Controle over jouw cijfers: do & don’ts

Helemaal begrijpen waar jouw cijfers voor staan. Op basis daarvan de juiste beslissingen kunnen nemen. Met op het einde van de rit echt meesterschap krijgen over jouw finances. Over dit stappenplan – dé droom van elke ondernemer – wil ik het hebben. Omdat ik ook gewoon weet dat heel veel ondernemers schrik hebben van financieel inzicht. Bij deze dus een aantal do’s en don’ts.

Financieel inzicht is cruciaal wil je jouw bedrijf succesvol runnen. Dat is een waarheid als een koe. Geen enkele ondernemer kan er omheen. Waarom? Simpel. Omdat jij in jouw business altijd beslissingen moet nemen vanuit jouw cijfers.

Objection: een boekhouder kan mijn cijferwerk toch doen?

Fout. Een boekhouder kan je ondersteunen, maar alles in handen leggen van je boekhouder is eigenlijk zelfs gevaarlijk. Dat heb ik al heel vaak gezien bij klanten en coaches.

Een boekhouder kijkt namelijk vooral terug op je cijfers (retro-actief) en is niet op de hoogte van je toekomstplannen en de beslissingen die je daarvoor moet maken.

In the end ben jij dus de enige echte beslissingsmaker. Jij bent het die weet wat jij best met jouw cijfers kan doen en wat bepaalde investeringen voor jou kan betekenen.

Blog podcast 81 A

Do’s en don’ts van financieel inzicht

Dan, financieel inzicht. Hoe krijg je dat nu voor elkaar? Ik giet het voor jou in een handig stappenplan. Dat kan jij dan gaan opvolgen om van jezelf een echte master of numbers te maken. Let’s go!

Nr1

Overzicht van je cijfers

Eerst en vooral is het ultra belangrijk dat jij een overzicht behoudt op wat er binnenkomt en wat er buiten gaat.

✅ Houd een gedetailleerd overzicht bij van je inkomsten en uitgaven op wekelijkse, of zelfs beter: dagelijkse basis. Gebruik hiervoor een goede tool zoals Moneybird of een Excel-bestand.

⛔ Het is dus niet de bedoeling om drie maanden lang je cijfers in een kartonnen schoendoos te steken, ver weg onder de kast te schuiven en dan één keer per kwartaal eruit te halen om naar de boekhouder te sturen. Dit wegschuif- / uitstel- / … gedrag – hoe je het zelf ook wil noemen – leidt op termijn tot verlies van controle en het nemen van ongeïnformeerde beslissingen.

Nr2

Overzicht van je cashflow

Een overzicht van je cashflow is anders dan een overzicht van je cijfers omdat het cashflow ook rekening houdt met het tijdsaspect. Het is belangrijk dat je niet alleen weet hoeveel kosten jij per maand maakt (cijfers) maar ook wanneer welke kosten vallen (cashflow).

✅ Monitor regelmatig je cashflow en begrijp wanneer geld binnenkomt en wanneer het uitgaat. Dit stelt je in staat om vooruit te plannen en te anticiperen op mogelijke uitdagingen.

⛔ Panikeer niet bij schommelingen in je bankrekening. Begrijp in plaats daarvan de redenen achter deze schommelingen en zoek naar oplossingen.

Nr3

Een financieel plan

Naast terugkijken en controle krijgen over jouw huidige situatie is het natuurlijk ook belangrijk om vooruit te kijken. Jij wil aan de hand van jouw cijfers echt gaan plannen en beslissingen nemen.

✅ Maak een strategisch financieel (winst)plan op basis van je cijfers. Dit bevat o.a. investeringen plannen en realistische doelen stellen.

⛔ Als je niet gaat vooruitplannen, dan ben je zoals een boot zonder kompas. Je hebt geen richting. Je weet nooit waar je uitkomt en je kan je boot ook niet bijsturen. Daardoor is de kans groot dat je in een reactieve modus geraakt die aanvoelt alsof je achter de feiten aanholt.

Nr4

Mindset & psychologie

Heel veel ondernemers hebben schrik van hun cijfers. Dat heeft vaak als gevolg dat je op een bepaalde manier wegkijkt van je bedrijf waardoor je eigenlijk de groei van je bedrijf tegenhoudt.

✅ Ontwikkel een positieve mindset ten opzichte van je cijfers en zie ze als een hulpmiddel om je bedrijf te laten groeien. Neem de tijd om je cijfers te begrijpen en laat angst niet de overhand krijgen.

⛔ Laat angst voor cijfers je groei belemmeren. Zoek in plaats daarvan naar manieren om ze te begrijpen en te beheren. Een financieel adviseur zou je bijvoorbeeld kunnen bijstaan.

Wij snappen dat cijfers heel overweldigend kunnen zijn. Daarom ook dat wij in ons Golden Growth traject een sessie met een finance coach aanbieden. Zo krijg je echt het gevoel van “oké, ik moet niet meer bang zijn. Ik begrijp mijn cijfers nu”.

En weet ook dat dit een proces is. Ik ben zelf heel veel bezig met cijfers. Ik ken heel veel van boekhoudkundige principes en winst uitkeren en beleggingen en dergelijke. Maar ook bij mij is dat een step-by-step proces geweest.

Date your data mockup

 

Aan de slag nu!

Valentijn is nog niet zo lang geleden, dus het is het ideale moment om op date te gaan met jouw cijfers en dat inzicht, die controle echt te krijgen. Voor eens en voor goed. Jij voelt je cijfermatig sterk in je schoenen waardoor je vervolgens de beste, meest weloverwogen beslissingen kan nemen voor de groei van je bedrijf.

All what you want, right?! 😉 So let’s go date!

Bij Boostways hebben we hier trouwens ook een hele interessante challenge voor: Date Your Data. Vijf dagen aan een stuk krijg jij een korte video die je helpt nog beter grip te krijgen over jouw cijfers.

Honger naar meer?
Dit zou je ook kunnen interesseren!

Word lid van
de Boostways
community.

Jouw bedrijf boosten met handige tips & tricks, stoere content & de nieuwste trends? We got you. Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf helemaal up-to-date. En neen, we gaan je niet wekelijks spammen, no worries.

Boostways community