Open & bloot op tafel: van zelfsabotage naar zelfsucces!

Onlangs stelde Sharon, mijn innerwork coach, mij de vraag: wat zijn de grootste innerlijke obstakels of patronen van zelfsabotage die jij opmerkt bij ondernemers? Een heel interessante vraag die absoluut een podcastaflevering waardig is, vond ik! Waarom? Omdat groeien als mens voor mij echt de sleutel is tot zakelijk succes. Laten we dus samen ontdekken hoe we van zelfsabotage naar zelfsucces kunnen evolueren.

Elke keer weer bewijst het zichzelf. In alles wat ik zelf onderneem én in iedereen anders die ik coach. Dat persoonlijke groei voor ons, ondernemers, onlosmakelijk verbonden is met het succes van onze onderneming.

Maar helaas, it is what it is, we zijn onlosmakelijk verbonden met persoonlijke groei, ook onze innerlijke obstakels, onze ‘zelfsabotage’. Zowel bewust als onbewust belemmeren we onszelf op zoveel manieren in onze vooruitgang…

En dat willen we vermijden, hé! Wat dus betekent dat we moeten leren onze innerlijke obstakels en zelfsabotage de baas te kunnen. Absoluut niet gemakkelijk! I know! Maar hier is natuurlijk waar ik, Hannelore JOUW groeiexperte, bij kom springen. Samen leggen we jouw innerlijke zelve op de tafel, samen analyseren we hoe jij jezelf op dit moment aan het saboteren bent en werken we samen aan een strategie om deze obstakels te overwinnen.

Blog podcast 77 A

6 obstakels: welke herken jij?

1. Perfectionisme

Perfectionisme is er eentje die ik heel vaak zie bij ondernemers. Wat het als gevolg heeft? Jij die het moeilijk vindt om taken uit te besteden, een team op te bouwen, dingen de wereld in te sturen… Herkenbaar?

Wat je dus moet doen is jouw perfectie omarmen. Niet alles hoeft 100 % in orde te zijn! Dat is ook iets wat ik mijn coaches leer. 90% is eigenlijk al goed genoeg. Jij alleen kent die 100%. Jij alleen weet wat perfectie is.

ARTIKEL Quote

“Ik heb niet gefaald. Ik heb alleen 10.000 manieren gevonden die niet werken.”
~Thomas Edison

2. It’s ok to FAIL

Fouten en falen zijn eigenlijk niets negatief. Neen, het zijn leerervaring. FAIL of first attempt in learning. Uit elke mislukking halen we lessen waardoor we groeien.

Wees dus lief voor jezelf: laat fouten toen, analyseer ze en leer eruit! Bouw een positieve mindset rond falen op. Echt cruciaal voor jouw persoonlijke ontwikkeling!

3. Planning & Time Management

Te veel scrollen op social media, onrealistische plannen, onvoldoende de prioriteiten nastreven… Jij herkent jezelf hierin? Je bent niet de enige! Veel ondernemers belemmeren zichzelf door zich niet aan hun planning te houden en hun tijd slecht te managen.

Wat ik nog zie op het vlak van time management, is de zelfsabotage om niet voldoende tijd te nemen voor jezelf. Een hele belangrijke! Want tijd met jezelf inplannen gaat ervoor zorgen dat je én meer zelfliefde én dus ook meer zelfsucces gaat ervaren.

ARTIKEL Quote

“Tijd is het meest waardevolle bezit dat een mens kan besteden.”
~Teophrastus

Ik heb gemerkt dat zelfliefde er eentje is waar ik het zelf ook moeilijker mee heb. Hoog tijd om daar dus verandering in te brengen!

In 2024 is zelfliefde prioriteit: Wat wens ik mezelf toe? Hoe kan ik lief zijn voor mezelf?

Benieuwd naar het antwoord? Beluister aflevering 71 van de ‘Boost My Life’-podcast via deze link.

4. Uitbesteden? No way!

Het idee dat jij als ondernemer alles het beste zelf kunt, leidt tot de zelfsabotage dat je niet voldoende delegeert en ook niet genoeg uitbesteedt. Dit heeft als groot gevolg dat jij zelf niet focust op dat wat echt belangrijk is in jouw bedrijf. Je houdt je bezig met de details in plaats van de prioriteiten!

Tijd dus om dat tij te keren! Geloven in de capaciteiten van anderen en sta open voor samenwerkingen.

“Alleen ga je sneller, maar samen komen we verder.”

Blog podcast 77 B

5. Negatief zelfbeeld

“Ik ben hier niet goed genoeg voor”, “Wie ben ik om dit op de markt te zetten?”, “Kan ik deze prijs wel vragen?”… No surprise if I tell you dat negatieve gedachten en negatieve zelfpraat, zoals het imposter-syndroom, jouw groei ook belemmeren, right?

Het is belangrijk om negatieve gedachten te vervangen door positieve affirmaties en te geloven in jezelf. Kijk naar wat je al allemaal verwezenlijkt hebt, dus ook dit: jij kan het!

ARTIKEL Quote

“Of je nu denkt dat je het kunt of je denkt dat je het niet kunt, je hebt altijd gelijk.”
~ Henry Ford

6. No networking, please!

“Netwerken is niets voor mij!” Dat zeggen mijn coachees heel vaak. En begrijp me niet verkeerd, ook ik vind netwerken eigenlijk niet tof. Maar ik weet wel dat het een must is, iets waar je jezelf toch tot moet pushen om dan heel vaak tot de constatatie te komen: eigenlijk is het zo erg nog niet!

Lees meer over het belang van een sterk netwerk via deze link.

Daarnaast heb ik ook ondervonden dat je kan netwerken op een heel toegankelijke manier: naar workshops gaan, in kleine groep met ondernemers afspreken… Het moeten niet altijd grote events te zijn. Zoek uit wat voor jou werkt!

Blog podcast 77 C

Innerwork takes time

Bij innerwork draait alles om kleine stapjes zetten. Zo bereik je uiteindelijk het meeste resultaat!

  1. Eerst en vooral is het essentieel om je eigen schaduwkanten en groeimogelijkheden te identificeren.

    Ik merk bijvoorbeeld bij mezelf dat ik heel vaak snak naar externe validatie en dat ik ergens een grote angst heb om er niet bij te horen. Maar ondertussen, dankzij mijn effort in innerwork, besef ik dat ik, Hannelore, er gewoon mag zijn zoals ik ben. Deze realisatie / affirmatie herhaal ik elke dag opnieuw tegen mezelf!

  2. De tweede stap is geloven. Geloven dat je daar iets aan kan doen. Geloof dat je impact kan maken. Geloof dat verandering mogelijk is.

  3. En tot slot: put it to work! Het vereist toewijding en energie om ook daadwerkelijk aan jezelf te werken. Praten, reflecteren, journalen en concrete stappen zetten op het pad van groei.

Mijn advies: laat je hierbij bijstaan door iemand anders! Want zoals in businesscoaching, geloof ik dat iedereen kan groeien op persoonlijk vlak mét de juiste aanpak. Dus, ga ervoor, klim dat pad van innerlijke groei op, ontdek wat voor jou werkt, en ervaar de transformatie. You go!

Honger naar meer?
Dit zou je ook kunnen interesseren!

Word lid van
de Boostways
community.

Jouw bedrijf boosten met handige tips & tricks, stoere content & de nieuwste trends? We got you. Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf helemaal up-to-date. En neen, we gaan je niet wekelijks spammen, no worries.

Boostways community