Hoe ik successen vier

Coachees die mij kennen weten het al: ik vind het heel belangrijk om regelmatig stil te staan bij mijn eigen successen. Waarom ik dat zo belangrijk vind en hoe ik ze dan vier? Dat doe ik je uit de doeken in aflevering 22 van de ‘Boost My Life’-podcast.

Ik begin deze blogpost met een kleine quiz voor jou:

Blog podcast 22 A e1675327291465

Zoals ik al zei in de intro, successen mogen gevierd worden – correctie: moeten volgens mij zelfs gevierd worden. Want het zorgt ervoor dat wij met veel ambitie, energie, goesting en ga zo maar door…. blijven doen waar wij goed in zijn: ondernemen!

First things first, wat is succes?

Het is heel belangrijk om te weten, beste ondernemer, dat jij zelf – en niemand anders! – bepaalt wat jouw successen zijn. Want succes is voor iedereen anders. De ene wil bepaalde omzetdoelen halen, de ander een groot huis kopen, een ondernemende mama wil haar kindjes van school kunnen halen etc. Het maakt niet uit wat jouw successen zijn, zolang je zelf maar bepaalt wat voor jou belangrijk is!

Mijn advies voor jou: stel jouw successen scherp!

Bepaal in het begin van het jaar / het kwartaal heel klaar en helder wat jouw succesdoelen zijn. Dat kan gaan van de lancering van een website tot jezelf meer laten zien op sociale media. Noem zelf maar op! Want zoals ik al zei: you are in charge of your successes!

Belangrijk daarbij is wel om jouw ‘grotere’ succesdoelen op te delen in kleinere tussenstappen. Wil je bijvoorbeeld een omzetdoel behalen van € 100.000 per jaar? Dan zijn de kleinere milestones voor jou wanneer je € 25.000 behaalt of om het even welke andere tussenstap die daartoe leidt: meer communiceren, een website lanceren…

Blog podcast 22 B

We worden allemaal graag beloond voor ons harde werk

Als ik je nu vertel dat het behalen van jouw successen des te makkelijker gaat wanneer er een beloning aan vasthangt? Dan kijk je daar waarschijnlijk niet van op. Vrij logisch ook eigenlijk. Het is nu eenmaal hoe ons brein werkt.

Blog podcast 22 C

“For every disciplined effort 

there is a multiple reward”

~ Jim Rohn, ondernemer

Vier je successen

Het is dus heel belangrijk om niet alleen jouw succesdoelen te bepalen, maar ook hoe je die achteraf gaat vieren. Wederom: hoe je dat doet is helemaal up to you!

TO DO: EEN SUCCESSENLIJST

  • Maak een successenlijst met minstens 50 dingen die je het afgelopen jaar goed deed.
  • Maak er een gewoonte van om die lijst aan te vullen, hoe klein jouw succes ook mag zijn!
  • Vervolgens bepaal je voor elk behaald succes hoe je dat gaat vieren.

Een paar suggesties:

  • Kleine doelen: vreugdedansje doen, frietjes halen, een gin tonic drinken…
  • Grote doelen: een avond op restaurant, een weekendje weg…
  • Mega doelen: een reis maken, die handtas kopen waar je altijd al van droomde…

Want jij mag trots zijn op al wat je bereikt hebt!
Want jij mag jezelf belonen voor al je harde werk!

 

BONUS

Zelfs wanneer het allemaal wat tegenzit, heb je iets om terug te vallen.
Zelfs wanneer het allemaal even moeilijker gaat, heb je iets dat je terug energie geeft.

JOUW SUCCESSENLIJST om je er terug bewust van te maken:

“Amai, ik mag toch wel trots zijn op mezelf en wat ik al bereikt heb. Ik vlieg er weer met volle moed tegenaan!”

A positive mindset is everything

Wij zijn vaak geneigd om meer belang te hechten aan dingen die slechter gaan; aan dingen die beter kunnen. We focussen m.a.w. veel vaker op ons falen in plaats van ons slagen.

Sta daar even bij stil en vraag jezelf af: hoe veel beter zou het zijn moesten we dat nu eens omdraaien? Hoe veel meer motivatie en ambitie zou jij hebben als je zou focussen op de dingen die je wel al behaald hebt?

Daarmee ben ik gekomen tot het ‘grotere’ doel van mijn blogpost: zorg ervoor dat jij jezelf in een positieve mindset krijgt waarbij je al wat goed gaat laat primeren op al wat minder goed gaat!

Zo creëer je bovendien ook een nieuw soort gewoonte! Of ook: jouw brein geeft meer aandacht aan de positieve gebeurtenissen waardoor het gewend geraakt aan deze successen en steeds meer van dat wil waardoor je daar ook naar gaat handelen.

I know, en boterham aan een zin, maar wel één waar jij uiteindelijk alleen maar al het goede van af eet (choco, muizenstrontjes, avocado, zalm… again: it’s all up to you!)!

Herinner je je nog dat ik het in aflevering 18 had over ons reptielenbrein?

Ik fris het even voor je op!

Ons reptielenbrein houdt ons liefst zoveel mogelijk in de comfortzone. Het heeft niet graag dat we nieuwe dingen uitproberen waardoor we, als ondernemer, kunnen groeien.

Zeker in tijden van schaarste en onzekerheid gaat het reptielenbrein een stemmetje in ons hoofd doen klinken dat ons ferm tegenwerkt: “Ja maar, zou je dit wel doen? Ja maar, dat brengt toch te veel risico’s met zich mee?”

Dé beste manier om dat stemmetje tegen te gaan?

Ook hier is het antwoord nogmaals: je mindset zo veel en zo goed mogelijk richten op je successen. En dat doe je best door – we zeggen allemaal in koor:

JOUW SUCCESSEN TE VIEREN!

Mijn uitdaging voor jou

  • Bepaal wat jouw kleine doelen en grote(re) doelen zijn en vooral ook hoe je ze gaat vieren als je ze behaald hebt.
  • Maak een successenlijst van het afgelopen jaar met minstens 50 zaken op. Gaat dat uitdagend zijn? Zeker wel! Maar ook heel stimulerend en mooi? Ja! Want het gaat jou des te beter doen stilstaan bij al wat jij al verwezenlijkt hebt als ondernemer!

Voilà, de bal ligt nu in jouw kamp om jouw successen te vieren. Heb je tijd en/of gewoon goesting? Laat ons dan zeker weten hoe jij dat doet.

Blog podcast 22 D 1

Voordat ik deze blogpost afsluit, wil ik je graag nog laten weten dat ik binnenkort heel speciale sneak peek Inside Boostways Masterclasses geef.

  • Op 14 februari 2023 doe ik alle geheimen, tips & tricks achter mijn succes uit de doeken.
  • Op 16 februari 2023 vertel ik je hoe wij bij Boostways onze lanceringen aanpakken, in goede en in slechte tijden.

Beide workshops live te volgen of via replay, en dat voor maar liefst € 39!

Honger naar meer?
Dit zou je ook kunnen interesseren!

Word lid van
de Boostways
community.

Jouw bedrijf boosten met handige tips & tricks, stoere content & de nieuwste trends? We got you. Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf helemaal up-to-date. En neen, we gaan je niet wekelijks spammen, no worries.

Boostways community