Waarom we onszelf soms afremmen als ondernemer

Jij bent aan het gaan, gaan, gaan. De zaken rollen van een leien dakje. Maar plots, zonder dat je goed weet hoe en waarom, lijk je jezelf af te remmen. Je wordt overmeesterd door een soort terugwerkende kracht, met gedachten à la “Wow, wat ben ik toch allemaal aan het doen?” Jij hebt dit zelf al eens meegemaakt? Jij herkent dit gevoel? Lees dan snel verder voor tips & tricks on how to handle this!

Ik zeg heel vaak: ondernemen is een rollercoaster. Sometimes you go up, sometimes you go down. Nu is het natuurlijk zo dat wij, als ondernemers, het allergelukkigste zijn als we heel veel ups – zoveel mogelijk na elkaar, please – mogen meemaken. Want het betekent dat we op weg zijn richting groei, we make our way to the top!

Maar dan plots gebeurt het… Alles lijkt goed te gaan, jij denkt dat je het ondernemersvak in de vingers hebt en dan plots wordt er keihard op de rem geduwd, met terughoudendheid en twijfels als groot gevolg…

Ik zie heel veel van mijn coachees hier mee worstelen, en ook ik maak dit af en toe nog mee. Eerst en vooral: weet dat dit een heel herkenbaar, normaal gevoel is voor wij, als ondernemers. Zeker naarmate je steeds meer successen ervaart.

Blog podcast 36 A

Ten tweede wil ik je graag uitleggen vanwaar ik denk dat dit gevoel komt, alsook wat mijn tips zijn om ertegenin te gaan. So hang on & let’s built (back) your way to the top!

Vanwaar die ‘rem’?

Net zoals basically everything, heeft ook dit weer te maken met mindset en hoe je naar de dingen kijkt. Dat komt op zijn beurt weer voort uit jouw opvoeding, verwachtingen, ervaringen… en zijn dus allemaal oorzaken die aan de basis kunnen liggen van jouw ‘rem’.

Bij mezelf, bijvoorbeeld, is het vaak een combinatie van mijn perfectionisme, angst voor falen en to be real honest misschien ook een stukje angst voor succes omdat daar toch bepaalde zaken mee gepaard gaan: jaloezie, de verwachting dat je altijd presteert, altijd aanwezig moet zijn … of zo zie ik dat toch zo in mijn hoofd).

How to handle it?

Wat ik doe als ik voel dat ik mezelf op de rem trap? Vier verschillende manieren die ik graag met jou deel opdat ook jij ze kan toepassen en gewapend bent volgende keer wanneer je jezelf afremt in jouw groei.

TIP 1

Blog podcast 36 extras NR1

What has been seen, cannot be unseen.

Wat ik met deze quote wil zeggen, is dat bewustwording de allereerste belangrijke stap is om jezelf back on track te krijgen. Of ook: jij moet zelf heel bewust inzien dat jij het bent die jezelf op de rem trapt.

TIP 2

Blog podcast 36 extras NR2

Vervolgens is het nodig om jezelf af te vragen: “Ok, vanwaar komt nu die terugwerkende kracht? Wat is de oorzaak?” Want enkel en alleen als je weet waar jouw belemmerende gedachten vandaan komen, kan je er ook 100 % effectief mee aan de slag.

Ikzelf weet bijvoorbeeld dat de zaken waaraan ik moet werken mijn perfectionisme en controledrang zijn. Omdat ik hier heel bewust van ben, kan ik daar in elke stap van mijn groeiproces rekening mee houden. Want in 1, 2, 3 kan ik dit niet fixen. Ik bouw heel geleidelijk af.

Wat voor mij ook altijd goed werkt is ‘scenariodenken’, of: wat zijn de verschillende mogelijke scenario’s die kunnen gebeuren? Waarom ik denk dat dit zo goed werkt? Omdat wij, als ondernemers, vaak zwart-wit denken – of het één of het ander – terwijl er nog zoveel tinten grijs tussenin bestaan. Het is dan ook heel belangrijk om je daarvan bewust te zijn en je scala aan opties zo breed mogelijk te houden.

