Hoe ik mijn focus behield terwijl ik door shit ging

Aflevering 13 van de ‘Boost My Life’-podcast is een hele spannende voor mij. Cuz it gets reaaaaal personal. Ik vertel jou hoe ik mijn focus behield terwijl ik door een shitperiode ging. Heel eng, maar ook veel goesting in! ‘Goesting’ in die zin dat ik jou op het hart wil drukken dat het heel oké is om downs te hebben als ondernemer. Ondernemen is nu eenmaal niet alleen maar rozengeur en maneschijn.

Ondernemen komt met veel ups, maar zeker ook met de nodige downs. Hoewel ik, business coach Hannelore, heel vaak de focus leg op die ups, zou ik het oneerlijk vinden als ik nooit de andere kant van de medaille zou delen met jou. Dus bij deze vertel ik jou in deze aflevering over misschien wel mijn diepste down allertijden…

Diep, dieper, diepst…

In aflevering 1 nam ik jou al mee in mijn ondernemersverhaal. Ik vertelde jou dat ik een topfunctie bij L’Oréal uitvoerde, maar dat het kriebelde naar meer. Ik wou graag mijn eigen leven te baas zijn, alsook een impact kunnen maken op anderen. Op 7 maart 2021 besloot ik dan ook de sprong te wagen naar zelfstandige business coach in hoofdberoep.

Hoe spannend het ook was om ineens op mijn eigen benen te staan, ergens durfde ik deze stap ook te zetten vanuit het idee: ik heb een stabiele relatie waardoor ik in noodgevallen altijd kan terugvallen op mijn partner.

Totdat… Op 26 april 2021 mijn partner onverwacht meedeelde dat hij na een relatie van 17 jaar wou scheiden. Mijn wereld stortte in, zowel emotioneel als toch ook wel een beetje financieel. Want ik was net zelfstandige geworden en we hadden een huis gebouwd waar we de lening van moesten afbetalen. Heel erg veel onzekerheid die voor mij op dat moment moordend was…

Ik ging door een hele zwarte periode in mijn leven. Ik voelde me heel eenzaam en tegelijkertijd ook niet. Want er waren zo veel mensen die mij steunden. Dus bij deze neem ik graag even de tijd om al mijn collega ondernemers, vrienden en familie een dikke dikke danku te geven. I love you!

Hoewel mijn hele wereld dus instortte, besefte ik heel snel dat ik twee opties had:

1. Ik kon toegeven aan het gevoel niets meer te zien zitten en niets meer te willen doen. Alles wat ik op dat moment tenslotte wou was wenen thuis in mijn zetel …

2. Of ik kon de situatie mij niet klein laten krijgen en doorgaan met een heel erg duidelijk doel (mijn huis behouden & mijn eigen bedrijf verder uitbouwen).

En hoe o hoe gelukkig ben ik dat ik koos voor optie 2! Was het gemakkelijk? Helemaal niet! Ik moest heel eerlijk zijn met mezelf en toegeven dat het even echt niet ging. Zo heb ik me laten bijstaan door de juiste mensen die geholpen hebben me terug ‘omhoog’ te liften: een business coach, mijn beste vrienden, andere bevriende ondernemers, een psychotherapeut, een seksuoloog…

Blog podcast 13 A

Mijn focus

Maar naast deze externe hulp bleef ik mij tijdens mijn shitperiode bijna krampachtig vasthouden aan twee goals, of mijn twee focussen. En het zijn uiteindelijk deze twee die mij vooral geholpen om er terug bovenop te geraken. Hieronder deel ik ze graag met jou wat mijn palen boven water waren, mijn redders in nood!

1. Ik wou aan mezelf werken.

In het begin was ik heel kwaad op mezelf. Ik nam mezelf van alles kwalijk: wat had ik fout gedaan in mijn relatie? Waarom had ik het niet zien aankomen?… Maar al heel gauw kwam het besef dat het niet allemaal aan mij lag. Langs mijn kant stak ik ook heel veel energie in de relatie die ik niet per se terug kreeg.

Na de breuk besloot ik dus al die in energie in mezelf te steken. Ik heb tijdens die periode dan ook zo hard aan mezelf gewerkt! Ik heb van alles gelezen. Ik heb me professioneel laten begeleiden. Ik heb geleerd alleen te zijn. Ik heb ontdekt wat ik echt wil in het leven, wat ik nodig heb… en nog zo veel meer wat van mij de Hannelore maakt die ik vandaag de dag ben, als persoon én ondernemer. Anders gezegd zou ik zonder mijn donkere periode niet staan waar ik nu sta.

2. Ik bleef mijn businessdoelen altijd in het achterhoofd houden.

Falen was geen optie voor mij. Mijn aanpak was altijd om er 100% voor te blijven gaan. (Doe jij het anders, weet dan dat dat ook ok is: iedereen zijn eigen ding!)

Ik ben mijn businessdoel steeds blijven nastreven op twee manieren.

Enerzijds ben ik altijd heel open blijven communiceren. Ik ben nu eenmaal iemand die graag veel deelt. De dag na de breuk heb ik heel open het verhaal verteld op mijn stories en dat was heel belangrijk voor mij. Want zo kon ik ventileren en zo zouden mijn klanten ook begrip kunnen opbrengen als ik even wat minder aanwezig zou zijn.

Anderzijds heb ik me stevig achter mijn cijfers gezet. “Ok, vanaf nu moet ik het alleen doen: wat heb ik daarvoor nodig? Wat moest ik verdienen om mijn huis te houden? Mijn team op te bouwen?…” Door mijn omzet heel concreet te maken, wist ik ook precies wat ik ondernemingsgewijs allemaal moest (blijven) doen.

Blog podcast 13 B

Als ik heel eerlijk met jou mag zijn: ik had ook een plan B uitgewerkt voor als het allemaal niet zou lukken. Mijn plan B was om als consultant te gaan werken in een bedrijf. Was dat hoe ik mijn leven voor ogen had? Helemaal niet! Maar het plan B zorgde er wel voor dat ik extra hard bleef gaan voor dat wat ik wel wou: mijn eigen succesvolle onderneming, mijn plan A!

Gelukkig dat ik toen in mijn kracht ben gaan staan. Want door deze focussen te behouden gedurende mijn hele donkere periode, heb ik vandaag de dag een resultaat bereikt waar ik enorm trots op ben! Ik leef het leven dat ik echt leiden wil en ik heb mijn eigen succesvolle onderneming met top team! Meer heb ik niet nodig – meer wil ik zelfs niet – om een hele gelukkig mens op deze wereld te zijn!

En ook jij verdient het om dit gevoel te ervaren, wat meteen ook het doel is van de ‘Boost My Life’-podcast: jou ervan overtuigen dat jij jouw doelen kan bereiken en het leven kan leiden dat jij echt wil! Je moet er alleen genoeg in geloven en er vervolgens ook echt voor gaan!

So just go for it!

 

Boost my life podcast Boostways

Vond je het interessant? Luister dan ook andere afleveringen van de Boost My Life Podcast:

Honger naar meer?
Dit zou je ook kunnen interesseren!

Word lid van
de Boostways
community.

Jouw bedrijf boosten met handige tips & tricks, stoere content & de nieuwste trends? We got you. Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf helemaal up-to-date. En neen, we gaan je niet wekelijks spammen, no worries.

Boostways community