Boost je website: een simpele SEO-beginnersgids

Vaak wanneer het gaat over Google, valt onvermijdelijk ook de term SEO. Maar jij vraagt je stiekem af wat SEO nu juist is en waarom het belangrijk is voor je website? Laat die ‘stiekem’ maar weg. Geen gêne. Ik ben hier om jou te helpen! In deze super eenvoudige beginnersgids leg ik je alles uit over SEO zonder ingewikkelde taal, zonder verwarrende termen. So let’s dive in!

Wat is SEO?

Blog 2023 12 19 Extra A

SEO staat voor ‘Search Engine Optimization’, of in het Nederlands ‘Zoekmachineoptimalisatie’. Simpel gezegd – en ‘simpel’ is hoe ik het in dit artikel beloofde te doen! – is het een verzameling van trucjes en technieken die je kan gebruiken om je website hoger te laten verschijnen in de zoekresultaten van zoekmachines zoals Google. Het doel? Meer mensen naar je website trekken!

De kracht van trefwoorden

Oké, laten we het vervolgens hebben over de trefwoorden die zo eigen zijn aan SEO. Trefwoorden zijn die woorden die mensen in de zoekmachines typen om informatie te vinden. Als je dus wil dat je website bovenaan in de zoekresultaten verschijnt, moet je deze zoekwoorden slim weten gebruiken.

Trefwoordanalyse: Begin met een zoektocht naar de juiste zoekwoorden. ‘Juist’ in die zin dat ze relevant zijn voor jouw website of content. Gebruik gratis tools zoals Google’s Zoekwoordplanner om populaire zoekwoorden te ontdekken.


Plaats je trefwoorden slim: Zorg ervoor dat je de belangrijkste zoekwoorden uit je trefwoordanalyse in de titels, tussenkopjes en de tekst van je website verwerkt. Maar overdrijf ook niet; houd het natuurlijk en vlot leesbaar.

On-page optimalisatie

On-page optimalisatie staat voor de stap waar je de pagina’s op je website in topvorm brengt voor de zoekmachines.

Meta-tags: Schrijf aantrekkelijke meta-titels en meta-beschrijvingen voor elke pagina. Hierdoor weten jouw websitebezoekers meteen waar je pagina over gaat.


Afbeeldingen optimaliseren: Geef afbeeldingen zinvolle bestandsnamen en gebruik alt-tekst om de zoekmachines te vertellen waar de afbeeldingen over gaan.

Backlinkstrategieën

Backlinks zijn links van andere websites naar de jouwe. Net zoals reviews, zijn ze een soort ‘social proof’ (‘stemmen van vertrouwen’) voor jouw website én onderneming.

Gastblogs: Schrijf gastberichten voor andere websites in jouw niche en krijg als ‘bedankje’ een link terug naar jouw eigen site.


Sociale media: Deel je content op sociale media om meer mensen te bereiken. Als anderen het delen, kan dat leiden tot waardevolle backlinks.

Voilà! Dat was het! Met deze eenvoudige stappen ben je al goed op weg om je website te optimaliseren voor zoekmachines. En zoals je kan zien, hoeft SEO helemaal niet eng te zijn, en je hoeft ook geen techneut te zijn om het te begrijpen. Onthoud gewoon dat het draait om slim gebruik van trefwoorden, jouw pagina’s optimaliseren en waardevolle backlinks opbouwen.

Dan kom je al heel ver!
Veel succes!

Honger naar meer?
Dit zou je ook kunnen interesseren!

Word lid van
de Boostways
community.

Jouw bedrijf boosten met handige tips & tricks, stoere content & de nieuwste trends? We got you. Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf helemaal up-to-date. En neen, we gaan je niet wekelijks spammen, no worries.

Boostways community