6 oefeningen om een betere CEO te worden

Voor de gelegenheid ne keer iets anders. In aflevering 38 van de ‘Boost My Life’-podcast, it’s up to you! Of toch voor het grootste deel. Want ik geef jou 6 oefeningen om een betere CEO te worden, waarmee jij vervolgens goed en wel zelf aan de slag kan.

De reden dat ik deze oefeningen geef? Omdat ik vaak merk bij mijn coachees dat ze heel goed zijn in ‘in hun zaak werken’ en ‘in ondernemen’ in het algemeen, maar veel te weinig hun CEO-rol opnemen. Wat ik daar precies mee bedoel? Dat ze te weinig die helikopterview hebben over dat wat hun bedrijf ten voordele komt en wat niet, waardoor ze niet altijd de juiste beslissingen maken.

Hoe meer je dus in jouw CEO-rol komt, hoe meer je groeit als ondernemer. En dat heb ik heel hard gemerkt bij mezelf. Ik zou zelfs durven zeggen dat het één van de grote redenen is van mijn succes: ik heb mezelf vrij snel in mijn CEO-rol durven zetten, waardoor ik ervoor heb kunnen zorgen dat Boostways vrij snel uitgegroeid is tot een miljoenenbedrijf.

En wat ik kan, dat kan jij ook. Daar ben ik van overtuigd. Zeker met deze 6 denkoefeningen, waardoor jij nog meer in je CEO-rol kan kruipen! So grab a piece of paper and get started, please!

Oefening 1

Deze mindset oefening geef ik standaard aan mijn coachees. Veel te vaak is het zo dat we gefocust zijn op wat beter kan in ons bedrijf. Daar hebben we een heel duidelijk beeld van. Best gemakkelijk hé, om hier on the spot een aantal dingen op te noemen die jij in jouw bedrijf wil veranderen?

Wat ik je nu vraag, is het tegenovergestelde te doen: sta stil bij dat wat wel goed gaat en waar je trots op bent. Iets wat we veel te weinig doen. Want het is nu eenmaal zo dat we eens we op de groeitrein zitten, we alleen maar sneller en sneller willen gaan zonder (genoeg) stil te staan bij dat wat we al bereikt hebben.

Heel concreet for you to do: maak een successenlijst met minstens 30 successen op, en dat kan vanalles zijn!

Jij hebt een eenmanszaak opgericht. Jij bent overgegaan op een vennootschap. Jij hebt een website gemaakt. Jij post constant op social media. Jij hebt een nieuw logo laten ontwerpen. Jij hebt een teamlid aangenomen. Jij hebt de handtas gekocht die je altijd al wilde…

Twee extra adviezen:

  1. Schrijf jouw successen op posts en maak ergens in huis your wall of succes.
  2. Maak een mapje op je gsm met positieve reviews.

Zo kan je, ook wanneer het even minder gaat, hierop terugkijken en denken: “Wow, dit is wat ik al gedaan heb. Ik mag en kan een trotse CEO zijn!”

Oefening 2

In de vorige aflevering had ik het al over deze oefening. Pak er een blad papier bij dat je opdeelt in twee kolommen.

Kopie van Blog podcast 38 extras

Wanneer het even minder goed gaat, ga dan heel bewust aan de slag met zaken die je hebt opgelijst in de linkerkolom. Waarom is het belangrijk om dat heel ‘bewust’ te doen? Omdat je in slechtere tijden eerst aan jezelf moet werken voordat je de andere dingen kan fixen.

Of anders gesteld, wil je een succesvolle CEO zijn? Dan moet je de beste versie van jezelf kunnen zijn en daarvoor is het belangrijk om te ontspannen en af en toe te vertragen. Want net dat gaat voor versnelling zorgen in jouw bedrijf.

Oefening 3

We doen net dezelfde oefening als hierboven, maar deze keer toegepast op je bedrijf. Want als CEO van jouw bedrijf moet je ook hier een heel duidelijk zicht op hebben.

Blog podcast 38 extra B

In de linkerkolom schrijf je dus echt die dingen op die tot succes leiden en het verschil maken tussen blijven trappelen en groeien. In de rechterkolom daarentegen lijstje de dingen op die jou nu veel tijd en energie kosten maar die eigenlijk niet bijdragen tot de groei van jouw bedrijf. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de boekhouding van jouw bedrijf die je gemakkelijk kan uitbesteden.

Oefening 4

Voor deze oefening focussen we op jouw resultaten: wat heb je de afgelopen periode allemaal bereikt? Wat zijn de dingen die echt goed werkten? Welke producten /diensten hebben goed verkocht? Welke mails hebben gewerkt? … Noteer op een blad papier die zaken die echt geleid hebben tot resultaat.

Done? Schrijf dan bij elk resultaat wat je kan doen om dat succes te herhalen. Want dat is exact wat jouw taak als CEO is: jij moet goed bijhouden welke zaken zullen leiden tot nog meer succes.

Oefening 5

Oefening 5 en oefening 6 richten zich op de toekomst. Want als CEO van jouw bedrijf moet je niet alleen kijken naar wat geweest is, maar ook naar dat wat komt. Jij moet vooruit kunnen denken!

Blog podcast 38 extra C

Wat zijn dus de 3 grote, high level zaken waar jij in de nabije toekomst op wil focussen? Of anders gezegd, welke 3 grote projecten wil jij tot een goed einde brengen? Pas op dat je dit niet verward met jouw concrete, dagelijkse to do’s. Jouw projecten zijn overkoepelend voor jouw to do’s.

Oefening 6

Voor oefening 6 vertaal je jouw 3 grote projecten wel naar concrete actiepunten, your actual to do’s. Deze to do’s geef je dan aan je teamleden om uit te werken of plan je in je eigen agenda in.

Jij wil bijvoorbeeld van 20 naar 100 klanten en jouw productverkoop verdubbelen. Dat zijn jouw projecten die je vervolgens kan opdelen in meerdere ‘kleinere’ to do’s: meer mails uitsturen, meer posten op social media …

website ebook planning 3 03.png

Heb je oefening 1 tot en met 6 afgewerkt? Dan is het tijd om dit denkwerk om te zetten in een succesvol plan. Hoe daaraan te beginnen? Met mijn e-book ‘Succesvol plannen’ dat je gratis kan downloaden via deze link: www.boostways.be/succesvol plannen. Daarin zetten we de eerste stappen om een goede strategie én plan uit te werken, want ook dat zijn de taken van een CEO!

Extra tip

Ik raad je aan om deze oefeningen om de 3 à 6 maanden opnieuw te maken en regelmatig op CEO-date te gaan met je bedrijf.

Want alleen zo ga je ook effectief een betere CEO worden!

Honger naar meer?
Dit zou je ook kunnen interesseren!

Word lid van
de Boostways
community.

Jouw bedrijf boosten met handige tips & tricks, stoere content & de nieuwste trends? We got you. Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf helemaal up-to-date. En neen, we gaan je niet wekelijks spammen, no worries.

Boostways community