Hoe bewaak je de balans tussen werken en ontspanning op workation?

Je vertrekt vol goede moed op workation met het voornemen om én hard te werken én heerlijk te ontspannen. Maar dan loopt het mis… Het blijkt veel makkelijker gezegd dan gedaan om op workation een goede balans te vinden tussen enerzijds work en anderzijds vacation. Maar niet getreurd! Volgende keer beter – best! – want Elize en ik hier zijn to the rescue met enkele tips!

Zoals het woord het al zegt, draait het bij een workation echt om de combinatie van én werk én ontspanning. Het ene mag het andere dus niet uitsluiten. Niet te veel ontspanning want dan krijg je niets van je werk gedaan. Niet te veel werk want dan heb je de onstpanning niet gehad, en het is vaak in deze momenten van ontspanning dat je creativiteit net extra naar boven komt.

Een plan is alles

We hadden het er al over in de eerste aflevering van de Bali Vibes Podcast, en ook hier komt het er weer op neer: jij moet een plan maken voor jouw workation. Een plan dat zowel het werkgedeelte dekt, alsook wat jij nodig hebt om tot rust te komen. En wat jouw ontspannen maakt, bepaal je echt zelf. Alles is ok – van wandelen tot zwemmen, van slapen tot late-night babbels – zolang jij je er goed bij voelt.

Werk met blokken

Deel je workation-agenda op in werk- en ontspanningblokken. Hoe verhouden jouw blokken zich tegenover elkaar?

TIP1! Wij raden aan om iets meer ontspanning in te plannen. Stel dat jij voor 50/50 wil gaan? Dan raden we aan om toch voor 60 % procent ontspanning te gaan en 40 % werk. Op die manier kan je altijd nog eens zeggen: “vandaag heb ik goesting om meer te werken”. Maar dan ga je jezelf overtreffen in plaats van teleurstellen, wat jouw mindset alleen maar ten goede komt.

TIP2! Zorg ervoor dat jij jouw blokken ten alle tijden behoudt. Deleten is dus een no go! Betekent dit dat er geen ruimte is voor flexibiliteit? Jawel, zeker wel! Jij kan jouw blokken zeker en vast verschuiven. Het is gewoon belangrijk dat jij je aan je ‘grotere’ plan houdt.

Elize en ik hadden in Bali bijvoorbeeld een jetlag die we in onze planning niet voorzien hadden. We besloten dus om een paar uurtjes langer te slapen en ons werk in de avond in te halen.

Blog bali podcast 2 A 1

Zorg dus echt dat jij een kader – jouw plan! – hebt op workation waarin er én voldoende tijd is om te werken én voldoende ruimte voor ontspanning. En wanneer je voor het ene gaat, zorg er dan ook voor dat je jezelf er helemaal in smijt. Daarmee willen we zeggen: als je werkt, werkt je hard en denk je niet aan de ontspanning die op de planning staat. Als je je ontspant, ontspan je en voel je je niet schuldig dat je niet aan het werken bent.

Blog bali podcast 2 B

Maak commitments met jezelf

Om een goede balans te vinden op workation ga je ook je persoonlijk leiderschap uit de kast moeten halen. Because after all, jij bent verantwoordelijk voor jouw daden en planning. Laat je het dus toe om je werk- of ontspanningsblokken te schrappen, dan gedraag je je niet als een goede leider naar jezelf toe.

TIP! “Dit is mijn plan. Hier ga ik mij aanhouden”. Dit zijn dus echt de twee zinnetjes waar jij je aan moet houden. En je zal zelf wel merken: het geeft voldoening, het geeft energie voor meer.

Met een goede balans

Zo zou je het eigenlijk altijd moeten doen, dus ook in je dagelijkse ondernemersleven. Jij werkt het hele jaar door strategisch aan je onderneming en zorgt ervoor dat je fundamenten echt goed staan zodat je jezelf ook ruimte kan geven voor ontspanning.

Om het hele idee hierachter even heel gepast, in ‘vakantietermen,’ te gieten: jij zorgt ervoor dat je schip niet zinkt, ook niet als jij er even tussenuit bent om een duik te nemen in de zee.

En om er samen met jou voor te zorgen dat dit werkelijkheid wordt, hebben we een hele leuke zomer challenge in petto. Helemaal gratis, heel toegankelijk! Acht weken lang leren wij jou hoe jij de fundamenten kan zetten in je bedrijf, zodat je het najaar met rust kan nagaan. Kom hier alles te weten over ‘Make your summer business proof’.

Honger naar meer?
Dit zou je ook kunnen interesseren!

Word lid van
de Boostways
community.

Jouw bedrijf boosten met handige tips & tricks, stoere content & de nieuwste trends? We got you. Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf helemaal up-to-date. En neen, we gaan je niet wekelijks spammen, no worries.

Boostways community