To office or not to office: pro’s & con’s van remote werken

Anno 2020 werd de wereld zoals we die kenden op zijn kop gezet. Corona zette alles stil, met thuiswerken als de norm. Nu, in de nasleep van de pandemie, is de discussie over de voor- en nadelen van thuiswerken versus op kantoor werken actueler dan ooit. Vandaag wil ik daar mijn gedacht over zeggen, gewapend met mijn persoonlijke inzichten en ervaringen. Wat werkt het beste voor mij? En belangrijker nog, wat werkt voor mijn team?

Blog podcast A

Van kantoor naar remote (en terug?)

Tijdens de coronaperiode zagen we een enorme verschuiving. Plots was het geen probleem om van thuis te werken. Ik werkte destijds bij L’Oréal, een bedrijf met een sterke meetingcultuur en een nadruk op aanwezigheid op kantoor. Maar wat bleek? Alles functioneerde perfect, ook vanop afstand! De corona pandemie zorgde ervoor dat de werkcultuur binnen veel bedrijven op zijn kop werd gezet.

Maar helaas merk ik de laatste tijd dat die trend zich aan het keren is. Veel bedrijven verwachten weer dat hun werknemers minstens drie tot vier dagen per week op kantoor zijn. De oude gewoontes lijken weer de overhand te nemen.

En daar wil ik dus vandaag mijn zegje over doen.

Geen dilemma nodig 

In het begin was Boostways volledig remote: geen vast kantoor, we werkten altijd van thuis. Nu is dat anders met onze Boostways Office & Luxury Co-Work in Wijgmaal, een kantoor dat tegelijkertijd ook een co-workspace is.

Jij wil graag met ons komen co-worken? De kracht van een ambitieuze community ervaren? Then join us, please!

Blog podcast C

Wat werkt er voor mij?

Laten we het eerst hebben over mijn werkstijl: dat is een perfecte mix van thuiswerk en kantoordagen. Thuis ben ik op mijn best; minder afleidingen, meer focus. Ik geniet van de vrijheid om te werken waar, wanneer en hoe ik wil—dat past bij mijn sterke werkethiek en discipline.

Maar, hét grote nadeel van thuiswerken? Het kan leiden tot disconnectie met je team. Daarom ook dat ik de afwisseling waardeer. De dynamiek van face-to-face strategiemeetings en de casual chats op kantoor zijn onvervangbaar. Hybride meetings? Die werken ook prima bij ons.

Blog podcast B

Wat werkt er voor mijn team?

Kantoor of geen kantoor, mijn filosofie is dezelfde gebleven. Flexibiliteit is key. Ik geloof sterk in de kracht van keuze, daarom mag mijn team kiezen of ze van thuis of op kantoor werken, met de balans van twee à drie dagen op kantoor. Want ja, we hebben ons kantoor met co-work natuurlijk niet voor niets.

Ik ben ervan overtuigd dat mijn team thuis net zo productief kan zijn als op kantoor. Helaas delen niet alle bedrijfsleiders deze visie, wat ik echt jammer vind. Bij Boostways vertrouw ik op de zelfstandigheid van mijn team omdat ik oprecht geloof dat iedereen de capaciteit heeft om zijn eigen werkdag in te delen.

Daarnaast draait het voor mij ook vooral om de resultaten — het gaat me niet om het aantal uren, maar om wat je bereikt. Kwantiteit over kwaliteit.

Hannah, bijvoorbeeld, werkt vanuit Vietnam met een tijdsverschil van 5 uur. Wanneer Elize op vakantie gaat, past ze haar werkschema aan. Ik ben voorstander van ‘glijdende’ werkuren omdat ik sterk geloof dat dit niet alleen de productiviteit verhoogt, maar ook de motivatie van het team.

Flexibiliteit als troef

Ik zei het al, maar wil het nogmaals benadrukken: in de hedendaagse competitieve markt is flexibiliteit het geheime wapen van ons, de ‘kleinere’ ondernemers. Want wij kunnen niet opboksen tegen de salarissen van de grote spelers zoals l’Oreal of Proximus. Maar waar we ons wel in kunnen onderscheiden? Flexibiliteit, dynamiek, opleidingsmogelijkheden en de vrijheid die we onze werknemers bieden. Dat is wat ons aantrekkelijk maakt.

Ondernemersmythe ontkracht: jij hebt een kantoor nodig om een team te leiden

Wie zegt dat je een kantoor nodig hebt om een team aan te sturen, zit vast in het verleden. In onze snelle, digitale wereld zijn tools zoals Slack, Google Meet en Zoom onze beste bondgenoten.

Bij Boostways bewijzen we dagelijks dat je met deze krachtige technologieën niet alleen kan overleven, maar echt kunt schitteren.

Dus, jij hebt geen kantoor? Geen probleem! Met de juiste setup en een goede communicatie laten we zien dat afstand geen issue is, maar juist een kans voor meer flexibiliteit en

Vind jouw balans

Als het idee van remote werken je ongemakkelijk maakt, is het tijd om te graven naar de wortel van die onrust:

  • Sta jij stevig genoeg in je schoenen om de controle los te laten?
  • Waarom kan je die controle moeilijk loslaten?

Want het is een illusie dat als iemand fysiek bij jou op kantoor zit, je meer controle hebt over deze persoon of dat het makkelijker samenwerken is.

Wij, Boostways, zijn daar het levende bewijs voor. Wij geloven niet in een strikt of-of scenario. Wij mixen en matchen: face-to-face ontmoetingen, remote check-ins via Slack, flexibele werkafspraken.

Het is allemaal onderdeel van ons dynamische werkritme. Balans is geen vaststaande formule, maar een voortdurende dans tussen aanwezigheid en vrijheid én het vertrouwen dat ons team de klus kláárt, waar dan ook.

En ik denk dat dat een hele mooie is om mee te eindigen: de schoonheid van ondernemen ligt o.a. in de kracht om ieder teamlid te laten stralen op hun eigen, unieke manier. En daarmee gepaard gaat dus ook iedereen de kans geven om te werken op de manier die voor hen het beste werkt. Of dat nu betekent elke dag op kantoor zijn of vanuit het comfort van thuis uitblinken. Het gaat erom dat je afstemt op de behoeften van je team.

Stem af, luister, en pas je aan.
Dat is hoe je als ondernemer écht verschil maakt.

Blog podcast 87 B

Als je meer wilt weten van hoe ik dit aanpak, kom dan zeker in onze Privilege Club!

Deze exclusieve club is jouw toegang tot een besloten WhatsApp groep waar ik persoonlijk extra tips en tricks deel, al jouw coachingvragen beantwoord, en waar nog meer verrassingen op je wachten.

En het mooiste van alles? Het is helemaal gratis!

Meld je nu aan op boostways.be/club om samen de versnelling op jouw groei te zetten!

Honger naar meer?
Dit zou je ook kunnen interesseren!

Word lid van
de Boostways
community.

Jouw bedrijf boosten met handige tips & tricks, stoere content & de nieuwste trends? We got you. Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf helemaal up-to-date. En neen, we gaan je niet wekelijks spammen, no worries.

Boostways community