Hoe kan je met een gerust hart zorgeloos op vakantie vertrekken?

Op vakantie gaan en efkes helemaal loskoppelen van de onderneming. Het is vaak een hele moeilijke voor ons, ondernemers. Zeker als het de eerste keer is. Om toch zo goed en zo ontspannen mogelijk op vakantie te gaan, geven we je in aflevering 4 van de Bali Vibes Podcast enkele must do tips.

Elize en ik, Hannelore, zijn op workation in Bali. Dus voor ons is het niet het geval deze keer. Toch weten we maar al te goed hoe het aanvoelt voor jou, ondernemer. Jij wil op vakantie gaan maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Want je vraagt je af hoe de zaken zullen blijven draaien als je er even niet bent?

Eerst en vooral, die angst is niet nodig! Hoe moeilijk het ook mag lijken om je onderneming achter te laten, het is mogelijk om volledig ontspannen op vakantie te gaan! Hoe? Met deze 3 must haves gepakt en gezakt in jouw bagage!

 

  1. Met een (financieel) potje op vakantie

Eén van de grootste zorgen voor ondernemers wanneer ze op vakantie gaan is hoe dit financieel te overbruggen? En zoals zo vaak het antwoord is: it all comes down to a good plan! Want jij zou in jouw financieel jaarplan eigenlijk een buffer moeten inrekenen voor verlof. Dat kan je doen op drie verschillende manieren.

* Een financiële buffer
Hiermee willen we zeggen dat jij ervoor moet zorgen dat je zowel voor als na je verlof genoeg moet verdienen om jouw vakantieperiode op te vangen. Of anders gezegd, je moet ervoor zorgen dat jouw vakantieperiode geen invloed heeft op jouw financiën. It is a zero situation (= 0 inkomsten).

Een financiële buffer inrekenen is trouwens altijd interessant. Het kan ook dienen in cases of emergency, wanneer je bijvoorbeeld ziek valt en niet kan werken.

* Passieve(re) inkomstenstroom
Je kan er natuurlijk ook voor zorgen dat je een vorm van passief inkomsten hebt: bepaalde producten, pakketten, een online cursus… die je blijft verkopen wanneer jij op vakantie bent.

* De zaken blijven draaien
Jouw onderneming blijft draaien. Dit is vooral mogelijk wanneer je een eigen team hebt, of course.

Hoe je een goed team samenstelt? Daar hadden we het over in de vorige aflevering van de Bali Vibes Podcast.

Eentje om in het achterhoofd te houden: verwacht niet dat alles in jouw zaak hetzelfde is als jij weg bent. Jouw team kan niet alles doen op de manier dat jij het gewoonlijk doet.

2. Met een geruste mindset op vakantie

Hoe moeilijk dit soms ook is, jij moet leren loslaten! Want werk heb je thuis gelaten. Jij bent nu op vakantie, waar ontspanning en loskoppeling de focus zijn.

Hoe meer jij loslaat, hoe beter ook. Vorig jaar ging ik bijvoorbeeld op vakantie naar Botswana waar ik twee weken lang heel bewust mijn internet uitzette. Ik dwong mezelf ertoe alles los te laten, waardoor ik me ook volledig ontspannen voelde achteraf.

Eén van dé redenen dat ik internetloos naar Botswana kon gaan, was natuurlijk ook omdat ik op voorhand alles tot in de puntjes had voorbereid. Ik had mijn team klaargestoomd op twee weken zonder mij – ik had mezelf misbaar gemaakt!

Dit is dus ook wat ik jou aanraad: bereid jezelf en je team, als je dat hebt, voor op jouw vakantie en plan voor jouw vakantie ook een paar dagen in zonder klantenwerk om to do’s af te werken. Zo kan je nadien met een volledig gerust hart op vakantie.

3. Met een duidelijke grens op vakantie

Yes, we know. Op vakantie is het heel verleidelijk om toch die mailbox eventjes te openen, je social media te bekijken… Maar het is echt jouw verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat je loskoppelt – ontkoppelt! Leg je gsm weg. Zet je apps uit. Neem je laptop in het beste geval niet mee. Ga echt in jouw leiderschap staan, ook op vakantie!

Als het toch te moeilijk is om helemaal los te laten, sta dan wel op je strepen en plan vaste ‘werkmomenten’ in. Jij werkt bijvoorbeeld elke dag tussen 9u en 10u. Om 10u gaat er dan een alarm af waarna jij je laptop ook echt toe doet.

Wees streng voor jezelf zodat je ook echt kan genieten van je vakantie!

TIP ALERT! Een hele nuttige laatste tip die we je ook nog willen meegeven: plan ook 1 à 2 dagen in na je vakantie om terug op je plooien te komen.

We zien heel vaak dat ondernemers meteen terug beginnen te werken, wat vaak de volledige vakantie teniet doet. Alle ontspanning is in één klap weggeveegd door de rush van het dagelijkse leven…

Het is daarentegen beter om jezelf eerst wat tijd te gunnen om alles even op een rijtje te zetten, de ideeën die je eventueel op vakantie had uit te werken, je planning bij te werken etc.

Na je vakantie barst je van de ideeën & je hebt zin om deze creativiteit te koppelen aan een strategisch plan?

Zoek dan niet verder! Wij hebben wat jij nodig hebt om dit te leren.

Make your summer business proof. Een gratis challenge die erop voorzien is dat jij op vakantie kan gaan en tegelijkertijd ook aan jouw bedrijf kan werken. Twee maanden lang krijg je van ons video’s van 15 à 20 minuten die jij perfect kan inhalen voor of na je vakantie. It is up to you & your plan!

Kom hier alles te weten over de challenge.

Honger naar meer?
Dit zou je ook kunnen interesseren!

Word lid van
de Boostways
community.

Jouw bedrijf boosten met handige tips & tricks, stoere content & de nieuwste trends? We got you. Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf helemaal up-to-date. En neen, we gaan je niet wekelijks spammen, no worries.

Boostways community