Karakteristieken die het ondernemerschap toch wel makkelijker maken

Surprise, surprise, ook vandaag duiken we dieper in de boeiende wereld die het ondernemerschap is. En dat dankzij een intrigerende vraag van Yoshi, de SEO- en SEA-wizard van Sash Marketing. Yoshi’s vraag? Hoe weet je of je gemaakt bent om te ondernemen?

Personal note

Of ondernemen in mijn bloed zit? Vijf jaar geleden zou ik for sure ‘nee’ hebben gezegd. Ik voelde me comfortabel en vastberaden over mijn carrière bij grote bedrijven.

Maar ja, zoals we allemaal weten kan het leven soms onverwachte wendingen nemen, toch?!

Mijn liefde voor mijn jobs in het verleden blijft onveranderd, maar het ondernemerschap, wel ja, dat is nu eens echt 100 % mijn ding. Vandaag de dag ben ik een gepassioneerde ondernemer in hart en nieren. Ik noem mezelf eigenlijk zelfs een ‘serial entrepreneur’, of iemand die constant nieuwe ideeën omarmt.

Blog podcast 64 A

100% ondernemer

Wat zijn nu karakteristieken waarvan ik echt denk dat ze je een goede ondernemer maken?

 

Onzekerheid aankunnen

Ondernemen betekent jezelf kunnen navigeren door een zee van onzekerheden. Want de markt staat niet stil. Integendeel. De markt evolueert om de haverklap en jij moet dus constant kunnen bijsturen, wat ook altijd gepaard gaat met een bepaalde onzekerheid. Zeker en vooral omdat jij zelf alle verantwoordelijkheid draagt: voor jouw resultaten, voor de acties die je in de wereld zet.

Maar de keerzijde van de medaille? Voor mij een enorm, als zelfs niet het grootste pluspunt: in ruil krijg je vrijheid.* De vrijheid om te gaan en te staan waar je wilt, om te werken waar je wilt en wanneer je wilt. Dat is voor mij een vrijheid waar ik die ik nu voor geen geld van de wereld meer wil missen.

*Natuurlijk, die vrijheid is op een manier ook relatief. Als je niet werkt, gaat je bedrijf ook niet groeien natuurlijk.

 

 

Flexibiliteit

Als ondernemer is het wel belangrijk om flexibel te kunnen zijn: je moet zeker en vast een +- vast kader hebben, maar daarnaast ook in staat zijn om in te kunnen spelen op veranderende marktsituaties, om flexibel te zijn in jouw uren, om kort op de bal te kunnen spelen als het nodig is etc.

Hier hangt natuurlijk wel een keerzijde aan vast: discipline is een must. Omdat er geen vaste regels zijn, moet jij jezelf genoeg kunnen motiveren om actie te blijven ondernemen. Jij moet jezelf op koers richting groei houden!

 


Gepassioneerd

In mijn opinie, misschien wel hét belangrijkste kenmerk voor ons, ondernemers: passie als drijvende kracht. Heb jij een bepaalde passie? En wil jij met die bepaalde passie dingen in de wereld zetten?

In mijn geval zorgt mijn passie – andere ondernemers helpen groeien – ervoor dat ik obstakels blijf overwinnen en blijf geloven in mijn ideeën, zelfs als succes zich niet onmiddellijk aandient.

Dus ik denk dat dat voor mij een heel belangrijk kenmerk is. Passie. Enthousiasme. De wil om ergens voor te gaan en niet meteen op te geven.

 

Een woordje motivatie:
Ondernemerschap is een rollercoaster

Ondernemen is als een rollercoaster. Je gaat tegen muren botsen, maar de voldoening die je haalt uit je eigen successen is ongeëvenaard. Believe me! Het draait allemaal om lef, volharding, en geloven in dat wat jij doet, in de passie die je onderneemt.

Dus, om antwoord te vinden op de vraag: ben ik gemaakt voor ondernemerschap? Sta eens stil bij de volgende vragen:
– In jouw onderneming, Wat geeft jou energie en wat vreet energie?
– Heb je de kenmerken die we bespraken?
– Laat je je niet afschrikken?
– …

Maar het belangrijkste van al: als je de passie voelt, de vrijheid wilt en bereid bent om hard te werken, dan geloof ik er steevast in dat jij gemaakt bent om te ondernemen.

Blog podcast 64 B

Dus, laat je niet tegenhouden en probeer gewoon – start eventueel in bijberoep! Wie weet ontdek je wel een groot ondernemer in jezelf. Fingers crossed daarvoor?!

Honger naar meer?
Dit zou je ook kunnen interesseren!

Word lid van
de Boostways
community.

Jouw bedrijf boosten met handige tips & tricks, stoere content & de nieuwste trends? We got you. Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf helemaal up-to-date. En neen, we gaan je niet wekelijks spammen, no worries.

Boostways community