The guide for a winning webinar: zo kies je hét onderwerp voor maximale impact

Op zoek naar dat ene onderwerp dat jouw volgende webinar transformeert in een absolute must-attend? Het geheim? Kies een thema dat je publiek niet alleen boeit maar hen ook aanzet tot actie. Maar waar vind je inspiratie? In dit blogartikel duiken we samen in de beste strategieën om onderwerpen te vinden waar jouw ideale klanten op zitten te wachten. 

‘Find it out yourself’-stappenplan

Voor ondernemers die de teugels graag zelf in handen nemen en de beste onderwerpen willen vinden, heb ik een handig stappenplan opgesteld:

Blog 2024 06 04 Extras B

Stap 1: Definieer je publiek

Voordat je zelfs maar begint met het zoeken naar onderwerpen, moet je weten voor wie je ze zoekt. Wie is de ideale deelnemer aan je webinar? Wat zijn hun grootste uitdagingen, dromen, en doelen? Duik diep in demografische gegevens, voer gesprekken en gebruik enquêtes om een duidelijk beeld te krijgen van je publiek. Want onthoud: hoe scherper het beeld, hoe gerichter jouw impact.

Blog 2024 06 04 Extras C

Stap 2: Brainstormsessie

Pak een whiteboard, een leeg document of een groot vel papier en start met brainstormen. Laat je creativiteit de vrije loop en denk groot. Dit is hét moment om buiten de gebaande paden te treden en te ontdekken waar jouw expertise het verschil kan maken.

Blog 2024 06 04 Extras D

Stap 3: Zet je tools in

Technologie vandaag de dag is onze beste vriend. Gebruik daarom tools zoals Google Trends, Answer the Public en sociale media analytics om te ontdekken wat er leeft. Waar zoeken mensen naar? Welke vragen blijven onbeantwoord? Dit zijn jouw topic hints!

Blog 2024 06 04 Extras E

Stap 4: Valideer je ideeën

Nu je een lijst met potentiële onderwerpen hebt, is het tijd om deze te testen. Gebruik sociale media polls, vraag feedback in je nieuwsbrief of organiseer een kleine focusgroep. Ga na welke onderwerpen de meeste interesse wekken en welke vragen oproepen.

Blog 2024 06 04 Extras F

Stap 5: Kies en verfijn

Selecteer nu het onderwerp dat het meeste potentieel heeft om je publiek te raken. Verfijn je focus op een specifiek aspect of probleem dat je wil aanpakken. Hoe specifieker je bent, hoe relevanter en waardevoller je webinar zal zijn.

Blog 2024 06 04 Extras G

Stap 6: Plan je content

Met je gekozen onderwerp klaar, plan je de inhoud van je webinar. Wat zijn de sleutelpunten die je wilt behandelen? Hoe ga je interactie stimuleren? Welke actie wil je dat je deelnemers ondernemen na afloop van het webinar? Een goede voorbereiding maakt het verschil tussen een goede of een geweldige webinar.

Blog 2024 06 04 Extras A

Extra inspiratie nodig?

Naast dit stappenplan zijn er natuurlijk nog andere manieren om het perfecte webinar onderwerp te vinden. Hieronder nog meer inspiratiebronnen die je zullen helpen om een topic te kiezen dat echt aansluit bij de interesses van je publiek, hen actief betrekt én inspireert.

Duik in branchespecifieke forums en discussiegroepen

Maak gebruik van online forums en discussiegroepen binnen jouw vakgebied. Platforms zoals LinkedIn groepen, Reddit en vakspecifieke forums zijn perfect voor het spotten van trending topics en veelgestelde vragen

Volg de thought leaders

Wie zet de toon binnen jouw branche? Volg deze thought leaders en influencers en let daarbij op de onderwerpen die zij aansnijden. Hun content kan jou inspireren om vergelijkbare, unieke content te ontwikkelen.

Check populaire webinar platforms

Kijk eens op platforms zoals WebinarJam, GoToWebinar of Eventbrite voor populaire en aankomende webinars. Analyseer welke onderwerpen aanslaan en veel aanmeldingen krijgen.

Blijf op de hoogte van trending topics

Houd de grote nieuwsmedia en vakbladen in de gaten. Artikelen en speciale rapportages kunnen je inzicht geven in de nieuwste trends en uitdagingen binnen je branche.

Doe een concurrentie-analyse

Wat doen je directe concurrenten? Bekijk hun content, vooral die welke veel engagement zoals likes, shares, en comments ontvangt. Hoewel je uniek wilt blijven in je aanbod, kan dit je helpen om te begrijpen wat aanslaat bij jullie gemeenschappelijke doelpubliek.

Dus, wat houd je nu nog tegen? Duik diep, kies wijs en creëer een webinar ervaring die jouw publiek niet wil missen.

En onthoud: Jouw webinar is meer dan een presentatie; het is jouw podium, jouw spotlight en jouw kans om een blijvende impact te maken. Laat dit het moment zijn dat je jouw passie en expertise ten volle benut. Schitter op het podium dat je zelf hebt gebouwd en creëer een ervaring die nog lang na de laatste slide echoot.

Maak het onvergetelijk!

Succes!

Honger naar meer?
Dit zou je ook kunnen interesseren!

Word lid van
de Boostways
community.

Jouw bedrijf boosten met handige tips & tricks, stoere content & de nieuwste trends? We got you. Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf helemaal up-to-date. En neen, we gaan je niet wekelijks spammen, no worries.

Boostways community