Survivaltips voor ondernemers: hoe jij omgaat met ups én downs

Vandaag op het menu, een brandende vraag van Golden Grower Elke, van CoSparkle: hoe ga je om met ondernemersdipjes? Wat als het even minder gaat? Een onderwerp waar – eerlijk waar – ieder van ons zich in herkent, toch? En dus ook een ideaal onderwerp voor deze podcastaflevering!

Ups én downs

Ik zeg altijd: ondernemen is als een achtbaan. Het komt met hoge pieken en ook diepe dalen. Hoe hard we ook proberen die dieptes te vermijden, soms is het onvermijdelijk. Dus laten we die dipjes normaliseren. Begrijp me dus niet verkeerd; het is normaal om die af en toe te hebben. What doesn’t kills you make you stronger, right? Belangrijk is gewoon hoe je ermee omgaat.

Blog podcast extra A 2

Anti-diptip(s)

Bij deze geef ik je dus een aantal tips die voor mij werken als ik een dipje heb.

1. Herken en normaliseer

Alles begint met het herkennen van jouw dipje. Vervolgens is het belangrijk om te beseffen dat het normaal is om een dipje te hebben en ook te gaan normaliseren. Want het gevaar voor ons, ondernemers, is om onze dipjes te gaan maximaliseren. We maken het groter dan het is, waardoor het iets heel serieus wordt, met groot zelfmedelijden als gevolg.

Dus besef dat het OK is om een off day te hebben. Door het te normaliseren, voorkom je dat je erin blijft hangen. Morgen is een nieuwe dag, en jij komt sterker uit jouw dipje.

 

2. Energiebalans

In tijden van dipjes, is het nodig om te focussen op dat wat je energie geeft. Jij weet niet precies wat dat is? Maak het heel concreet door een lijst te maken waarin je energiegevers afzet tegen energievreters. Vervolgens, your way to go: vermijd taken die energie vreten op een dipdag en opteer in de de plaats voor slapen, gezond eten, vrienden ontmoeten, en beweging.

In aflevering 54 had ik het al met jou over hoe je om kan gaan met stress. (Her)Lees de aflevering hier.

 

3. Positieve focus

Als we een dipje hebben is onze motivatie laag en gaan we automatisch aandacht schenken aan dingen die beter kunnen. Stop daarmee en richt je in de plaats op dat wat jij goed doet en dat wat goed gaat in je bedrijf: jouw successen en wins.

Ik raad ook altijd aan om een succeslijst bij te houden en daar ook actief mee aan de slag te gaan.

In aflevering 22 had ik het over hoe ik zelf mijn successen vier en waarom ik het zo belangrijk vind om een succeslijst aan te leggen. Een opfrisser nodig? Dat kan hier!

 

4. Omring je ook met positieve energie

Als je in een dipje zit, omring je dan met mensen die jouw energie geven en die het positieve zien, eerder dan je te omringen met mensen die jou mee naar beneden trekken in hun eigen neerwaartse spiraal. Wees dus zeker selectief in wie je allemaal betrekt in je ondernemersreis!

In aflevering 3 vertelde ik je waarom ‘selectief’ zijn in jouw ondernemerskring een must is. Lees het artikel hier.

 

5. Zelfzorg

Neem ook genoeg tijd voor jezelf. Laat los, focus op jezelf, en gun jezelf de broodnodige rust. Dit zal op lange én korte termijn allemaal positieve effecten hebben op je bedrijf.

 

6. Goede planning

Last but not least, zorg ook dat je een goede planning hebt! Want dat geeft je de ruimte en vooral ook mentale rust voor een off-day zonder grote gevolgen.

Als je problemen ervaart met plannen, mag ik je dan a.u.b. vragen om ons e-book ‘Succesvol plannen’ te downloaden. Via deze link.

Oefeningen in tijden van dipjes

Nu je gewapend bent met mijn tips, laten we afsluiten met enkele concrete oefeningen

 • Dankbaarheidsdagboek (journalling)
  Schrijf dagelijks drie dingen op waar je dankbaar voor bent. Dit voedt jouw positieve mindset!
 • Visualisatie
  Beeld je in: hoe ga ik me voelen als deze uitdagingen achter de rug zijn? Wat gaat er dan door me heen gaan?
 • Ademhalingsoefeningen
  Gebruik bijvoorbeeld de boksademhaling om stress te verminderen. Adem in, houd vast, adem uit, en herhaal.
 • Affirmaties
  Zeg dagelijks enkele positieve affirmaties op. Zo creëer je een positieve mindset.
Blog podcast extra B 2

Onthoud ook vooral dat ondernemen een reis is met pieken en dalen. Het is oké om af en toe wat minder gemotiveerd te zijn. Dat hoort nu eenmaal bij het ondernemersproces.

Jij bent goed bezig, liefste ambitieuze ondernemer!

Honger naar meer?
Dit zou je ook kunnen interesseren!

Word lid van
de Boostways
community.

Jouw bedrijf boosten met handige tips & tricks, stoere content & de nieuwste trends? We got you. Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf helemaal up-to-date. En neen, we gaan je niet wekelijks spammen, no worries.

Boostways community