Helemaal zonder zorgen op vakantie? Dankzij mijn reistips voor ondernemers

Ben jij net zoals ik een echte globetrotter? Amai, alleen al door deze vraag krijg ik de kriebels om te vertrekken. En dat ga ik dan ook doen! Off to Madeira! But before I will relax to the fullest, deel ik graag met jou mijn eigen ervaringen en tips over hoe je als ondernemer stressvrij kan reizen en tegelijkertijd toch ook je bedrijf op rolletjes kan laten lopen.

Bepaal wat er voor jou werkt

Eerst en vooral is het belangrijk om te weten dat wat er voor jou werkt iets helemaal anders kan zijn dan wat er voor mij werkt. In eerste instantie is het dus belangrijk om voor jezelf te bepalen wat je tijdens jouw reis wil kunnen doen.

Wil je totaal loskoppelen tijdens vakanties of vind je het prima om af en toe wat werk te doen terwijl je aan het zwembad ligt? Wat zijn jouw wensen en behoeften tijdens jouw vakantie?
Leg dat goed vast! Op voorhand liefst! Want uit ervaring weet ik dat het heel verleidelijk is om op vakantie toch een beetje werk te verrichten. En een ‘beetje’, we weten allemaal dat dat al snel ‘meer’ wordt…

Wat voor mij, Hannelore, werkt?
Voor mij is volledig ontkoppelen tijdens vakanties cruciaal. Is er iets dringends? Mijn team heeft mij per se nodig? Of course, ben ik er dan wel! Ik wil maar zeggen dat ik op vakantie zo min mogelijk bezig wil zijn met dagdagelijkse dingen. Want tijdens mijn vakanties draait het om puur genieten. Zonder zorgen. Alles wat dat in de weg staat, elimineer ik zoveel mogelijk!

Vakanties VERSUS Workations

Soms kies ik bewust voor een ‘workation’ in een ander land, waar het doel dus echt is om werk te verzetten. In tegenstelling tot ‘echte’ vakanties, geniet ik er dan echt van om te werken, in combinatie met voldoende ontspanning – of course!

Blog podcast 74 A

Botswana leerde mij de les
Een eye-opener voor mij was mijn reis naar Botswana vorig jaar. Twee grote inzichten gaf het mij. Enerzijds dat af en toe kunnen loslaten een absolute must is als ondernemer, en anderzijds dat ook vertrouwen in mijn team essentieel is.

Zo wist ik bijvoorbeeld dat ik naar gebieden zou gaan waar ik geen internet zou hebben. Dit dwong me om mijn bedrijf zo te organiseren dat het ook zonder mijn constante aanwezigheid kon functioneren. Niet gemakkelijk! (Nog meer) Leren uitbesteden was de boodschap!

Waarom leren uitbesteden een must is voor elke ondernemer die wil groeien? Dat leg ik je klaar en duidelijk uit in dit blogartikel.

Blog podcast 74 B

Op vakantie zonder team
Op vakantie gaan en jouw werk uitbesteden aan je team. Klinkt heel logisch. Maar wat als je nog geen team hebt? Ik kan je geruststellen, liefste ondernemer, ook dan kan je met een gerust hart op vakantie gaan! 😉

Zo plande ik in de beginfase van Boostways, toen ik nog geen team had, vakanties in door simpelweg mijn bedrijf even op pauze te zetten en nam daar dan ook vrede mee. Ik communiceerde duidelijk naar mijn klanten dat ik efkes weg was. Ik zorgde dat ik voldoende buffer had ingebouwd. Vooral financieel, maar ook een buffer in tijd om zowel de vakantieperiode te overbruggen, alsook voor de terugkomst achteraf. 

Want wat gebeurt er? Je gaat bijvoorbeeld twee weken op vakantie. De week ervoor ben je alles aan het finishen waardoor je sowieso al minder in verkoopsfase bent. En de week erna moet je vooral inhalen en klantenwerk doen. Je moet dus eigenlijk vier weken kunnen overbruggen zonder actieve verkoop als je twee weken op vakantie gaat. 

Wat zeker en vast mogelijk is! Je moet het gewoon inplannen en een sterk plan maken met voldoende buffers! En dat leer ik jou natuurlijk in mijn gratis e-book ‘Succesvol Plannen’, waarin ik je stap per stap uitleg hoe jij jouw financieel plan én marketingplan opstelt zodat je echt die buffer kan gaan inbouwen. 

Download het e-book hier.

Blog podcast 74 C

Op vakantie gaan met team:
Documenteer en maak duidelijke afspraken

Heb je een team? Lucky you! Jij kan jouw werk dan gewoon aan hen overhandigen wanneer je op vakantie gaat. Om dit nu op een zo smooth en stressvrij mogelijke manier te kunnen doen, heb ik hier enkele tips voor jou:

Nr1

Tip 1: Documenteer hoe jij alles doet

Hoe jij een blogpost online zet, een nieuwe landingspagina maakt, een factuur opmaakt … Leg zoveel mogelijk vast hoe jij de dingen doet. Idealiter met video’s waarin jij je scherm opneemt en gesproken instructies toevoegt. Dit maakt het gewoon heel eenvoudig om jouw taken te overhandigen aan jouw team. 

Dit komt trouwens niet alleen van pas wanneer je op vakantie gaat, maar is ook een hele waardevolle bibliotheek aan materiaal wanneer je bijvoorbeeld een nieuw teamlid aanneemt

Nr2

Tip 2: Afspraken maken de beste vrienden

Stel duidelijke grenzen en zorg voor goede afspraken met je team. Communiceer bijvoorbeeld waarvoor ze je wel en niet mogen contacteren als je op vakantie bent. Afspraken maken voorkomt misverstanden en houdt iedereen op dezelfde pagina.

Nr3

Tip 3: Wees ook duidelijk naar jezelf toe

Leg niet alleen regels op voor je team maar ook voor jezelf. Hou je aan je out of office, laat je werktelefoon thuis, en geef jezelf de ruimte om echt te genieten van je vakantie.

Met deze hele handige tips wil ik deze blogpost graag tot een mooi einde brengen. Of je nu dus op het punt staat om naar de wildernis van Botswana te trekken of te loungen aan een tropisch zwembad, onthoud dat het mogelijk is om te reizen én je bedrijf te runnen zonder stress! 

Mijn advies nog eens in een notendop? Creëer je eigen spelregels, blijf consistent en geniet van het ondernemers/vakantie-leven!

Honger naar meer?
Dit zou je ook kunnen interesseren!

Word lid van
de Boostways
community.

Jouw bedrijf boosten met handige tips & tricks, stoere content & de nieuwste trends? We got you. Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf helemaal up-to-date. En neen, we gaan je niet wekelijks spammen, no worries.

Boostways community