Bali Summer Vibes: Wat is een workation en hoe maak je van jouw workation een succes?

Elize en ik, Hannelore, presenteren je met heel veel enthousiasme: numero uno van de podcast die wij elke dag opnamen tijdens onze workation in Bali. En welk onderwerp beter te behandelen dan wat een workation nu juist is en hoe jij ook van de jouwe een succes kan maken.

Wat is een workation?

Iedereen heeft er een eigen kijk op, maar voor Elize en mij is een workation (hard) werken in een andere omgeving. Een changement de décor, zeg maar, die ervoor zorgt dat je naast je ‘gewone’ werk ook eens kan focussen op dingen waar je normaal niet toekomt.

Voor ons ligt de sleutel to the success of a workation in wij die heel goede afspraken met onszelf: waarop willen we werken? Wanneer willen we werken? Hoeveel uren willen we werken? … Kortom, een duidelijk plan is ook hier weer alles!

Betekent dat het plan van jouw workation helemaal van A tot Z moet vastliggen? Neen, er is zeker ruimte voor wat flexibiliteit. Zorg er gewoon voor dat je in grote lijnen weet wat je wil doen en bereiken.

TIP

Als je op een korte workation gaat, kies er dan bewust voor om één iets in je bedrijf heel goed uit te werken (= één focus). Ga je zoals ons langer op workation, dan kan je je tijd opdelen in blokken van meerdere dagen en per blok werk je telkens op een ander topic.

Dit is een hele nuttige tip! Want heel vaak is de valkuil op workation dat je zoveel inplant, dat je er uiteindelijk niet allemaal toe raakt. Daardoor geraak je gedemotiveerd en beschouw je je workation als niet geslaagd: een niet-succes. Zorg er dus voor dat je van tevoren een plan maakt dat realistisch is.

Werken in je zaak, aan je zaak én strategisch werken

Heel vaak zien we dat er tijdens een workation alleen gewerkt wordt ‘in je zaak’ en ‘aan je zaak’. De derde pijler, ‘strategisch werken’, wordt dan over het hoofd gezien. Terwijl deze misschien wel de belangrijkste is tijdens een workation!

  • In je zaak

Dit omvat alles wat met klantenwerk te maken heeft: calls, in je winkel staan… Op workation is dit sowieso minder, omdat je letterlijk uit (<=> in) je zaak weg bent.

  • Aan je zaak

Dit omvat alles wat er moet gebeuren om je zaak draaiende te houden: facturen opmaken, social media, planning opmaken… uitvoerend werk, zaak draaiende houden

  • Strategisch werken

Terwijl dit derde luik ook op workation vaak vergeten wordt, is het eigenlijk net de reden dat we op workation gaan. Want het omvat waar we vaak in eigen land geen tijd voor hebben. Een zoom-out om eens vanop een afstand naar je zaak te kijken en te bepalen wat de volgende stappen zijn.

Dat allemaal goed en wel. Maar waar is het dan dat je strategisch op kan werken tijdens jouw workation? Wat zijn de dingen waar je op kan uitzoomen en waar je in je dagelijkse leven vaak geen tijd voor vindt?

Strategisch werken aan…

1. Jouw financieel plan & sales plan

Waar ga je naartoe met je bedrijf? Wat is er nodig? Wat wil je bereiken?…

Jij stelt doelen op voor de toekomst, mét een duidelijk en doordacht financieel & salesplan. En die plannen nemen tijd, die kan je niet zomaar op 1, 2, 3 uit denken.

Een workation is dus ideaal om hier langer bij stil te staan en jouw plan te laten bezinken. Maak een eerste versie, ga wandelen, pak je plan nog ne keer vast, voeg nieuwe inzichten toe, ga zo verder, ga zo voort.

2. Jouw aanbod

Is jouw aanbod nog relevant? Zijn jouw prijzen nog goed? Zijn er nieuwe trends waar je misschien op wil gaan inspelen?…

Op workation heb je de ruimte om eens echt goed te brainstormen. Een andere omgeving met een nieuwe verfrissende energie en de kans om los te laten geven jou de kans om je creativiteit de vrije loop te laten .

3. Positionering

Bereik je nog altijd jouw ideale klant? Ben je aan het doen wat je echt graag doet?…

4. Strategisch werken aan zichtbaarheid & funnels

Ben ik nog voldoende zichtbaar? Bereik ik voldoende mensen? Waar kan ik nieuwe mensen bereiken?

Wees bij al deze 5 elementen ook kritisch voor jezelf. Het is vaak zo dat we niet durven kijken naar dat wat niet goed gaat. Workation is dus de ideale gelegenheid om dat wel een keer te doen. Het over een andere boeg te gooien en echt de tijd te nemen om jouw bedrijf te optimaliseren.

TIP

Ga voor echt deconnecteren tijdens jouw workation! Of toch zoveel mogelijk. Het staat je toe om echt zo goed en zo veel mogelijk aan jouw bedrijf te werken.

Om echt los te laten!

Zet je mail out of office zodat je niet alle mails ziet die binnenkomen.
Leg je gsm weg zodat je niet ziet wat iedereen aan het thuisfront doet.

Hebben we je overtuigd om deze zomer ook op workation te gaan? Dan kunnen we dat alleen maar aanmoedigen: gewoon GAAN, GAAN, GAAN om ne keer stevig in jouw bedrijf te duiken!

Wil je naast je workation nog meer deze om van jouw bedrijf een echte parel te maken? Té goed nieuws hebben we dan voor jou. Want deze zomer kan jij samen met ons jouw zomer business proof maken, met onze Summer Challenge!

Er zijn drie opties voor ‘Make your summer business proof’.

  1. Helemaal gratis en voor niets aan jouw bedrijf werken met kleine concrete opdrachten en video’s.
  2. Of voor zij die een stapje verder willen gaan en dus live met ons willen samenwerken heb je ook de BOOST en de BOOST VIP. Kom alles te weten over dit once in a lifetime summer programma via deze link.

Honger naar meer?
Dit zou je ook kunnen interesseren!

Word lid van
de Boostways
community.

Jouw bedrijf boosten met handige tips & tricks, stoere content & de nieuwste trends? We got you. Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf helemaal up-to-date. En neen, we gaan je niet wekelijks spammen, no worries.

Boostways community