Wat is AI en wat kan dit betekenen voor jouw bedrijf?

AI of Artificial Intelligence. Voor velen onder jullie is het waarschijnlijk nog vrij onbekend terrein. Maar omdat 2023 echt het jaar van AI lijkt te worden, wil ik het in aflevering 29 van de ‘Boost My Life’-podcast hebben over wat het is en hoe het jou, als ondernemer, enorm kan helpen. Disclaimer!? Ik heb deze aflevering volledig voorbereid met behulp van de Ai Tool ‘Chat GPT’.

AI is een technologie die eigenlijk al best een tijdje meegaat. Het enige was dat het in het verleden voornamelijk toegankelijk was voor grote bedrijven en nu voor een veel breder publiek, o.a. voor ondernemers zoals wij.

AI, wat is het?

AI, letterlijk vertaald ‘kunstmatige intelligentie’, zijn machines en algoritmes die zo ontworpen zijn dat ze mensachtige taken kunnen uitvoeren. De grote troef? AI tools worden alsmaar slimmer en slimmer omdat ze kunnen redeneren, problemen oplossen en vooral ook bijleren op basis van feedback.

Blog podcast 29 extra A

Een korte geschiedenis

AI bestaat eigenlijk al sinds de jaren 50. In 1950 was het de Amerikaanse informaticus John McCarthy die op een conferentie het concept AI lanceerde. Samengevat zei hij: “Kijk, het zit zo: in de nabije toekomst gaan wij machines kunnen bouwen die de menselijke intelligentie nabootsen.” Verschillende onderzoekers legden zich hier vervolgens op toe. In de jaren 60 en 70 werd AI vooral gebruikt in spraak- en beeldherkenning. Nadien breidde het zich uit naar nog meer geavanceerde vormen.

Vandaag de dag, door de grote servers en social media, is er veel meer data beschikbaar waardoor AI veel sterker door kan groeien. Er verschijnen heel veel nieuwe tools en toepassingen op de markt.

Wat kan AI betekenen voor jouw bedrijf?

  • Automatiseren

AI kan detecteren wat de tijdrovende taken zijn in jouw bedrijf en die vervolgens ook automatiseren.

  • Your personal assistant

Als ondernemer heb je gewoontes: een tool die je elke opent, een rapport dat je elke dag draait… AI kan al die dingen voor jou doen. It can be the personal assistant by your side!

  • Optimaliseren

AI kan jouw bedrijf optimaliseren door slimme emails te sturen sturen, teksten te schrijven, advertentiecampagnes te verbeteren, jouw klantenservice te automatiseren … Noem maar op, AI kan het optimaliseren!

De reden dat ik deze aflevering maak is omdat ik zelf heel hard geloof in AI. AI gaat niet alleen jouw job als ondernemer veranderen, het gaat op grotere schaal de wereld veranderen. Om dus mee te surfen op de trends, is het belangrijk dat jij nu al een goed zicht te krijgt op wat AI is en wat je er allemaal mee kan doen.

Meet Chat GPT

Zoals ik al zei zijn er vandaag de dag al enorm veel AI tools op de markt. Zoek maar eens op Youtube ‘AI tools for entrepreneurs’ en je zal versteld staan. Een van de meest bekende op dit moment is Chat GPT, eentje die je zeker en vast moet kennen en liefst ook gebruiken.

Chat GPT
= de tool waar ik deze aflevering mee heb voorbereid.
= gratis tool die gebaseerd is op een taalmodel waardoor het veel tekst kan schrijven en verwerken, alsook menselijke taal begrijpen.

Ik vroeg Chat GPT om een tekst te schrijven over hoe AI het leven van ondernemers vergemakkelijkt en Chat GPT heeft dat gewoon gedaan. Maar daar stopt het niet bij. Ik kan in gesprek gaan met de tool en bijvragen stellen: Welke AI tools maken marketing makkelijker? Wanneer is AI ontstaan? Waarom is AI ineens zo hot & happening? …

Heb ik de tekst dan zomaar blind overgenomen? Neen, natuurlijk niet. Ik heb er nog mijn eigen menselijke touch aan gegeven door het op mijn manier te vertellen en mijn eigen accenten te leggen.

Ik wil je alleen maar duidelijk maken: Chat GPT is een hele krachtige tool. Het gaat de jobs van vele mensen voorgoed veranderen, denk bv. aan copywriters. Het gaat de wereld veranderen, denk bv. aan taalbarrières overwinnen en onze manier van communiceren.

Netflix als voorbeeld

Grote bedrijven gebruiken AI al heel vaak in hun grote voordeel. Denk aan de kijksuggesties van Netflix bijvoorbeeld. Zijn die er niet altijd boenk op? Bij mij alvast wel!

Hoe Netflix dat doet? Hun AI systeem leert wat jij graag kijkt, of je het binget of niet … Daardoor kunnen ze aanbevelingen doen die jij gegarandeerd leuk vindt en dus ook zal kijken.

De verkoop voor Netflix is gewonnen, want de klant heeft geen enkele reden om zijn abonnement op te zeggen!

Katching, katching, case closed!

Tools om te ontdekken

Mijn advies: experimenteer eerst met Chat GPT. Het is gratis, makkelijk aan te maken, eenvoudig in gebruik en oneindig in mogelijkheden.

Daarna kan je je ook wagen aan andere tools zoals:

  • Phrasee: om onderwerplijnen voor e-mails op te stellen die het best werken en het meest geopend worden.
  • Descript: om automatisch transcripties te maken van podcasts.
  • Captions: om jouw video’s te ondertitelen en relevante fragmenten te selecteren
  • ….

Dus ik zou zeggen: ga aan de slag, ontdek wat er werkt voor jou en dompel jezelf onder in de wereld van AI!

Blog podcast 29 extra B

Wil je hier graag meer over weten? Word dan zeker lid van onze Boostways Private Facebook group. In deze groep gaan we nog heel vaak posten over alle nieuwe AI trends. Want wij zijn volop aan het testen en delen hier graag met jou onze reviews. Naast AI posten we dagelijks ook nog heel veel andere soorten content die je op geen enkel ander kanaal kan terugvinden.

Dus zeker lid worden van de Boostways Private Group zou ik zo zeggen!

Honger naar meer?
Dit zou je ook kunnen interesseren!

Word lid van
de Boostways
community.

Jouw bedrijf boosten met handige tips & tricks, stoere content & de nieuwste trends? We got you. Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf helemaal up-to-date. En neen, we gaan je niet wekelijks spammen, no worries.

Boostways community