Hoe investeren mij geholpen heeft naar groei

Investeren. Daar draait het om in aflevering 11 van de ‘Boost My Life’-podcast. En neen, geen nood! We gaan niet samen zitten rekenen. Want ik ga het niet hebben over mijn financiële investeringen (beleggingen, aandelen…), maar wel over de weloverwogen risico’s die ik heb durven nemen en hoe die bijgedragen hebben tot het succes van Boostways.

Vandaag de dag is mijn bedrijf Boostways uitgebloeid tot een waar succes. En ja, dat zeg ik niet zomaar: ik zeg het met trots en vooral ook met reden. Want na na amper een bestaan van 2 jaar, heb ik de kaap van 1 miljoen euro omzet al overschreden en werk ik met mijn eigen toffe team.

“Maar hoe is dat toch zo snel kunnen gaan, Hannelore?” vraag jij je terecht af. Wél, een van de sleutels die bijgedragen hebben tot mijn succes, is dat ik het aangedurfd heb te investeren.

Ben ik een zware risiconemer?
NEEN, zeker niet!
Maar durf ik er wel voor te gaan weloverwogen, berekende risico’s te nemen?
JA, zeker wel!

Laten we even een kijkje nemen in hoe ‘investeringsgewijs’ te werk ben gegaan.

Blog podcast 11 A

Mijn investeringen

De investeringen die ik voor Boostways heb gedaan en nog steeds doe, kan je samenvatten onder drie grote noemers:

1. Kennis.

Dit is heel belangrijk voor mij. Ik heb zelf al heel wat coachings gevolgd – en doe dat eigenlijk nog steeds. Want ik wil mijn kennis ten alle tijden blijven verbreden. Ik wil mezelf blijven challengen, no matter what.

Zo heb ik bijvoorbeeld de investering gemaakt om in het eerste jaar dat ik zelfstandige in hoofdberoep was een traject te volgen van 20.000 euro. Ja, een smak geld! Maar het ook meer dan waard! Want had ik dat niet gedaan, dan had ik 1. nooit een duidelijke positie op de markt weten innemen, en 2. nooit geweten waar mijn mogelijkheden lagen.

2. Tijd.

Iedereen heeft evenveel tijd. Dat weet ik. En toch heb ik heel snel geleerd hoe ik beslissingen kon maken die mij ‘extra’ tijd konden geven. Enerzijds heb ik daarvoor geïnvesteerd in automatisaties, anderzijds in personeel.

Zo heb ik bijvoorbeeld heel snel beslist mijn sociale media uit te besteden. En wat een goede investering was dat! Ik lever steeds zelf de ideëen en content aan, maar heb iemand die de posts in Canva vormelijk voor mij uitwerkt. Daar mag dan nog een kost aan vast hangen, eigenlijk is het alleen maar een win win! Want alle tijd die ik bespaar met zelf niet te hoeven klungelen in Canva, kan ik in andere dingen steken.

3. Ik heb geïnvesteerd in geld.

Ik heb geleerd op een slimme manier met mijn geld om te gaan waardoor ik onder meer de juiste beleggingen op het juiste moment heb gemaakt.

Voilà, nu ken je ze: de drie pijlers waar continu in blijf investeren, waardoor ik ook continu blijf groeien met Boostways!

“Ja, Hannelore, allemaal goed en wel, maar zover ben ik nog niet. Ik heb nog maar een klein potje opzij staan, dus welke investeringen maak ik het best?”

Om op deze vraag een een antwoord te bieden, geef ik je graag een hele praktisch tip:
          Maak een lijstje met ‘must have’- versus ‘nice to have’-investeringen.

 • Kom je bijvoorbeeld even wat tijd tekort? Dan kunnen must have investeringen zoals automatiseren en delegeren jou de oplossing bieden. Anders gezegd zijn dit investeringen die op dat moment een (groot) verschil kunnen maken voor jou.
 • Nice to have investeringen, zoals extra coachings, opleidingen, cursussen… zijn daarentegen eerder een ‘extraatje’. Ze zijn nu niet heel erg dringend. Je kan ze er in de toekomst altijd nog ter aanvulling bijnemen.

 

Checklist

Sta je dus op het punt een investering te maken? Dan geef ik je om deze blogpost mee af te sluiten, nog even een korte checklist:

 • Maak een risico-analyse.
  Wat is het risico dat aan de investering vasthangt? Wat is de mogelijke return? Wat kost het? Hoe snel is het terugverdiend? Wat is mogelijke return die er extra aan vasthangt?…
  Weet ook dat jij zelf het risico voor jou onderneming het beste kan inschatten. Laat je niet leiden door andermans’ meningen.

 • Maak ‘wat als?’-scenario’s.
  Wat zijn al de verschillende dingen die kunnen gebeuren: wat als ik zoveel verkoop? Wat als het me zoveel tijd brengt?…

 • In combinatie met ‘wat als?’ maak je ook ‘wat in return’-scenario’s.
  Wat brengt de investering jou op? Haal je er vooral voordelen uit?…

 • Denk na over wat de impact is op jouw cash flow.
  Heb je nog genoeg over om jouw andere kosten te betalen? Kan jouw cash flow de investering dragen?…

 • Ten slotte, kijk naar het totaalpakketje.
  Heb je al jouw opties overwogen? Zijn er nog andere opties? Heb je bijvoorbeeld leveranciers vergeleken? Eerder partners gecontacteerd?…

Doe er met andere woorden alles aan dat jij jouw investering zo weloverwogen mogelijk kan maken.

Deze checklist gevolgd? Dan ben ik ervan overtuigd dat jij nu de juiste beslissing kan maken over jouw investering! Dan nog één ding, eigenlijk nen hele belangrijke om te onthouden: de kunst van investeren ligt vooral ook in het gewoon DURVEN DOEN!

Investeren is durven. Ondernemen is durven.

En ook jij kan dat, daar ben ik van overtuigd!
HEEL VEEL SUCCES!

 

Boost my life podcast Boostways

Vond je het interessant? Luister dan ook andere afleveringen van de Boost My Life Podcast:

Honger naar meer?
Dit zou je ook kunnen interesseren!

Word lid van
de Boostways
community.

Jouw bedrijf boosten met handige tips & tricks, stoere content & de nieuwste trends? We got you. Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf helemaal up-to-date. En neen, we gaan je niet wekelijks spammen, no worries.

Boostways community