4 tips om dat gevoel van ‘overwhelm’ tegen te gaan

“Ik moet dit nog doen. Ik moet daar nog rekening mee houden.” Typische zinnetjes die horen bij een gevoel van overwhelm. Je hebt te veel aan je ondernemershoofd waardoor je in een paniekmodus geraakt. Het gevolg als je er te lang in blijft hangen? Je houdt jezelf tegen in je groei. Daar kunnen we dus maar beter snel iets aan doen, met deze 4 tips

Als ondernemer gebeurt het wel eens dat je overweldigd raakt door de vele taken en verantwoordelijkheden die je hebt. Allereerst weet dat dit heel normaal is. Je bent niet de enige. Elke ondernemer kampt soms met dit gevoel.

Wat nu het grote gevaar is dat schuilt achter dit gevoel van ‘overwhelm’? Het kan leiden tot een schaarste mindset. Je hebt het gevoel dat je niet genoeg tijd of geld hebt waardoor je jezelf onvermijdelijk tegenhoudt om je doelen te bereiken.

De eerste stap? Je bewust worden van deze schaarste mindset, of het gevoel ‘niet genoeg’ van iets te hebben (meestal tijd of geld). Vervolgens kan je er dan actief aan gaan werken. Hier zijn 4 handige tips om dat te doen.

Blog podcast 36 extras NR1

Een goed netwerk

In tijden van overwhelm is het belangrijk dat je je omringt door mensen die je niet nog meer naar beneden trekken. Je moet dus op zoek naar mensen die dezelfde struggles doormaken als jij en die ook op een gelijkaardige manier denken en doen. Of ook: gelijkgezinde ambitieuze ondernemers zoals jij er eentje bent.

Kies je netwerk heel zorgvuldig uit. Wat je daarbij kan helpen is een ‘overwhelm’-lijstje maken 1. van mensen met wie je kan praten over deze gevoelens en 2. van mensen waarmee je niet kunt praten over deze gevoelens.

Blog podcast 36 extras NR2

Maak onderscheid tussen verhaal versus realiteit

Een andere manier om uit overwhelm te komen, is to get back to reality. Dit klinkt misschien wat whoezie whezzie, maar wat ik hiermee bedoel is dat we de situatie vaak groter maken in ons hoofd dan deze in werkelijkheid is.

En om terug grip te krijgen op de realiteit, komen we tot een van mijn stokpaardjes: controle over jouw cijfers en op basis daarvan een plan opstellen. Waarom dit nodig is? Als jij weet wat jouw cijfers zijn en wat er aankomt qua kosten, dan is het gewoon makkelijker om de realiteit op een nuchtere manier te bekijken.

Weet je bijvoorbeeld dat januari een hele goede maand was, dan weet je dat in februari een buffer hebt en kan je in maart een plan maken om tij terug de goede kant op te keren: Wat moet ik daar ‘geldgewijs’ voor doen (investeringen, kosten…)? Wat moet ik daar ‘tijdgewijs’ voor doen (acties, communicatie…)?

Bij Boostways werken we bijvoorbeeld altijd met twee scenario’s: een ambitieus en een worst case scenario. Werken op deze manier maakt het mogelijk om in tijden van schaarste te checken hoe we het nu eigenlijk écht doen, in de realiteit.

Eén van de meest cruciale dingen in jouw bedrijf: jouw data! En mensen die mij kennen weten dat: I love numbers. Ze zijn de key to succes, de weg om een bloeiend bedrijf te hebben.

Begint jouw hoofd al te draaien van al die cijfertjes. Wij hebben bij Boostways een GRATIS 5-DAAGSE CHALLENGE die jou al helemaal op weg gaat helpen.

Blog podcast 36 extras NR3

Maak een plan

Ik had het hierboven al even over een plan. Op basis van jouw cijfers moet je dus een goed salesplan opstellen en vervolgens ook een marketingplan. Want controle over jouw cijfers en een plan geven je controle over de situatie.

Daarbij wil ik je ook nog meegeven dat het heel belangrijk is om focus op te nemen in jouw plan. In schaarste is het namelijk vaak zo dat je alles ineens wil communiceren, alles ineens wil verkopen. Daardoor loop je rond als een kip zonder kop waardoor je uiteindelijk niets verkoopt. Focus is dé remedie om dit tegen te gaan! Geef al je aandacht aan 1 ding en niet aan tien en dozijn dingen tegelijkertijd!

Heb jij soms nood aan helderheid? Een duidelijk overzicht? Een dagelijkse planning en een plan voor de toekomst. Niet simpel, ik weet het. Maar in ons GRATIS E-BOOK ‘Succesvol plannen als een CEO’ neem ik je graag mee in mijn leven als CEO. 

Krijg een inkijk in hoe ik bij Boostways vooruit plan en ga ook zelf aan de slag met de bijgevoegde oefeningen. 

Blog podcast 36 extras NR4

Denk na over alles wat je doet: gaat dit écht het verschil maken?

Vaak is het ook zo dat we in periode van schaarste verlammen omdat het niet allemaal in orde is zoals je het zou willen. Maar dit heeft een tegendraads effect. Want je stopt met actie ondernemers, waardoor je nog meer in schaarste belandt. Het wordt een vicieuze cirkel.

Daarom is het belangrijk om wel tot actie over te gaan. Ga aan de slag! Doe wat gedaan moet worden. Daarbij is het wel belangrijk om kritisch na te denken over de taken die je uitvoert. Ga bij jezelf na of deze taken écht het verschil maken en of je deze écht op dit moment – nu! – moet doen.

Komt het dus nog een keertje voor dat je het even allemaal niet meer weet? Voel je dat overwhelm de bovenhand begint te nemen? Wel, beste ondernemer, dan heb je nu alvast 4 remedies om dat gevoel tegen te gaan. You can do it!

Wil jij graag nog meer, nog beter gewapend zijn tegen overwhelm? Wil jij in het beste geval liever voorkomen dan genezen? Dan is ons gratis zomerprogramma een hele interessante voor jou! Want daarin nemen jouw mindset onder de loep, als persoon én ondernemer. 

Make your summer business proof
2 maanden lang geven wij jou:

  • Video’s met insights, theorie, tips & tricks. (Te bekijken wanneer jij wil in een leeromgeving)
  • Oefeningen om theorie in de praktijk om te zetten.
  • Live hot seat coaching in onze facebook group. (replays beschikbaar)

Honger naar meer?
Dit zou je ook kunnen interesseren!

Word lid van
de Boostways
community.

Jouw bedrijf boosten met handige tips & tricks, stoere content & de nieuwste trends? We got you. Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf helemaal up-to-date. En neen, we gaan je niet wekelijks spammen, no worries.

Boostways community