Luister en groei: over de kracht van feedback

Krimp jij ook ineen bij het woord ‘feedback’? You’re not alone. Want veel te vaak wordt feedback beschouwd als de boze tweelingbroer van kritiek. Maar hier is de echte scoop: feedback is net één van de motoren achter zowel persoonlijke als professionele vooruitgang. Laten we jouw kijk dus veranderen en diep duiken in waarom feedback krijgen essentieel is.

Blog podcast 91 A

Feedback is a gift

Het was tijdens mijn tijd bij Proximus dat ik echt geleerd heb wat feedback is: een cadeau. Ik herinner me het nog: we kregen letterlijk een blad met een groot cadeau erop getekend, een symbool dat ons eraan herinnerde elkaar openlijk feedback te geven.

Negatief ÉN positief

Aan de ene kant heb je de feedback die we allemaal graag krijgen. Die positieve feedback die ons vertelt wat er goed gaat en ons een schouderklopje geeft voor onze inspanningen.

Aan de andere kant staat negatieve feedback, die naar mijn mening verkeerd benoemd wordt. ‘Negatief’ suggereert falen, maar in werkelijkheid zijn het net (groei)kansen. Het belicht wat beter kan, wat anders verwacht werd. Dit soort feedback is cruciaal, want het daagt ons uit om onze verwachtingen af te stemmen en onszelf en ons bedrijf te verbeteren.

Maar om het positieve in de negatieve feedback te zien, is er een belangrijke les om te leren. Ik haal er even een quote bij.

ARTIKEL Quote

“Listening well is an exercise of attention and by necessity hard work. It is because they do not realize this or because they are not willing to do the work that most people do not listen well.”


~M. Scott Peck, psychiater

Uit deze quote halen we dat goed luisteren een aandachtsoefening is. Het vraagt om inspanning en soms realiseren we ons dat niet en horen we het niet wat er echt gezegd wordt.

En dat is dus ook een hele belangrijke bij feedback. Want ik merk bij anderen dat ze vaak andere dingen horen dan wat er eigenlijk gezegd is. We horen enkel het negatieve, niet het opbouwende ervan.

Tijd om dat te veranderen dus!

Blog podcast 91 B

3 grote redenen waarom feedback belangrijk is

Feedback is de grote drive voor innovatie en verbetering. Hoe pijnlijk het soms kan aankomen, feedback maakt ons bewust van onze sterktes en zwaktes. Het zorgt ervoor dat we dieper gaan kijken dan de oppervlakte — hoe ervaren klanten onze producten? Vervolgens kunnen we ons bedrijf daaraan aanpassen. Met betere producten, sterkere communicatie en innovatieve oplossingen als resultaat!

Ten tweede, door actief om feedback te vragen, laat je aan je klanten zien: “Jouw mening is goud waard. Jij telt!” Zo bouw je niet alleen sterke klantenrelaties op, maar zet je ook jouw merk neer als een uithangbord van betrokkenheid en vertrouwen. Very much essential! Want tevreden klanten zorgen voor mond-aan-mondreclame — nog altijd één van de betere marketing ways voor merkbekendheid.

Tot slot is feedback niet alleen belangrijk voor bedrijfsgroei, maar ook voor persoonlijke ontwikkeling. Niemand kan alles perfect doen. Daarom is het goed om feedback te krijgen. Zo weet je dat je hier nog een opleiding voor moet volgen of jou daar nog in kan laten coachen. Feedback geeft jou aan wat jij nog beter kan doen.

Get / Give your feedback!

Feedback is dus echt een cadeau en ik nodig je uit om er actief mee aan de slag te gaan. Begin met het verzamelen van feedback via eenvoudige tools zoals Google Forms of Typeform, die je standaard aan je klanten kan aanbieden. Durf ook ex-klanten te benaderen om te vragen waarom ze zijn vertrokken. Spannend, maar deze inzichten zijn goud waard!

De andere kant van de medaille. Geef zelf ook zo veel mogelijk (constructieve) feedback aan anderen. Wees eerlijk en opbouwend, want iedereen maakt fouten en niemand is perfect.

Stuur ons zeker een bericht met jouw gedachten over deze podcast, laat een review achter of deel je mening. We pray what we preach, jouw feedback is goud waard voor ons!

Honger naar meer?
Dit zou je ook kunnen interesseren!

Word lid van
de Boostways
community.

Jouw bedrijf boosten met handige tips & tricks, stoere content & de nieuwste trends? We got you. Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf helemaal up-to-date. En neen, we gaan je niet wekelijks spammen, no worries.

Boostways community