beschouw het sowieso al als een succes dat je überhaupt de stap hebt genomen om iemand aan te nemen.

Congratulations! You go, go, go!

1.Goede onboarding (+- 6 maanden)

Net zoals bij jouw klanten, moet je ook bij jouw teamleden zorgen voor een goede onboarding. Wat zijn langs beide kanten de verwachtingen?

-Hoe verloopt de communicatie?
-Tussen welke uren wordt er gewerkt?
-Op kantoor of remote?
-Waar worden documenten opgeslagen?
-…

Daarnaast is het ook belangrijk om de waarden van jouw bedrijf mee te geven aan jouw teamleden. Je moet ze als het ware onderdompelen in de taal van je bedrijf zodat ze goed weten wat uit te stralen naar de buitenwereld.

Ten slotte moet je in de onboarding ook meegeven aan jouw teamleden wat zij nodig hebben om hun takenpakket tot een goed einde te brengen: welke tools moeten ze leren? Welke kennis moeten ze hebben? …

TIP! Maak een onboarding document aan. Daarin beschrijf je zo gedetailleerd mogelijk wat & hoe er ondernomen moet worden om het werk in jouw bedrijf tot een goed einde te brengen (‘your way of working’).

2.Een eerste evaluatiegesprek, met concrete KPIs

Na zes maanden is het aangeraden om een eerste evaluatiegesprek te houden. Hoe heb jij het werk van jouw teamlid ervaren? Alsook wat vond jouw teamlid er de afgelopen maanden van? Feedback werkt namelijk voor beide kanten opbouwend!

In dit gesprek stel je vervolgens ook heel concrete KPIs op voor de (nabije) toekomst. Hiervoor geldt: hoe concreter, hoe beter. Jouw teamleden weten exact wat hun te doen staat, waardoor ze ook veel gerichter en efficiënter naar deze doelen kunnen toewerken.

Na dit eerste gesprek raden we aan om om de drie maanden een check-in te doen. Dit zorgt enerzijds voor ‘veiligheid’ langs beide kanten, of een voet om op te staan voor mocht er toch ooit iets mislopen tussen jou en jouw werknemers. Anderzijds geeft het ook rust in jouw hoofd omdat je een duidelijk plan van aanpak hebt met jouw team.

Blog 2023 07 05 extras A 3

3.Een veilige omgeving

Ten slotte is het ook heel belangrijk om een ‘veilig’ klimaat te creëren voor je werknemers waarin je enerzijds open communiceert en anderzijds laat blijken dat fouten maken mag. Beide elementen die essentieel zijn voor een succesvolle onderneming mét topteam.

 

Wat hier voor jou bij komt kijken:

1.Leren loslaten!

Durf afstand nemen! Want de kans dat iemand het werk doet exact zoals jij het voor ogen hebt, is miniem. Een kopie van jou bestaat gewoonweg niet!

2.Durf ingrijpen!

Durf ook wat je minder vindt te communiceren naar je teamleden! Laat dit bovendien niet te lang aanslepen want dan wordt het alleen maar groter.

Een extra advies? Jouw werknemers moeten niet je beste vrienden worden. Neen. Het is zelfs sterk aangeraden om duidelijke grenzen te stellen op de werkvloer.

 

Stap 1 tot en met 3 doorlopen? Dan kan je natuurlijk nog vele stappen verder gaan met bonussen, incentives, doorgroeimogelijkheden etc. Maar daar gaan we vandaag niet over hebben.

Zorg er eerst en vooral voor dat je hierover nadenkt en hiermee aan de slag gaat. De rest komt later wel!

 

Heb je nog vragen over hoe jouw eigen team aansturen? Stuur ons gerust een berichtje en wij helpen jou met alle plezier verder.

Honger naar meer?
Dit zou je ook kunnen interesseren!

Word lid van
de Boostways
community.

Jouw bedrijf boosten met handige tips & tricks, stoere content & de nieuwste trends? We got you. Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf helemaal up-to-date. En neen, we gaan je niet wekelijks spammen, no worries.

Boostways community