Heel vaak denken ondernemers: “ok, als het in hoofdberoep niet lukt, dan ga ik maar terug naar een job in loondienst.” Neen, dat hoeft niet meteen. Er zijn nog zoveel opties tussenin: bijberoep, freelance work …

TIP 3

Blog podcast 36 extras NR3

Jouw omgeving! Een netwerk van mensen die je steunen en je naar boven trekken! Zij die mij kennen weten dat ik heel hard geloof in de kracht hiervan en dat doe ik zelfs nog harder op momenten van succes. Want allesbehalve wat je dan wil zijn mensen die je toefluisteren: “seg, dat is toch gewoon goed geluk? Blijf maar met je voeten op de grond staan.” Nee, jij wilt mensen die je aanmoedigen, die je meer (zelf)vertrouwen geven waardoor de kans kleiner wordt dat je op je eigen rem gaat staan.

TIP 4

Blog podcast 36 extras NR4

De laatste, maar misschien wel belangrijkste tip van ze allemaal: jij moet actie, actie, actie ondernemen of the law of massive action om het met een mooie term te zeggen. Want de enige manier om jouw terugwerkende kracht tegen te gaan is stappen vooruit zetten in tegengestelde richting!

Weet je niet goed welke acties jij moet ondernemen? Dan zijn hier enkele vragen om je daarbij te helpen:

  • Wat doe jij vandaag de dag nog niet genoeg waarvan je eigenlijk wel weet dat het werkt? Of ook: wat weet jij dat je moet doen maar niet aan het doen bent?
    Bv. Jij weet dat mails uitsturen helpt, maar bent het nu niet aan het doen. Jij weet dat consistent jezelf tonen om social media werkt, maar bent het nu niet aan het doen…
  • Wat zou je doen als je veel meer moed had om dat wel te doen? Welke stappen zou je dan zetten?
  • Wat zou er gebeuren als je 30 dagen consistent die acties onderneemt? Wat zou dat in terms of growth kunnen teweegbrengen in je bedrijf?
    Jij stuurt 30 dagen lang om de 2 dagen een mail naar je mailinglijst. Jij post 30 dagen aan een stuk elke dag iets op social media…
  • Welke andere acties maken je enthousiast? Waar krijg je zonder er veel moeite voor te doen echt heel veel energie van?

Jouw antwoorden geformuleerd op deze vragen? Awel dan, aan de slag ermee! Durf actie te ondernemen! Durf ervoor te gaan! Want dat is het beste om eender welke vorm van terugwerkende kracht of rem op jezelf te counteren!

Jij weet heel goed hoe en wanneer je jezelf tegenwerkt? Of misschien is het wel zo dat jij na het lezen van deze blogpost denkt: “ah tiens, Hannelore, heeft gelijk, ik houd mezelf tegen zonder dat ik zelf het doorhad…” In beide gevallen hoop ik jou met deze tips te inspireren om jezelf te behelpen volgende keer dat jij voelt dat jij jezelf tegenwerkt.

Blog podcast 34 extra C

Heb je graag een groep van gelijkgezinde ondernemers om je heen die deel uitmaken van jouw uplifting netwerk? Om mee te sparren, om advies aan te vragen, om jouw twijfels en vragen aan te stellen… Alsook ik, Hannelore, die heel veel extra content, tips & tricks met jou deelt? Maak je dan als de bliksem lid van onze gratis Facebook Private Community.

Honger naar meer?
Dit zou je ook kunnen interesseren!

Word lid van
de Boostways
community.

Jouw bedrijf boosten met handige tips & tricks, stoere content & de nieuwste trends? We got you. Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf helemaal up-to-date. En neen, we gaan je niet wekelijks spammen, no worries.

Boostways community