Dat gevoel van ‘overwhelm’ voor zijn? Uitbesteden maar!

“Och god, ik zie de bomen door het bos niet meer: wat te doen, waar te beginnen?” Dat typische gevoel van ‘overwhelm’ waar wij, ondernemers, af en toe verstrikt in raken. Maar heb je er al eens aan gedacht dat jij niet alles zelf hoeft te doen? Jij kan uitbesteden! Meer daarover in deze blogpost.

We beginnen meteen goed: met een oefening.

 1. Pak jezelf een blad papier en een pen en schrijf de 10 taken op die het meeste tijd vragen in je zaak (excl. klantenwerk gerelateerde taken).
  Voorbeelden zijn e-mail beantwoorden, social media posts maken, boekhouding etc.

 2. Zet vervolgens een kruisje bij de taken die je absoluut zelf moet doen.
  Een salesgesprek of een kennismakingsgesprek zijn voorbeelden. Een factuur uitschrijven daarentegen is iets wat je niet per se zelf moet doen.

 3. In een andere kleur zet je een kruisje bij de taken die je heel leuk vindt om te doen.

Nadat je dit mooi neergepend hebt op papier, wat valt je op? Hoe verhouden de kruisjes zich tot de niet-kruisjes?

 • Kruisjes = Money Making Tasks (MMT), of taken die rechtstreeks zorgen voor meer geld in het laatje. Als CEO van je bedrijf kan je ze dan ook beter zelf uitvoeren.

 • Niet-kruisjes = alle andere taken die horen bij ondernemen. Iemand anders kan ze evengoed of zelfs beter uitvoeren – lees: een specialist.

Als ik deze oefening met mijn coachees maak, komen we vaak tot de conclusie dat er weinig dingen op hun lijstjes staan die ze echt zelf moeten doen. In tijden van overwhelm is dit dan ook een hele goede oefening: jij kan het jezelf ‘lichter’ maken door taken uit te besteden aan anderen.

2023 10 03 Extra A 1

Uitbesteden zorgt voor groei

Uitbesteden. Voor heel veel ondernemers klinkt dat freaking scary. Waarom? Heel vaak zijn de redenen:

 1. Perfectionisme
  Je wilt alleen het allerbeste voor jouw onderneming, jouw ‘kindje’. Daarom houd je het heft liever zelf in handen. Daarom wil je het liever allemaal zelf doen.

 2. Bang voor de kost
  Uitbesteden, wat mag dat wel niet kosten? Het algemene idee is dat een iemand aannemen heel duur is.

Maar deze argumenten zijn allebei heel makkelijk weerlegbaar.

 1. Jij bent goed in wat je doet. Daar twijfel ik niet aan. Maar je kan niet in alles even goed zijn. Want op de markt zijn er een heel groot aantal specialisten beschikbaar die sommige dingen nu eenmaal beter gaan doen dan jij ze doet. Denk daarbij aan copy schrijven, social media beheren, e-mails automatiseren etc.
  Jouw perfectionisme blijft de bovenhand nemen? Stel jezelf dan eens de vraag: is 90 % ook niet goed genoeg? Gaan jouw klanten nu echt die ‘missende’ 10 % voelen of opmerken?

 2. Een flexijobber of een jobstudent kost eigenlijk helemaal niet veel,zo’n € 20 / uur.
  Daarnaast is het ook zo dat de tijd die jij nu in een bepaalde taak steekt je hoogstwaarschijnlijk beter kan gebruiken voor een taak die rechtstreeks geld opbrengt (MMT) en waarmee jij de kosten van jouw personeelslid dus zo teruggewonnen hebt.


De volgende keer dat je dus in overwhelm geraakt, haal je de bovenstaande oefening erbij. Of je kan natuurlijk na deze blogpost ook meteen aan de slag. Want voorkomen is beter dan genezen!

Welke taken moet je nu echt zelf doen? Welke taken ga je nu uitbesteden om het jezelf zo licht mogelijk te maken? Vervolgens kan je dan op zoek gaan naar een geschikte persoon: welk
welke skills moet deze persoon hebben? Hoe iemand heb ik nodig?

Ik wens je alvast heel veel succes!
Cuz together we say no to overwhelm!

Psssssst voordat je deze blogpost verlaat, wil ik je nog meedelen dat er nog een andere hele goede remedie tegen overwhelm bestaat. “Whuttt, Hannelore, hoe meer ik daarover weet, hoe meer ik kan groeien! So please tell me more!” Yes, yes it’s all about automatiseren! Stuur ons een DM als je hier meer over wil weten.

Honger naar meer?
Dit zou je ook kunnen interesseren!

Word lid van
de Boostways
community.

Jouw bedrijf boosten met handige tips & tricks, stoere content & de nieuwste trends? We got you. Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf helemaal up-to-date. En neen, we gaan je niet wekelijks spammen, no worries.

Boostways community