Ook ik ben soms bang en onzeker

Aflevering 25 van de ‘Boost My life’-podcast is er eentje straight from the heart. Hoewel je heel vaak een heel enthousiaste, ambitieuze, directe… Hannelore ziet, vind ik het belangrijk dat jij weet dat ook ik af en toe heel bang en onzeker ben. Faalangst is eerlijk gezegd zelfs één van mijn grote struikelblokken. Maar wat doe ik daaraan? Hoe ben ik het de baas? Daar vertel ik je in deze blogpost meer over.

In aflevering 18  had ik het al met jou over de stemmetjes in je hoofd die je blokkeren en tegenhouden in wat je doet: “Wat als… je dat doet? Ja maar… is dat wel de juiste keuze?” Bij mij komen die stemmetjes heel vaak op in de context van financiële onzekerheden: ik heb nog een huis af te betalen, een team waarvan ik de lonen moet betalen…

Tips in tijden van angst en onzekerheid

Wat doe ik dan als ik die stemmetjes hoor?

In eerste instantie kropte ik die onzekerheid en angst op waardoor ik gebogen ging onder heel veel stress. Gelukkig kwam ik tot het besef dat dit niet de oplossing was. Het was een bepaalde trots die me tegenhield dit gevoel met anderen te delen. Ik zag het als een soort van falen.

Ik besloot het dan toch eens mijn boekhouder te delen, en hoe blij ben ik dat ik dat gedaan had! Ze stelde me gerust dat mijn angst en onzekerheid absoluut geen falen waren, maar eigenlijk zelfs doodnormaal.

Want hoewel we vaak denken dat we er alleen in zijn, kampt elke ondernemer met gelijkaardige struggles, twijfels en angsten. Elke ondernemer gaat door gelijkaardige ups & downs. Wat jij meemaakt is voor een andere ondernemer vaak heel herkenbaar.

Blog podcast 25 A

Tip 1

Mijn allereerste tip is dus: durf met anderen te delen waar je mee zit. Zoek je een netwerk van andere gelijkgezinde ondernemers op waarin je kan praten over alles wat je hartje begeert – goed en minder goed! Want stel je jezelf kwetsbaar op? Dan weet ik uit ervaring dat daar vaak hele mooie dingen uit komen!

Tip 2

Een volgende tip is stop met denken in zwart wit. Ik zie heel vaak mijn coachees, alsook bij mezelf de tendens om in twee tegengestelde opties te denken (links of rechts, optie A of B). Stop daarmee! Dit is niet zo! In het midden liggen nog fifty shades of grey! Ik daag je dus uit niet in OF / OF te denken, maar wel in scenarios: wat ligt er allemaal op de middenweg? Wat zijn al de andere mogelijkheden?

Een van mijn coachees bijvoorbeeld wou een pand kopen voor haar shop. Dit plan ging tot helaas, tot haar grote teleurstelling, niet door. Punt, uit. Verhaal gedaan. Geen pand is geen groei. Of dat dacht ze toch. Want ik deed haar beseffen dat er nog zoveel meer opties / mogelijke scenario’s waren: huren, retail shops zoeken, een pop up, haar garage ombouwen… or whatever! Er waren nog zoveel andere manieren voor haar om te groeien.

Tip 3

Mijn derde tip heeft te maken met neiging die we hebben om meer aandacht te geven aan de negatieve dingen dan aan de positieve. We gaan al wat slecht is vaker uitvergroten. Om ervoor te zorgen dat jij niet in een negatieve spiraal geraakt, is het belangrijk om verhaal te onderscheiden van realiteit.

Wat zit er in je hoofd en wat blaas je op? VS wat doet er zich voor in realiteit?

Ik geef mijn coachees bijvoorbeeld vaak de oefening te kijken naar hoeveel procent van hun omzetdoel ze op dat moment in het jaar al gehaald hebben. Vaak denken ze dat ze slecht bezig zijn, terwijl ze – gebaseerd op de cijfers – het eigenlijk toch best goed doen.

Tip 4

Zo zet ik meteen de toon voor mijn volgende tip: krijg grip op jouw cijfers! Dit is het begin van alles. Want vanuit jouw cijfers, maak jij het plan op voor jouw bedrijf. Door dat plan weet je vervolgens heel goed je wat er allemaal aankomt, waardoor je ook makkelijker kan omgaan met je huidige situatie, of die nu goed of minder goed is.

Zijn die cijfers toch een beetje té overwhelming voor jou? Dan is onze cursus Plan Your Data er om jou te leren hoe jij controle krijgt over je cijfers. Kom er hier alles over te weten.

Blog podcast 25 B

De tips der tips

Mijn allerlaatste ‘overkoepelende’ tip voor deze blogpost is: weet dat het oké is om je af en toe angstig en onzeker te voelen. Het is normaal dat je het soms even niet meer weet. Elke ondernemer maakt dit mee, inclusief mezelf. Ook ik heb te kampen met angst en onzekerheid. Ik zou zelfs bijna durven zeggen: elke dag!

But what doesn’t kill you makes you stronger! Ja, daar geloof ik zeker in! Als je dit in je achterhoofd houdt, heb je eigenlijk al voor een goed stuk jouw pad richting groei gelegd!

You go!

Heb je nood aan een luisterend oor? Dan kan je me natuurlijk altijd een berichtje sturen. Want wij, ondernemers, zijn er voor elkaar!

Of kan je wel wat begeleiding gebruiken (controle op je cijfers, een plan uitwerken…)? Dan ben je natuurlijk ook altijd welkom in één van onze coachingsprogramma’s. Neem een kijkje in ons aanbod.

Honger naar meer?
Dit zou je ook kunnen interesseren!

Word lid van
de Boostways
community.

Jouw bedrijf boosten met handige tips & tricks, stoere content & de nieuwste trends? We got you. Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf helemaal up-to-date. En neen, we gaan je niet wekelijks spammen, no worries.

Boostways community