Hoe ‘systeemopstellingen’ mijn leven veranderde – ik, die normaal heel rationeel ben

Vandaag wil ik iets heel persoonlijks met jullie delen. Een paar weken geleden heb ik een enorm diepgaande ervaring gehad tijdens een driedaagse sessie met mijn coach Simone Levy en de geweldige Katelijne Vermeulen, haar ondersteunende coach. Ik kan je vertellen, WOW, het was echt een rollercoaster van emoties en inzichten!

Nu, waar ging het allemaal over? Wel, het ging allemaal om iets dat ook wel “systeemopstellingen” genoemd wordt.

Ik moet heel eerlijk toegeven dat ik hier tot zo’n half jaar geleden vrij sceptisch tegenover stond. Van nature uit ben ik een rationeel persoon, en alles wat zweverig of spiritueel klinkt, trekt mij normaal niet echt aan. Maar na jaren van ondernemerschap en dus ook van persoonlijke ontwikkeling heb ik beseft dat niet alles rationeel verklaard kan worden. Er zijn op dit moment meer ‘spirituele’ dingen waar ik absoluut achtersta.

En systeemopstellingen is voor mij één van zo’n dingen!

Nu, wat zijn systeemopstellingen?

Het is een methode in de psychologie, ontwikkeld door Bert Hellinger, die ervan uitgaat dat we allemaal deel uitmaken van verschillende systemen, zoals ons familiesysteem, ons team systeem, en zelfs ons innerlijke waardensysteem.

Binnen de systeemtheorie kan je opstellingen doen. Tijdens zo’n opstelling worden de leden of waarden van een systeem fysiek in een ruimte opgesteld, waardoor verborgen dynamieken en conflicten naar boven komen.

Vergelijk het met een soort emotionele en energetische puzzel die wordt opgelost met behulp van een therapeut.

Mijn systeemopstelling

Nu, tijdens mijn eigen sessie met Katelijne, legden we mijn innerlijke waardesysteem onder de loep. Eén van mijn grote angsten is bijvoorbeeld om vroeg te sterven. Dat merk ik doordat ik in mijn dagelijks leven heel bang ben om te vallen tijdens het paardrijden, het fietsen of zelfs een wandeling, waardoor ik mezelf bevries.

Wat gebeurde er nu tijdens mijn opstelling? Katelijne stelde me heel veel vragen rond de dood. Op een bepaald moment vroeg Katelijne of er iemand in mijn leven te vroeg gestorven is. En meteen kwam er bij mij in mijn hoofd de naam Falco op, de naam van mijn paard, mijn soulmate, waar ik zo’n band mee had.

We gaan hier dieper op in, tot Katelijne tot de conclusie komt: het gaat niet alleen over te vroeg sterven bij jou, maar het ook om dat jij hebt moeten beslissen over het leven en dood van jouw paard Falco. Klopt helemaal, want ik heb hem helaas moeten laten inslapen.

Vervolgens stelde Katelijne de volgende opstelling voor: “ik wil dat je 3 personen kiest die én jouw diepste verlangen én jouw diepste angst én Falco vertegenwoordigen.” Ik duid de personen aan en nog voor ik iets gezegd heb, begint de persoon die ik aangeduid als Falco heel hard te huilen. Onhoudbaar… Onvoorstelbaar, toch?

Wat gebeurde er toen? Katelijne vroeg aan de mensen om een positie in te nemen. Ze vroeg dus om in de ruimte te gaan staan ten opzichte van elkaar, of ten opzichte van die persoon. Vervolgens was het zo dat ik aan iedereen een bepaalde therapeutische betekenis ging hechten. Er werden bepaalde dynamieken zichtbaar gemaakt. En daar babbel je dan heel diepgaand over.

In mijn opstelling is er dus heel veel gebeurd rond het rouwproces van Falco en hoe dat naar voren komt in mijn angsten. Zit daar dan meteen al de oplossing in? Neen, maar het heeft wel heel veel verhelderd. Ik ben er oprecht een andere Hannelore door.

Klinkt misschien ‘woesjie woesjie’ voor jou. Ik vind het ook moeilijk om het uit te schrijven. Maar datgene wat ik je gewoon wil meegeven is dat dit gevoel zot was. Het was ongelooflijk hoe de emoties van anderen die deelnemen aan de opstellingen de energie in de ruimte veranderden, en hoe dit alles zo’n diepe impact op mij had.

Systeemopstellingen nog verder dan dit…

De systeemtheorie stelt ook dat trauma’s en disbalansen binnen een systeem niet alleen worden beïnvloed door directe ervaringen, maar ook door gebeurtenissen in voorgaande generaties. Als een familielid bijvoorbeeld traumatische ervaringen heeft gehad (oorlog, miskraam…) kan dit een effect hebben op latere generaties.

Zelfs als deze gebeurtenissen niet openlijk worden besproken, kunnen mensen binnen het systeem onbewust proberen het systeem te herstellen. Met als resultaat o.a. onverklaarbare gedragsuitingen of emoties.

Systeemopstellingen helpen om deze verborgen dynamieken naar voren te brengen en zoeken naar manieren om het systeem in balans te brengen.

Dus, wat heb ik geleerd van dit alles? Wat is het dat ik je in deze blogpost wil meegeven?

Je hoeft niet alles te begrijpen of er volledig mee eens hoeft te zijn, zolang het maar werkt voor jou. Of het nu gaat om systeemopstellingen of zelfs waarzeggers of kaartlezers, als het jou helpt om vooruitgang te boeken in je persoonlijke groei en welzijn, dan is dat het belangrijkste.

Alsook dat als je ooit de kans krijgt om een systeemopstelling te ervaren, grijp die dan met beide handen aan!

Het kan je leven echt veranderen. Dat heeft het alleszins met mij gedaan.

Honger naar meer?
Dit zou je ook kunnen interesseren!

Word lid van
de Boostways
community.

Jouw bedrijf boosten met handige tips & tricks, stoere content & de nieuwste trends? We got you. Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf helemaal up-to-date. En neen, we gaan je niet wekelijks spammen, no worries.

Boostways community