De 5 meest belemmerende gedachten bij ondernemers

Aflevering 31 van de ‘Boost My Life’-podcast is nog eens eentje over mindset. Want ik kan het niet genoeg zeggen, maar een goede mindset is zo belangrijk voor ondernemers. Toch merk ik heel vaak bij mijn coachees dat het net mindset is waar ze zo tegenaan lopen. Meer bepaald gaat het om 5 belemmerende gedachten die ik heel vaak zie terugkeren.

Jouw mentaal welzijn als ondernemer is ontzettend belangrijk omdat het rechtstreeks een impact heeft op je bedrijfsresultaten. En dat zie ik keer op keer bevestigd bij mijn coachees: hoe minder belemmerende gedachten of hoe meer handvaten om jezelf er tegen te wapenen, hoe meer groei er bereikt wordt.

Voordat ik samen met jou de 5 meest belemmerende gedachten bij ondernemers overloop en hoe jij jezelf er tegen kan behoeden, eerst een paar bullet points die je zeker in het achterhoofd moet houden.

  • You are not alone! Weet dat je niet de enige bent die deze belemmerende gedachten heeft. Andere ondernemers struggelen er ook mee – myself included!
  • Weet dat die belemmerende gedachten er altijd gaan zijn. Ze zullen nooit volledig verdwijnen, maar je kan je er wel steeds beter tegen wapenen.
Kopie van Blog 2023 01 31 extras NR1

Ik ben niet goed genoeg

“Wie ben ik om dit te doen? Er zijn zoveel mensen die beter zijn dan ik?” Dit is typisch wat we het impostersyndroom of oplichtersysteem noemen.

Allereerst, weet dat dit absoluut een normale belemmerende gedachte is. Belangrijk alleen is om je er tegen te wapenen. Anders zal je zelfbeeld er stevig onder lijden…

Good tricks?

  • Maak een successenlijst. Noteer bijvoorbeeld 50 successen die je het afgelopen jaar behaald heb (opleidingen gevolgd, stories gepost…). Ik kies hier bewust een groot aantal opdat het je stimuleert diep te graven. Ons brein heeft namelijk de neiging de slechte ervaringen makkelijker te onthouden dan de goede.
  • Sla positieve reviews op in een apart mapje. Heb je het even moeilijk? Lees deze reviews opnieuw! Zo word je eraan herinnerd hoeveel mensen jij al blij gemaakt hebt.
  • Omring je door een netwerk van mensen die jou ondersteunen en omhoogtrekken. Ze zijn er voor jou. Op hen kan je rekenen.

Jij bent uniek. Jouw manier van aanpak, jouw set aan skills, jouw ervaringen… Spiegel je dus niet aan anderen en focus op jezelf! Dat kost al genoeg energie!

Kopie van Blog 2023 01 31 extras NR2

Ik ben bang om te falen

Fouten maken en tegen de muur aanlopen horen nu eenmaal bij het ondernemerschap. Ik zeg dan ook altijd: falen bestaat niet, er is alleen leren.

Blog podcast 31 A

Want beeld je in dat alles altijd van een leien dakje loopt? Dan zou je nooit op zoek moeten gaan naar creatieve oplossingen, alsook nooit weten wat het juist is dat je kan verbeteren. Jouw business zou stagneren… Jouw business zou geen groei kennen…

Ik daag jou uit om een uitgebreide risico-analyse te doen, met alle mogelijke scenario’s: Wat gebeurt er als ik faal? Wat als je het nooit probeert? In welke situatie blijf je dan?… En vooral ook, wat gebeurt er als het wel lukt?

Kopie van Blog 2023 01 31 extras NR3

Ik heb niet genoeg geld om te ondernemen

Dit is een typische gedachte van ons reptielenbrein. Remember? Dat eeuwenoude stukje in ons brein dat verandering schuwt en ook geen schaarste wil. Zeker als het op geld aankomt. Komt het geld dus even wat moeilijker binnen? Dan zorgt het reptielenbrein voor grote paniek waardoor jij geen beslissingen meer kan nemen.

Om deze instinctieve reactie tegen te gaan is het belangrijk dat jij een financieel plan opstelt en een duidelijk overzicht van je cijfers behoudt.

Daarnaast is het goed om te weten dat er altijd oplossingen zijn. Anders gezegd, zijn er altijd manieren om geld te verdienen (lenen, tijdelijk terug in loondienst gaan…). We denken heel vaak in zwart-wit – ofwel dit ofwel dat – maar er zijn nog zoveel scenario’s tussenin.

Ik daag je dan ook uit: wat zijn tussen al dat zwart en wit de grijze scenario’s voor jouw bedrijf? Bij mijn coachees zie ik vaak de omzetten omhoog gaan, net omdat we rekening houden met die andere scenario’s.

Kopie van Blog 2023 01 31 extras NR4

Er zijn al zoveel anderen. Waarom zou ik ondernemen?

Ja, dat gaat nu eenmaal zo zijn. Alles op deze wereld is ooit al een keer gedaan. Jij kan het wiel niet heruitvinden.

Hoewel dit de realiteit is, moet je wel beseffen dat jij uniek bent als persoon en in de manier waarop jij onderneemt. Als jij dan een goede strategie ontwikkelt en een duidelijke positie inneemt is er zeker en vast een plaatsje – of beter gezegd: een welverdiende plaats – voor jou op de markt. In aflevering 10 van de ‘Boost My Life’-podcast vertel ik je alles over waarom ik niet in concurrentie geloof.

Mijn tip?

Houd een marktonderzoek en ga verder dan je eigen netwerk alleen. Wie kan jouw potentiële klant zijn? Wat doen anderen? Wat maakt jou anders dan hen? …

Kopie van Blog 2023 01 31 extras NR5

Ik voel mij heel alleen en ik heb het gevoel dat ik niks met niemand kan delen.

Dit hoeft niet zo te zijn. Jij kan je (1) aansluiten bij allerlei netwerken en (2) beslissen om je te omringen in de vorm van samenwerkingen. Denk aan co-workers, stagiaires, partnerships, mentors, coaches…

Jij kan ook altijd lid worden van onze Boostways Private Group op Facebook. Allemaal gelijkgezinde ondernemers bij elkaar waarmee jij alles kan delen!

Omring je dus met een netwerk aan mensen die jou stimuleren, motiveren, omhoogtrekken, energie geven… Jij bepaalt zelf wie daar deel van uitmaakt en wie niet!

Ten slotte wil ik over al deze belemmerende gedachten nog zeggen:

What has been seen, cannot be unseen.

Deze belemmerende gedachten zijn er nu eenmaal. Maar als jij je er bewust van wordt, is dat de allereerste grote stap. Daarna kan je ze actief gaan aanpakken! Jij hebt de kracht om ze om te buigen!

Wees je er bewust van!
Praat erover tegen anderen!
Neem actie!
Durf er tegenin te gaan!

Succes!

Blog podcast 31 B

Honger naar meer?
Dit zou je ook kunnen interesseren!

Word lid van
de Boostways
community.

Jouw bedrijf boosten met handige tips & tricks, stoere content & de nieuwste trends? We got you. Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf helemaal up-to-date. En neen, we gaan je niet wekelijks spammen, no worries.

Boostways community