Een podcast beginnen? Volg deze stappen en maak een vliegende start!

Jij droomt ervan om je eigen podcast te starten, maar weet niet goed waar te beginnen? Wel, je bent niet de enige! Ooit bevond ik me ook in die situatie. Maar nu niet meer, want op 24 november bestaat de ‘Boost My Life’-podcast 1 jaar. Eén jaar al heb ik het genoegen om mijn stem aan jou te laten horen en mijn expertise met je te delen. HIEP HIEP HOERA! In deze blogpost deel ik vanuit mijn eigen ervaring: hoe begin je een eigen podcast?

Wie houdt er nu niet van een goed en duidelijk stappenplan?

Bij deze…

Nr1 2

Bepaal je doel(groep)

Het eerste wat je moet doen, is nadenken over wat en wie wil je bereiken met je podcast? Of ook: welk concept ga je in de wereld zetten en voor wie maak jij jouw podcast? Ik richt me bijvoorbeeld op ambitieuze ondernemers met het doel hen te inspireren en motiveren.

Nr2 2

Bedenk topics en maak een lijst

Begin met brainstormen over mogelijke onderwerpen voor je podcast. Wat heb je te vertellen? Waar ik zelf mijn inspiratie uithaal? Ik haal veel ideeën uit coachingsessies, klantencontacten en vragen die ik krijg van mensen.

💡 Mijn tip? Probeer minstens 30 onderwerpen te bedenken om mee te beginnen. Zo heb je een solide basis om op voort te bouwen.

Nr3 2

Zorg voor de juiste apparatuur en software

Investeer in een goede microfoon, zoals de Blue Yeti-microfoon. Voor opname zijn er een heel aantal gratis software op de markt. Wij gebruiken Audacity, heel gebruiksvriendelijk, maar zoek er gerust eentje uit die je zelf handig vindt. Als je van plan bent regelmatig interviews te doen, is een koptelefoon ook heel handig.

Nr4 2

Neem je eerste aflevering op

De voorbereiding klaar? Tijd voor het ‘echte’ werk dan: neem je allereerste podcastaflevering op! Neem even de tijd om hierover te reflecteren: hoe voel je je erbij?

Nr5 1

Creëer een pakkende naam, intro en outro

Geef je podcast een pakkende naam die je doelgroep aanspreekt. Schrijf en neem een intro en outro op voor je afleveringen. Je kan toffe muziekjes vinden in databases zoals Premium Beats by Shutterstock en deze in je intro en outro verwerken.

Nr6

Kies een platform voor publicatie

Kies een platform om je podcast te publiceren. Wij gebruiken zelf Buzzsprout, maar ik heb ook al gehoord dat Anchor een hele goede is! Deze platforms bieden handige tools om je podcast te beheren en je statistieken bij te houden. Maak een keuze op basis van wat het beste bij jou en je doelen past.

Nr7

Promotie en netwerken

Na het publiceren van je podcast is het tijd om deze te promoten. Gebruik sociale media, je netwerk … om je podcast onder de aandacht te brengen. Zorg ervoor dat mensen weten dat jouw podcast bestaat. Breng jouw podcast de wereld in!

You go!

Om jou nog extra handjes hulp te bieden, wil ik je graag ook nog enkele tips geven.

Blog podcast Extra A

💡 Gebruik jouw podcast als opstapje voor je andere content!

Dit helpt je om én de waarde van je podcastafleveringen te maximaliseren én je content op meerdere platforms te delen. Een dikke win-win dus!

Bij Boostways doen we dat op een hele handige manier: met de tool, Cast Magic! And this one is real magic, I can tell! Je voegt je audiobestand toe en de tool doet zijn werk: transcripties, korte beschrijvingen, timestamps, blogartikelen, sociale media-berichten…

Cast Magic does it all! Echt een enorme aanrader!

Experience it yourself, via deze link: https://get.castmagic.io/xcf55ilc410o

Blog podcast Extra B

💡Better done than perfect!

Wees a.u.b. niet te perfectionistisch! Realiseer je dat je podcast nooit perfect zal zijn. Er zullen altijd dingen zijn die je beter kan doen. Maar wees niet te streng voor jezelf. Ga gewoon van start en verbeter gaandeweg. Wat echt telt is dat je je boodschap deelt en vertrouwen opbouwt bij je luisteraars!

Mijn allerlaatste tip? 💡Ga er gewoon voor! Laat je stem horen en deel je verhaal met anderen. Wie weet wat voor geweldige dingen er kunnen gebeuren als je gewoon begint! En weet ook dat je altijd kan bijsturen. Je kan altijd iets veranderen als je merkt dat het niet werkt.

Veel succes met het maken van je eigen podcast!

Honger naar meer?
Dit zou je ook kunnen interesseren!

Word lid van
de Boostways
community.

Jouw bedrijf boosten met handige tips & tricks, stoere content & de nieuwste trends? We got you. Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf helemaal up-to-date. En neen, we gaan je niet wekelijks spammen, no worries.

Boostways community