Partner up: hoe samenwerkingen je business boosten

“Hannelore, hoe haal ik het meeste uit samenwerkingen?” Een vraag die ik vaak krijg. En terecht. Samenwerkingen zijn goudmijnen van mogelijkheden. Vandaag neem ik je dus mee in de wereld van partnerships. Ik geef je een paar strategieën die je samenwerkingssucces zullen garanderen.

Naast Boostways heb ik nog een tweede bedrijf, Hands-On Academy. Dat doe ik niet alleen. Ik run het samen met Ellen van Full Circle Coaching. 

Mét succes. 

Alles loopt eigenlijk heel goed. Zowel in het bedrijf als de samenwerking tussen ons. Ellen en ik, wij noemen onszelf ‘best business buddies’. 

Dus samenwerken. I know how.

Blog podcast 85 A

1. Ruildeals

Wat is een ruildeal?
Simpel: jouw diensten of producten inruilen voor die van iemand anders. Jij biedt iets waardevols, zij bieden iets waardevols terug. Denk aan een videograaf die ruilt met een webdesigner – geen directe kosten, wel directe waarde.

Het grote pluspunt?
Minder uitgaven in je boekhouding en perfect voor als je krap bij cashflow zit, maar toch wilt groeien. Want wat je investeert is vooral tijd. Als je dus slim weet te ruilen, groei je zonder je financiën te belasten. Dat is de kracht van een goed doordachte ruildeal!

De voorwaarden?
Ik heb altijd de indruk dat ruildeals ‘controversieel’ zijn. En toch, I love them. Maar enkel en alleen onder een aantal voorwaarden.

  • Ruil alleen wat je écht nodig hebt. Zorg dat elke ruildeal bijdraagt aan jouw strategische groei. Stom voorbeeld: iemand biedt jou mueslireep aan? Neem alleen aan als je het ook daadwerkelijk opeet! 
  • Behoud altijd voldoende cashflow. Ruildeals zijn top, maar ze betalen de huur niet. Mix ruildeals met cash-transacties om je bedrijf gezond te houden.
  • Ruil altijd waarde voor waarde. De deal moet rechtvaardig zijn. Wees duidelijk over de waarde van wat je biedt, en verwacht hetzelfde terug.
  • Afspraken maken de beste vrienden. Duidelijke afspraken zijn de lijm die ruildeals samen houdt. Bespreek alles: timings, verwachtingen… Alle kleine lettertjes. Zo sluit je verrassingen uit voor mocht er – je weet nooit – toch iets mislopen. 

Ruilen. Ik vind dat zelf een heel fijne manier. Wij hebben met Hands-On Academy al heel veel ruildeals gedaan, en ook al met huidige coaches waarvan ik de producten kan gebruiken. Zo kunnen we elkaar ondersteunen en tegelijkertijd ook een beetje meesurfen op elkaars succes.

Blog podcast 85 B 1

2. Samenwerkingen

Naast ruildeals, laten we eens duiken in de kracht van echte samenwerkingen. Denk aan partnerlanceringen of ad hoc projecten. Samen kun je krachten bundelen voor iets groters, zoals een gezamenlijk product, dienst of zelfs een giveaway. Belangrijk hierbij? De regel is simpel: 1 + 1 moet gelijk staan aan 3. Het moet voor beide partijen lonen. Dit is de basis.

Daarnaast, ik zei het hierboven al eens: duidelijke afspraken maken de beste vrienden. Ik heb gezien hoe samenwerkingen zowel slagen als falen. Wat het verschil maakt? Heldere communicatie en verwachtingsmanagement. Bespreek álles, van de fijne details tot de grote lijnen. Echt, leg alles vast. Goede afspraken zijn goud waard.

Wie doet wat? Hoe verloopt dat? Wie factureert? Wie is wanneer aan zet? …
Ellen en ik hebben bewust gewacht met het officieel maken van Hands-On Academy als onderneming tot we zeker wisten dat onze synergie onmiskenbaar was. Elk aspect, van financiën tot onvoorziene scenario’s, hebben we grondig besproken om een robuuste basis te leggen. Wat ons sterk maakt is onze complementariteit en de gelijkwaardigheid in onze samenwerking – dat is onze formule voor succes.

Belangrijke TIP

Denk je aan een lange samenwerking? Start met een testfase. Leer elkaar écht kennen, inclusief alle kleine irritaties. Problemen worden besproken, niet opgekropt.Zo leg je een stevige basis voor een toekomstige samenwerking.

Eerlijkheid duurt het langst, ook in business!

De voordelen van samenwerken? 

  • Het vergroot je bereik en geloofwaardigheid. Als je samenwerkt met iemand, trek je een publiek aan dat je anders niet zo gemakkelijk aantrekt. Daarnaast geeft het je ook meer geloofwaardigheid en vertrouwen omdat jij het trouwe publiek van jouw partner erbij krijgt. 
  • Samenwerken bespaart zowel tijd als middelen. Want jij kan al het werk én alle financiële kosten verdelen. De druk wordt gedragen door vier schouders! 
  • En laten we de mentale steun niet vergeten. In een duo sta je sterker en voel je je minder alleen, vooral op dagen dat het even tegenzit. Samenwerken is zowel strategisch slim als emotioneel verrijkend!

Komt er een samenwerking op je pad? Stap erop af, niet ervan weg! Vraag jezelf af: wat haal ik hieruit? Kijk naar de voordelen: tijd, middelen, groter bereik. Is het niet meteen perfect? Schaaf het bij, spreek af totdat het een echte win-win is, want dat is wat elke samenwerking drijft – wederzijds voordeel.

Ik ben benieuwd naar jouw aankomende samenwerkingen! 

Check zeker ook www.hands-on-academy.be voor een kijkje in mijn eigen samenwerkingen. Ook als er vragen zijn of wil sparren met mij over een samenwerking? Ik hoor graag van je!

Honger naar meer?
Dit zou je ook kunnen interesseren!

Word lid van
de Boostways
community.

Jouw bedrijf boosten met handige tips & tricks, stoere content & de nieuwste trends? We got you. Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf helemaal up-to-date. En neen, we gaan je niet wekelijks spammen, no worries.

Boostways community